Όλο και περισσότερο απομακρύνεται ο στόχος για ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων τη φετινή σεζόν, οι οποίες και το Μάρτιο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συνέχισαν το αρνητικό σερί του πρώτου διμήνου της χρονιάς.
Όπως έδειξαν τα προσωρινά αποτελέσματα από το Ισοζύγιο Πληρωμών της ΤτΕ, το Μάρτιο τα έσοδα από τον Τουρισμό μειώθηκαν κατά 7,8%, φτάνοντας τα 203,3 εκατ. ευρώ έναντι 220,6 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2016, παρά το γεγονός πως οι αφίξεις ξένων τουριστών δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (-0,2%). Αντίστοιχα πτωτικό ήταν στο σύνολό του και το πρώτο τρίμηνο, με τις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες να πέφτουν 4,8% και να διαμορφώνονται σε 513,2 εκατ. ευρώ, έναντι 539,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Η υστέρηση στα τουριστικά έσοδα επιτείνεται από το γεγονός πως οι εισπράξεις τη χρονιά που πέρασε ήταν και πάλι μειωμένες σε σχέση με το 2015, μια από τις καλές χρονιές για τον ελληνικό Τουρισμό. Πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 6,4% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συρρικνώθηκε κατά 11,3%
Αν και επιχειρηματίες της αγοράς, δεδομένου πως η φετινή σεζόν διαγράφεται εκρηκτική από πλευράς ζήτησης και επισκεψιμότητας και όλοι οι μεγάλοι tour operators μιλούν για σημαντική τόνωση των κρατήσεων για τους ελληνικούς προορισμούς, εκτιμούσαν πως τα έσοδα θα ακολουθούσαν ανάλογη των αφίξεων πορεία, η πραγματικότητα προσγειώνει τις εκτιμήσεις αυτές. Η εικόνα αναφορικά με τα έσοδα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει (φορείς του Τουρισμού αναφέρουν πως τον Ιούλιο θα έχει αποτυπωθεί το κλίμα στις δαπάνες των τουριστών), εντούτοις παράγοντες του χώρου σημειώνουν πως η πτώση στις εισπράξεις, όπως και στη μέση δαπάνη των επισκεπτών, τείνει να παγιωθεί.
Το Φεβρουάριο, όπως είχαν δείξει τα αποτελέσματα της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 3,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, ενώ πτώση 2,4% σημειώθηκε και τον Ιανουάριο.
Το καλό σενάριο θέλει τα τουριστικά έσοδα να διαμορφώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς στα 14,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως πως η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά επισκέπτη επιστρέψει στα επίπεδα του 2015 (ενώ ο αριθμός των τουριστών θα ξεπεράσει τα 28 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών κρουαζιέρας). Οι παραπάνω προβλέψεις εντούτοις ενδέχεται να περιοριστούν, αν συνεχιστεί η μείωση στα έσοδα.
Ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου εξακολουθούν να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την εξέλιξη των εσόδων, παρά το ότι σε επίπεδο κρατήσεων η σεζόν υπερβαίνει τους στόχους. Ήδη πολλές μονάδες είναι fully booked για όλη την περίοδο του καλοκαιριού, ιδιαίτερα σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος που υποδέχονται κυρίως τουρίστες με οργανωμένα πακέτα, ενώ ακόμη και σε λιγότερους δημοφιλείς προορισμούς οι πληρότητες κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Leave a Comment