Δραματική έκκληση στον Πρωθυπουργό κάνουν οι φαρμακευτικές να μην περάσουν τα νέα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, τα οποία- αν εφαρμοστούν- θα μπλοκάρουν την εισαγωγή νέων θεραπειών στην χώρα μας και παράλληλα θα οδηγήσουν σε μαζικές αποσύρσεις από την αγορά και τη ματαίωση- ή ακόμη και την αναβολή- επενδυτικών σχεδίων από τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Σε επιστολή που έστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προς τον Αλέξη Τσίπρα, οι φαρμακευτικές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από τα νέα οριζόντια μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Τα μέτρα αφορούν στο να μπουν νέα κριτήρια για την ένταξη των νέων προϊόντων στην θετική λίστα (φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ), ένα επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα (οπότε η συνολική επιβάρυνση θα είναι έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, γεγονός που θα καταστήσει οικονομικά ασύμφορη την εισαγωγή τους στη χώρα μας), ένα ενοποιημένο rebate (υποχρεωτική έκπτωση) μέχρι 30% που θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ τέλος εξετάζεται η θεσμοθέτηση κλειστών προϋπολογισμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες (ογκολογικά σκευάσματα, φάρμακα για το διαβήτη και τη χοληστερίνη).
Όπως εξηγούν οι εταιρείες- μέλη του Συνδέσμου, που αποτελούν το κύριο σώμα των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εάν νομοθετηθούν τα παραπάνω προτεινόμενα μέτρα, τα νέα καινοτόμα φάρμακα θα καθυστερούν πλέον να εισέλθουν στη χώρα μας από 2 έως 4 χρόνια ή και δεν θα έρχονται καθόλου, εξέλιξη που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς. Η σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και μείωσης των κλινικών ερευνών που ήδη διεξάγονται στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, ο τελικός απολογισμός για την υπέρβαση των δαπανών για το φάρμακο, η οποία θα καλυφθεί από τις φαρμακευτικές, προκαλεί ίλιγγο. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική επιβάρυνση στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το 2016 ήταν 755 εκατ. ευρώ, δηλαδή 21% επιπλέον έναντι του 2015 ή το 38,8% της δαπάνης.
Αλλά και η επιβάρυνση στη νοσοκομειακή δαπάνη για το 2016 φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα 261 εκατ. ευρώ επί μιας δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης 590 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των χρημάτων που θα πρέπει να καλύψουν οι φαρμακευτικές ξεπερνά για τη χρονιά που πέρασε το 1 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι επιχειρήσεις στην επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, οι υπέρογκες αυτές επιβαρύνσεις, αφενός καταδεικνύουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί, αφετέρου είναι έντονα αρνητικές και πέραν των προβλέψεων, γεγονός που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και βέβαια αποτελεί και τροχοπέδη σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αύξηση των επενδύσεων των φαρμακευτικών εταιριών στη χώρα.
Αναφέρουν ακόμη πως δεν υπάρχει άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που επιστρέφει πάνω από το 30% προ φόρων πίσω στο κράτος. Οι φαρμακευτικές ζητούν να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην καταφύγουμε για άλλη μια φορά σε οριζόντια μέτρα που θα εξοντώσουν τις επιχειρήσεις και -το κυριότερο* θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία.
Leave a Comment