Επέλαση στην ελληνική αγορά κάνουν οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα – Στο επίκεντρο η Εθνική Ασφαλιστική
Νέο κλάδο δραστηριοποίησης στην ελληνική οικονομία ετοιμάζουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για την υγεία και στην ασφάλιση, τομείς όπου παρουσιάζουν ιδιαίτερη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα με τα deals να δίνουν και να παίρνουν. Οι Κινέζοι δεν προτίθενται να μείνουν εκτός νυμφώνος και θα ξετυλίξουν το στρατηγικό τους πλάνο με επίκεντρο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σε δεύτερο στάδιο θα κινηθούν για την απόκτηση και ιδιωτικών νοσοκομειακών μονάδων, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη προσφορά στην ελληνική αγορά.
Οι Κινέζοι θεωρούνται, πλέον, από τους ισχυρούς επενδυτές στην ελληνική οικονομία, με παρουσία στις υποδομές, στο real estate και στο εμπόριο. Οπως όλα δείχνουν, όμως, έχουν αποφασίσει να κάνουν και το επόμενο βήμα στον χώρο της υγείας – ασφάλισης, με τη μέθοδό τους να θυμίζει περισσότερο την ενοποιημένη αντίληψη του μοντέλου bank assurance: να διατηρούν, δηλαδή, παράλληλα συμφέροντα τόσο στον χώρο της ασφάλισης όσο και σε εκείνον της ιδιωτικής υγείας. Οι εξελίξεις τούς ευνοούν…
Στη short list των υποψηφίων για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκονται δύο κινεζικοί επενδυτικοί όμιλοι και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για την ήδη γνωστή Fosun του Γκούο Γκουανγκτσάνγκ και την Gongbao του Γουόνγκ Τσινγκ. Και οι δύο διεκδικούν τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, σε μια εξέλιξη που ακολουθεί τις μεταβιβάσεις δύο μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών σε ξένους ομίλους την τελευταία διετία: της Αγροτικής Ασφαλιστικής στη γερμανική ERGO και της Eurolife στη Fairfax.
Η Εθνική αποτελεί κομβική υπόθεση, μια και, εκτός από τον όγκο της (μερίδιο άνω του 25% στον κλάδο Ζωής και 11% στον κλάδο Ζημιών), παρέχει στους «μνηστήρες» τόσο τις προοπτικές ανάπτυξης στον χώρο των ασφαλειών όσο και μια αξιοσημείωτη προίκα: την πολυετή συμφωνία για αποκλειστική διανομή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.
Αν και η Εθνική θεωρείται «κομβικής σημασία» για την εξέλιξη των κινεζικών επενδύσεων στον χώρο, δεν είναι αποκλειστική προϋπόθεση. Αντίθετα, οι Κινέζοι φέρονται να εξετάζουν νοσοκομειακές μονάδες και μεγάλους διαγνωστικούς ομίλους που πωλούνται ή να εξετάζουν την είσοδο επενδυτών.
Μεταξύ αυτών, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», που προτίθεται να βγάλει (για τρίτη φορά, έπειτα από δύο άγονες προσπάθειες) προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θεωρεί τώρα ευνοϊκότερη τη συγκυρία. Για την εν λόγω νοσοκομειακή μονάδα φέρεται να ενδιαφέρεται (επιβεβαιώνοντας την τάση) και το fund CVC Capital, που βρίσκεται προ των πυλών του Metropolitan.
Στη «λίστα» των υποψηφιοτήτων περιλαμβάνεται και η Ευρωκλινική, συμφερόντων Global Finance. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, το fund του «γκουρού» των επενδύσεων Αγγελου Πλακόπητα σχεδιάζει αποεπένδυση και, κατά τις σχετικές πληροφορίες, θα συζητούσε σοβαρές προτάσεις.
Την ίδια στιγμή, η αγορά εκτιμά ότι, λόγω των ειδικών συνθηκών που αφορούν τη σχέση της Τράπεζας Πειραιώς με τη Marfin, εξελίξεις θα μπορούσαν να υπάρξουν και για τον όμιλο του Θεραπευτηρίου Υγεία (μέλος του MIG), αλλά η διοίκηση τονίζει σε όλα τα μήκη και πλάτη ότι επί του παρόντος δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Αντίθετα, άμεσο θέμα υπάρχει από τις πιστώτριες τράπεζες για τον όμιλο διαγνωστικών της Euromedica, που, λόγω βαρών, θεωρείται ο μεγάλος ασθενής του κλάδου. Με σημαντικότερο πρόβλημα τον υψηλό δανεισμό, η Euromedica έχει να αντιπαρατάξει το ευρύ δίκτυο που ενδεχομένως να την έκανε ελκυστικότερη για έναν τολμηρό επενδυτή, όπως οι Κινέζοι, υπό την προϋπόθεση μιας ευρείας αναδιάρθρωσης…
Οι δύο βασικοί μνηστήρες
Για τη Fosun, η οποία είναι από καιρού μέτοχος του εισηγμένου ομίλου της Folli Follie και στρατηγικός συνεργάτης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η διεκδίκηση της Εθνικής έρχεται μετά την εμπλοκή της και στην κοινοπραξία του Ελληνικού υπό τη Lamda Development. Καταδεικνύει, έτσι, ένα ιδιαίτερα ισχυρό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία. Η «εισβολή» σε νέα χωράφια, στον κλάδο των ασφαλειών και της υγείας, δεν είναι τυχαία και ακολουθεί μια ευρύτερη στρατηγική επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Στην Πορτογαλία το κινεζικό κεφάλαιο, έπειτα από μάχη με το Apollo (που επίσης βρέθηκε διεκδικητής της Εθνικής), προχώρησε στην εξαγορά του ηγέτη του ασφαλιστικού κλάδου της χώρας Caixa Seguros e Saude, ενώ αμέσως μετά προχώρησε και στην αγορά νοσοκομειακής μονάδας. Με αντίστοιχη ενοποιημένη αντίληψη κινήθηκε και στη γερμανική αγορά (αν και σε χαμηλότερο επίπεδο), εξαγοράζοντας τη θυγατρική του Ομίλου ARAG Frankfurter Lebensversicherung AG και στοχοποιώντας για τη συνέχεια τον φαρμακευτικό Ομιλο Stada Arzneimittel AG, που εξειδικεύεται σε αντίγραφα.
Η Gongbao, από την πλευρά της, δεν έχει αντίστοιχη «έκθεση» στην Ελλάδα, θεωρεί, όμως, κατά πληροφορίες, ότι ο ελληνικός κλάδος υγείας και ασφάλισης παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα λόγω της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και για τον λόγο αυτό σχεδιάζει μια αντίστοιχη στρατηγική. Προς επίρρωση, ο επικεφαλής του κεφαλαίου, Γουόνγκ Τσινγκ, βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα για να ενημερωθεί για την υπόθεση της Εθνικής, που θα «κλείσει» με τις δεσμευτικές προσφορές στις 31 Μαρτίου.
Αυτοκράτορες… παντού
Με ναυαρχίδα των κινεζικών επενδύσεων τον ΟΛΠ, που πέρασε στον έλεγχο της COSCO, τα κινεζικά συμφέροντα ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις σημαντικές επενδύσεις περιλαμβάνεται η ογκώδης (320 εκατ. ευρώ) τοποθέτηση της State Grid για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Ιδιαίτερης σημασίας και το MοU μεταξύ ΔΕΗ και CMEC για τη νέα λιγνιτική μονάδα Μελίτη ΙΙ.
Ενδιαφέρον υπάρχει, επίσης, από το κινεζικό κεφάλαιο Dalian Group για το ξενοδοχείο Athens Ledra. Επιπλέον, η COSCO μπορεί να μην επιβεβαίωσε τελικά την εμπλοκή της στο Θριάσιο, αλλά οι πληροφορίες φέρουν τα δύο κινεζικά funds που είχαν ενδιαφερθεί για τον ΔΑΑ (Shenzen και Friedman Pacific) να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις…
Πηγή: medlabgr.blogspot.com