Δυο από τα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι το ταχίνι και ο χαλβάς που παρασκευάζονται από το σουσάμι, στο οποίο οφείλουν και την υψηλή διατροφική τους αξία.
Ειδικότερα, πρόκειται για προϊόντα πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, ενώ αν καταναλωθούν σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που απέχουν πλήρως από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής.
Από την άλλη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το οποίο όμως αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, στα οποία έχουν αποδοθεί καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες.
Όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε μικροθρεπτικά συστατικά, το ταχίνι και ο χαλβάς περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνης (Β1) και νιασίνης (Β3), αλλά και μετάλλων όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο σίδηρος.
Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, ενώ περιέχουν και συστατικά που έχουν συσχετισθεί από μελέτες με την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, αν και πρόκειται για θρεπτικές επιλογές, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το ταχίνι και ιδιαίτερα ο χαλβάς, αποτελούν τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
Ενδεικτικά, μία κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα, ένα μικρό κομμάτι χαλβά σε μέγεθος σπιρτόκουτου μας προσφέρει γύρω στις 150-200 θερμίδες, ανάλογα με το είδος του προϊόντος, αν δηλαδή περιέχει ξηρούς καρπούς, μέλι ή επικάλυψη σοκολάτας.
Συνεπώς, δώστε προσοχή στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, προκειμένου να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, χωρίς παράλληλα να «ξεφύγετε» θερμιδικά.
Leave a Comment