της Θάλειας Γούτου, αισθητικός – κοσμετολόγος, medlabnews.gr
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες επιζητούν την αποτρίχωση με laser για να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στο μπικίνι, στους γλουτούς, στα πόδια, στην κοιλιά, στην μέση, στην πλάτη. Το laser στοχεύει την χρωστική του δέρματος (μελανίνη) οπότε ο ιδανικός συνδυασμός για την αποτρίχωση είναι ένα άτομο με ανοικτό χρώμα δέρματος και σκούρο χρώμα τρίχας
Το laser στοχεύει την χρωστική του δέρματος (μελανίνη) οπότε οι θεραπείες έχουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα σε σκουρόχρωμες και χοντρές τρίχες οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα χρωστικής. Οι λεπτές τρίχες και το χνούδι απορροφούν δυσκολότερα την θερμότητα που παράγει το laser. Επίσης, οι ξανθές τρίχες που περιέχουν λιγότερη χρωστική, θα χρειαστούν περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες για να εξασφαλίσουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα αποτρίχωσης. Τέλος, σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου οι τρίχες έχουν χάσει τελείως το χρώμα τους (γκρί ή λευκές) δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του laser.
Τι όμως μπορεί να συμβεί αν η ακτίνα του laser κτυπήσει μια ελιά του δέρματος;
Με χειρουργικό laser μπορούν να αφαιρεθούν ελιές. Όμως δεν έχει σχέση το χειρουργικό laser και το laser αποτρίχωσης πολύ δε περισσότερο οι συσκευές IPL φωτόλυσης. Εφόσον υπάρχουν σπίλοι στην περιοχή που θα γίνει αποτρίχωση πρέπει να προφυλάσσονται. Έτσι καλύπτονται οι σπίλοι, με ειδικά αυτοκόλλητα ή με λευκό ειδικό μαρκαδόρο, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα.
Aκόμα και το χειρουργικό laser δεν παρέχει ασφάλεια σε μια κατηγορία σπίλων που είναι οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι όπου η μελανίνη έχει κάθετη κατανομή. Λόγω έλλειψης μελετών υπάρχει διαφωνία στο αν πρέπει να χρησιμοποιούμε lasers για τη θεραπεία των μελανοκυτταρικών σπίλων. Η ανησυχία έγκειται στις πιθανότητες υποτροπής και στον κίνδυνο εξαλλαγής σε κακόηθες σχηματισμό.
Τα lasers καταστρέφουν μόνο τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας και του θηλώδους χορίου, αφήνοντας ανέπαφα τα μελανικοκύτταρα του δικτυωτού χορίου. Υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος κακοήθους εκτροπής, αφενός επειδή χάνεται η επιφανειακή χρωμοφόρος στιβάδα καθιστώντας τα εναπομείναντα κύτταρα πιο ευπαθή στην υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου λόγω της πιθανής βλάβης στο DNA από το φώς του Laser. Mέχρι να αποδειχθεί με μακροχρόνιες μελέτες η ασφάλεια των lasers στην θεραπεία μελανινοκυτταρικών σπίλων, η χρήση τους σε αυτό το πεδίο θα παραμείνει αμφισβητήσιμη.
Αν λοιπόν εκ λάθους συμβεί να κτυπηθεί κατά την αποτρίχωση ένας σπίλος καλό είναι να γίνει αμέσως ψηφιακή δερματοσκόπηση. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τον ιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Οι εικόνες από την ελιά καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικό πρόγραμμα τέλος αναλύεται και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή να παρακολουθήσει τον σπίλo.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment