Πολυάριθμες επιδημιολογικές, προκλινικές και κλινικές, μελέτες υποδεικνύουν τον πιθανό ρόλο της διαιτητικής πρόσληψης στη συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη. Παράγοντες όπως η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, η πρωτεΐνη σόγιας, τα ωμέγα-3 (ω-3) λιπαρά, το πράσινο τσάι, οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου PCa ή την εξέλιξη του. Την ίδια στιγμή, η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και τα υψηλότερα επίπεδα της β-καροτίνης βρέθηκε ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει μια σχέση σχήματος “U” ανάμεσα στο φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη D και την πρόσληψη ασβεστίου με τον κίνδυνο προστάτη.
Σύμφωνα με μελέτες, αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη.
Υδατάνθρακες
Δεδομένης της υπόθεσης ότι η ινσουλίνη είναι ένας αυξητικός παράγοντας για τον καρκίνο του προστάτη, έχει υποτεθεί ότι η μείωση των υδατανθράκων και κατ’ επέκταση της ινσουλίνης ορού μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του προστάτη. Πράγματι, σε ζωικά μοντέλα, είτε μια μη-υδατανθρακούχα δίαιτα είτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (20% kcal ως υδατάνθρακες) έχει θετικές επιδράσεις στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου του προστάτη. Σε μελέτες σε ανθρώπους, φάνηκε ότι η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο προστάτη. Εκτός από την ποσότητα των υδατανθράκων, ο τύπος των υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει τον προστάτη.
Πρωτεΐνη
Πρόσφατες μελέτες σε ανθρώπους ανέφεραν ότι η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο και τη συνολική θνησιμότητα μεταξύ των ανδρών 65 και νεότερους. Μεταξύ των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών, η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο και τη συνολική θνησιμότητα. Ο ρόλος των διατροφικών πρωτεϊνών και της πρωτεΐνης σε αναλογία με τους υδατάνθρακες για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του προστάτη απαιτεί περαιτέρω μελέτη.
Καλές πηγές λίπους
Τα ευρήματα της έρευνας που εξετάζουν την κατανάλωση λίπους σε σχέση με τον προστάτη ή την εξέλιξη του είναι αντικρουόμενες. Τόσο η συνολική απόλυτη πρόσληψη του διατροφικού λίπους όσο και η σύνθεση των λιπαρών οξέων μπορεί να αφορούν την έναρξη και/ή την εξέλιξη της νόσου. Ενώ οι μελέτες σε ζώα δείχνουν επανειλημμένα ότι η μείωση της διαιτητικής πρόσληψης λίπους επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου και ότι οι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες, ειδικά ζωικού λίπους σχετίζονται με την αύξηση του προστάτη, τα ανθρώπινα δεδομένα είναι λιγότερο συνεπή. Φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό ο τύπος του λιπαρού οξέος και όχι το συνολικό ποσό να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόοδο της νόσου αφού σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση περισσότερων φυτικών λιπαρών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο προστάτη.
Βιταμίνες
Τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες, όπως π.χ. οι βιταμίνες C και Ε και τα φυτοχημικά (π.χ. τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή, τα φυτοοιστρογόνα), έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες. Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται κυρίως στα κίτρινο-πορτοκαλί λαχανικά και τα φρούτα και τα σταυρανθή λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλουν την προώθηση του όγκου.
Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη μειωμένη εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη και φαίνεται ότι υπάρχει μια ‘πιθανή’ σχέση μεταξύ πρόσληψης βιταμίνης Ε και μειωμένου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
Επίσης, η βιταμίνη Κ έχει υποτεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του προστάτη μέσω της μείωσης του βιοδιαθέσιμου ασβεστίου. Προκλινικές μελέτες δείχνουν ότι ο συνδυασμός των βιταμινών C και Κ έχουν ισχυρή δραστικότητα κατά του όγκου in vitro και ενεργούν ως χήμειο- και ραδιο-ευαισθητοποιητές in vivo.Μερικά φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οδηγούν σε δέσμευση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA και πιθανώς καρκίνο.
Ντομάτα
Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, που κατά κύριο λόγο βρίσκεται σε ντομάτες και σε φρούτα όπως το καρπούζι, το οποίο περιορίζει την οξειδωτική βλάβη σε κυτταρικά μακρομόρια. Η κατανάλωση του λυκοπένιου, σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την εμφάνιση των συμβαμάτων καρκίνου του προστάτη σε μελέτες ασθενών-μαρτύρων. Η πρόσληψη ντομάτας και τα επίπεδα λυκοπένιου στον ορό του αίματος, συνδέονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη ή την εξέλιξη των καρκίνων σε τρεις τελευταίες μελέτες ασθενών.
Ρόδι
Η φλούδα και τα φρούτα της ροδιάς είναι πλούσια σε ελλαγιταννίνες που μεταβολίζονται εύκολα στην ενεργή μορφή ελλαγικό οξύ στην εντερική χλωρίδα. Τα προκλινικά πειράματα δείχνουν ότι ελλαγιταννίνες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του προστάτη και της αγγειογένεσης υπό συνθήκες υποξίας.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες συμπεριλαμβανομένων των κατεχίνων, όπως επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), επιγαλλοκατεχίνη (EGC), και άλλες. Προκλινικές μελέτες δείχνουν ότι η EGCG αναστέλλει την ανάπτυξη του προστάτη, και μειώνει τη φλεγμονή αναστέλλοντας τον NFkB. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του EGCG είναι 25 έως 100 φορές πιο ισχυρές από τις βιταμίνες C και Ε. Οι πολυφαινολικές ενώσεις, που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν επιστημονικά συσχετιστεί με την πρόληψη μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τις πολυφαινόλες, με την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου και χαμηλότερα επίπεδα IGF-I.
Μια μεγάλη προοπτική μελέτη στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι δεν συσχετίστηκε με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη, αλλά βρέθηκε να συνδέεται με μια δοσοεξαρτώμενη μείωση του κινδύνου, για άντρες που πίνουν περισσότερα από 5 φλιτζάνια την ημέρα. Πολλές μελέτες δείχνουν το πράσινο τσάι και ιδιαίτερα οι πολυφαινόλες του μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης του προστάτη και τη μείωση της εξέλιξης του προστάτη, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί και να διευκρινιστεί ο μηχανισμός της.
Καφές
Ο καφές περιέχει καφεΐνη και πολλές φαινολικές ενώσεις που μπορούν να χρησιμεύσουν ως αντιοξειδωτικά. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν την αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου ΣΕΣ, κυρίως για προχωρημένη ή θανατηφόρο στάδιο της νόσου, και τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Αν και αρκετές επιδημιολογικές μελέτες δεν έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου προστάτη, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του προστάτη. Ο πιθανός μηχανισμός που εμπλέκεται είναι άγνωστος, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις, τον μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης και άλλα.
Κουνουπίδι
Τα σταυρανθή ή κραμβοειδή λαχανικά, που περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα, το λάχανο και το μπρόκολο. Έχει βρεθεί ότι συγκεκριμένες ουσίες π.χ. η σουλφοραφάνη (βοηθά τις πρωτεΐνες του σώματος που προστατεύουν από την αφομοίωση καρκινογόνων πρωτεϊνών) προστατεύουν τα κύτταρα του DNA από βλάβη. Μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των σταυρανθών λαχανικών και της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες ασθενών. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία πειστική ένδειξη ότι η κατανάλωση των λαχανικών αυτών μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Leave a Comment