Home / Ειδήσεις / Διπλό “σοκ” για το ταμείο του ΕΣΥ
Διπλό "σοκ" για το ταμείο του ΕΣΥ

Διπλό “σοκ” για το ταμείο του ΕΣΥ

Στερεύουν επικίνδυνα τα διαθέσιμα κονδύλια στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων, με τους εργαζόμενους να στέλνουν σήμα κινδύνου για τη λειτουργία του ΕΣΥ τους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί ούτε ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα θα επαρκέσει, ούτε υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, παρά το γεγονός πως οι υπουργοί Υγείας Α. Ξανθός- Π. Πολάκης ευαγγελίζονται την ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη.

Φέτος το κονδύλι για τη χορήγηση φαρμάκων από το ΕΣΥ είναι κατά 40 εκατ. ευρώ μειωμένο σε σύγκριση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), ορίζεται σε 550 εκατ. ευρώ, από τα οποία 492 εκατ. ευρώ πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και 57 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το 2016 αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 510 εκατ. αντιστοιχούσαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 13 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” και τα 67 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ούτε όμως τα περσινά χρήματα που δόθηκαν για τα φάρμακα των νοσοκομείων ήταν αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών και όσων πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η “τρύπα” στη νοσοκομειακή δαπάνη για το 2016 φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα 261 εκατ. ευρώ, δηλαδή 45% παραπάνω σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα παρακρατηθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να καλυφθεί το “κενό” ανάμεσα στο κλειστό κονδύλι για τα νοσοκομεία και την πραγματική ζήτηση.

Όπως τονίζουν στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών, ήταν εξαρχής λανθασμένη από το υπουργείο Υγείας η εκτίμηση του κλειστού προϋπολογισμού για το νοσοκομειακό φάρμακο και πολύ χαμηλότερη από τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών (η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη και ζήτηση εκτιμάται περίπου στα 71 εκατ. ευρώ).

Πηγές της αγοράς συμπληρώνουν επίσης πως η κατάσταση την επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη, αφού για το 2018 ο προϋπολογισμός για τα σκευάσματα που δίνονται στους ασθενείς θα πέσει στα 530 εκατ. Όλα αυτά τη στιγμή που στο προσκήνιο βρίσκονται νέα οριζόντια μέτρα με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών για το φάρμακο, με τις εταιρείες του κλάδου να εκπέμπουν SOS τόσο για σταδιακή αποεπένδυση, μείωση λειτουργικών εξόδων και αποσύρσεων φαρμάκων από την κυκλοφορία.

Την ίδια ώρα, έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η επιπλέον δαπάνη των νοσοκομείων για την περίθαλψη των ανασφάλιστων, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Αντί αυτών, τα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των ανασφάλιστων φέτος είναι μόλις ένα εκατ. ευρώ, όταν πέρσι προβλέφθηκαν 1,26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, πέρσι νοσηλεύθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 204 χιλ. ανασφάλιστοι Έλληνες και αλλοδαποί, τονίζοντας πως η κρατική επιχορήγηση να είναι άμεση και επαρκής για να μη μείνουν κενά λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων και το αυξανόμενο κύμα μεταναστών.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …