Νέα χαράτσια και περικοπές στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της άνοιξης.
Στο στόχαστρο της θα βρεθούν 90.000 μπλοκάκια τα οποία οποία δεν δηλώθηκαν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), 350.000 επαγγελματίες οι οποίες υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές για επικουρικό – εφάπαξ ,55.000 ασφαλισμένοι που έχουν βγει στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016, αλλά και 900.000 συνταξιούχοι με αρνητική “προσωπική διαφορά”.
Οι τελευταίοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τουλάχιστον 20%, βάσει των όσων προκύπτουν από τη συμφωνία στο Eurogroup της 7/4 για περικοπή 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις από 1/1/2019.
Σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο το οποίο εξετάζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, το παραπάνω ποσό θα εξοικονομηθεί αποκλειστικά από τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, χωρίς να χρειαστούν μειώσεις στις επικουρικές. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου περικοπών στις συντάξεις (μαζί και αν θα υπάρξει κάποιο “ταβάνι προστασίας”) το 2019 θα καθοριστούν μετά την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών, η οποία αναμένεται έπειτα από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21 -23 Απριλίου).
Ανεξάρτητα από το τελικό σχέδιο περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, το Υπουργείο Εργασίας θα αποδώσει συντάξεις, μειωμένες έως και 40%, σε 55.000 ασφαλισμένους που “βγήκαν” στη σύνταξη μετά την 12/5/2016 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης νόμου Κατρούγκαλου).
Μετά την έκδοση της σχετικής τροπολογίας υπολογισμού τους, το Υπουργείο Εργασίας, είναι τυπικά έτοιμο να προχωρήσει στην απόδοση τους, αν και η καθυστέρηση της καταβολής της δόσης από τους θεσμούς (λόγω της καθυστέρησης “κλεισίματος” της 2ης αξιολόγησης) δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποιο κύμα εκταμιεύσεων από πλευράς από πλευράς ΕΦΚΑ, νωρίτερα από τον ερχόμενο Iούνιο – Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ, χρησιμοποιώντας τα 859 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό. πρέπει να έχει εκκαθαρίσει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Πολύ νωρίτερα από την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των ” μπλοκάκηδων”.
Πιο συγκεκριμένα:
– Πρέπει να “βρει” τα 90.000 μπλοκάκια τα οποία ήταν μέχρι πέρσι δηλωμένα στην εφορία, αλλά δεν δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα και έτσι δεν κατέβαλλαν το χαράτσι. Από τα 100.000 δηλωμένα –στην εφορία – μπλοκάκια, μόνο τα 10.000 “εμφανίστηκαν” στον ΕΦΚΑ.
– Πρέπει να στείλει μέσω ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια σε 350.000 επαγγελματίες και μπλοκάκια για τις εισφορές υπέρ του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης και του κλάδου του εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές ανέρχονται σε 7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ, ενώ θα υποβληθούν επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2015. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών και η καταβολή των ποσών τα οποία έχει προϋπολογίσει ο ΕΦΚΑ μαζί με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα πρέπει, πιθανότατα, να γίνει έως 28 Απριλίου (ή 5 Μαΐου, σε περίπτωση που δοθεί παράταση για τις εισφορές του Μαρτίου). Οι εισφορές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου θα αποδοθούν από τους υπόχρεους αναδρομικά σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Το Υπ. Εργασίας έχει προϋπολογίσει έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ , τις οποίες πρέπει να καταβάλλουν οι επαγγελματίες.
– Πρέπει να εκδώσει εφαρμοστική εγκύκλιο για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για όσους αποκτούν εισόδημα κόβοντας απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την επιβολή εισφοράς τουλάχιστον 26,9% στα εισοδήματα αυτά. Το θεσμικό πλαίσιο προ του νόμου Κατρούγκαλου προέβλεπε απαλλαγή από κάθε εισφορά των εισοδήματων με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης τα οποία δεν ξεπερνούσαν ετησίως τα 5.000 ευρώ. Οι αρχικές σκέψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας για διατήρηση αυτής της απαλλαγής δεν πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, μετά τις χαμηλές εισπράξεις του ΕΦΚΑ από το χαράτσι στους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια.
Leave a Comment