Το αίσθημα «καψίματος» στο ύψος του οισοφάγου, δηλαδή η λεγόμενη «καούρα», που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση φαγητού, αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Μεταξύ των κυριότερων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνονται το αυξημένο σωματικό βάρος και το κάπνισμα, ενώ η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αναψυκτικά, τα ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά, οι χυμοί των εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), ο καφές, η σοκολάτα, τα πικάντικα και τηγανητά φαγητά, καθώς και ορισμένα μυρωδικά όπως ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων ως προς τα τρόφιμα και ροφήματα που «πυροδοτούν» τα συμπτώματα. Επομένως, μια χρήσιμη πρακτική για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων, ώστε να είναι ευκολότερος ο εντοπισμός συγκεκριμένων τροφίμων και ροφημάτων που θα πρέπει να αποφεύγονται.
Πηγή: neadiatrofis.gr
Leave a Comment