Νέα μελέτη – “κλειδί”, για τη χρήση της Μεταβολομικής στην προληπτική ιατρική, αλλά και στη διάγνωση και θεραπεία χρονίων νοσημάτων, δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στο επιστημονικό περιοδικό “International Journal of Molecular Medicine”. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με επικεφαλής τον καθ. Αριστείδη Τσατσάκη, σε συνεργασία με την κλινική Metabolomic Medicine, με επικεφαλής τον γιατρό και ερευνητή, Δημήτρη Τσουκαλά. Ο δρ Τσουκαλάς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, είχε προαναγγείλει τη δημοσίευση της μελέτης στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπήμ της Τάνιας Μαντουβάλου, 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ στις 23 Απριλίου, σε συνέντευξη του για το ρόλο που διαδραματίζει σε χρόνιες ασθένειες η μεταβολομική επιστήμη, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Όπως αναφέρει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι “κλειδί” στο χώρο της μεταβολομικής, γιατί καθορίζει τα φυσιολογικά όρια τιμών, σε μόρια που μετρήθηκαν σε υγιή άτομα. Ο καθορισμός των φυσιολογικών ορίων επιτρέπει την ευρύτερη χρήση της μεταβολομικής για την αξιολόγηση παθολογικών καταστάσεων, όπως τα αυτοάνοσα και άλλα χρόνια νοσήματα. Ανακοινώσαμε ότι πρόκειται να ακολουθήσει σειρά μελετών που θα αφορούν στοχευμένες παθολογικές καταστάσεις και νόσους».
Σύμφωνα με τον κύριο Τσουκαλά, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιστήμη της μεταβολομικής είναι πολύτιμο εργαλείο στην αξιολόγηση της επίδρασης παραγόντων – όπως η διατροφή, το περιβάλλον, τα φάρμακα και ο τρόπος ζωής – στην κατάσταση της υγείας. «Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων στο αίμα και στα ούρα αντικατοπτρίζει τη δραστηριότητα κεντρικών μεταβολικών οδών του ανθρώπινου οργανισμού και χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας, των ελλείψεων σε βιταμίνες, και την απόκριση του οργανισμού σε τοξικές ενώσεις. Οι μεταβολομικές αναλύσεις στοχεύουν στην ανεύρεση των αιτιολογικών παραγόντων που προκαλούν τις χρόνιες ασθένειες. Οι χρόνιες ασθένειες -αυτές που διαρκούν πάνω από 3 μήνες- είναι μια πραγματική σύγχρονη μάστιγα και προκαλούν το 90% της θνητότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σημειώνει.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment