Πηγή: medlabgr.blogspot.com
Από τον Ιούλιο αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στην πρόσβαση σε γιατρούς και δημόσια νοσοκομεία. Ήδη το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του ΠΕΔΥ και τη δημιουργία τοπικών μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ) που θα λειτουργούν σε συνάρτηση με τα κέντρα υγείας έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ οι αλλαγές θα ψηφιστούν στις αρχές του Ιουνίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι πρώτες τέτοιες αποκεντρωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, που συνολικά θα φτάσουν τις 239 σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν 50 με 60 τοπικές μονάδες σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Όπως σχεδιάζει το υπουργείο, σταδιακά όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα πρέπει να υπάγονται σε οικογενειακό γιατρό και θα εγγραφούν στις τοπικές μονάδες υγείας. Αρχικά, θα καλυφθεί το 30% του πληθυσμού από τις ΤΟΜΥ που θα δημιουργηθούν και το υπόλοιπο θα πραγματοποιήσει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Οι δομές στελεχωθούν από τις τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, ενώ θα υπάρχουν νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και επισκέπτες υγείας. Στόχος είναι να γίνεται ένα “φιλτράρισμα” των ασθενών που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, και οι πολίτες να απευθύνονται αρχικά στον οικογενειακό γιατρό.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας, εκτός από το να μπει σε εφαρμογή και να λειτουργήσει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, είναι το πώς θα στελεχωθούν οι δομές αυτές. Και αυτό γιατί από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πάνω από 18 χιλ. γιατροί έχουν φύγει για το εξωτερικό και έχουν απορροφηθεί σε νοσοκομεία και μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πλάνο του Α. Ξανθού αφορά ην πρόσληψη 3.050 ατόμων στην ΠΦΥ που θα καλύψουν τις πρώτες 239 δομές, ενώ η προκήρυξη θα βγει μέσα στο Μάιο. Από αυτούς οι 1.300 θα είναι γιατροί.
Προκειμένου δε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, να επιστρέψουν γιατροί στην Ελλάδα, η μισθολογική αφετηρία για όσους προσληφθούν στο καινούργιο σύστημα πρωτοβάθμιας θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή στα επίπεδα του Επιμελητή Α΄. Αυτό μεταφράζεται σε μηνιαίο μισθό περίπου 1.500 ευρώ, ποσό που απέχει κατά πολύ από τις αποδοχές και τις υπόλοιπες παροχές που προσφέρονται στο εξωτερικό.
Η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη 4ετία. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε με το πέρας του προγράμματος η χρηματοδότηση να γίνεται από δημόσιους πόρους. Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment