“Παράθυρο” παράτασης του “θρίλερ” έως τον Ιούλιο- τα ορόσημα, οι αντοχές
Η πιθανότητα να μην βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου όταν συνεδριάζουν εκ νέου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και –σε αυτή τη περίπτωση– να παραπεμφθεί το θέμα σε πολιτικό επίπεδο “κορυφής”, δηλαδή στην σύνοδο ηγετών της ΕΕ στις 22 και 23 Ιουνίου εκφράζεται πλέον επισήμως. Ανοίγει έτσι το “παράθυρο” μίας νέας παράτασης του “θρίλερ” της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος.
Χθες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο -όπως είπε- αν δεν υπάρξει, το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου.
Οι πρώτες “ενδείξεις” αναμένεται να φανούν σε λίγες ημέρες, στην σύνοδο της ΕΚΤ και του EWG. Και έως τότε επιχειρείται να αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις αναφορικά με τα τρία σενάρια (με πολλά υπο-σενάρια) του ESM για το ελληνικό χρέος.
Οι δανειστές στα τηλέφωνα Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει “εκτός” Ελλάδος τηλεφωνικές ζυμώσεις με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για να φανεί κατά πόσο το ΔΝΤ αλλά και η Γερμανία μπορούν να κάνουν τα βήματα “πίσω” που θα οδηγήσουν σε μία συμφωνία η οποία θα περιέχει και την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Όπως ανέφερε το “Κεφάλαιο” του Σαββάτου το “σχέδιο” γι’ αυτήν τη συμφωνία –την οποία, μετά την αρχική απόρριψη, έχει αρχίσει να επανεξετάζει και η Αθήνα, έχει αναλάβει να προωθήσει ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνεργασία με το Βερολίνο, τον ESM, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Προς το παρόν όμως, φέρεται ότι οι αναγκαίες “υποχωρήσεις” από τον άξονα ΔΝΤ- Γερμανίας δεν είναι ορατές. Και έτσι, καταστρώνονται τα “εναλλακτικά” σενάρια παραπομπής του θέματος σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και καταγράφονται τα επόμενα χρονικά ορόσημα.
Η συνολική συμφωνία και η δόση των 7,4 δισ. ευρώ Προς το παρόν, η συνολική συμφωνία για το χρέος “παρασύρει” και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της αποδέσμευσης των 7,4 δισ. ευρώ περίπου που σχεδιάζει να εκταμιεύσει ως επόμενο πακέτο δόσεων ο ESM.
Ωστόσο, ακόμη και αν βρεθεί (όπως συνέβη άλλωστε ήδη δύο φορές το 2015 και το 2016), η φόρμουλα εκταμίευσης χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εκκρεμούν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης που ακόμη βρίσκονται στο δρόμο και έφταναν 25 τον αριθμό σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.
Κάποια από αυτά τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έρθουν μέσα από εφαρμοστικές πράξεις, ενώ άλλα απαιτούν νέα νομοθέτηση και το “χαλί” έχει ήδη… στρωθεί.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή με διαδικασία επείγοντος και θα αρχίσει να συζητείται από αύριο περιλαμβάνει σειρά φορολογικών διατάξεων με σημαντικότερη την απαλλαγή των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φέτος και το 2018 η οποία εκτιμάται από το ΓΛΚ ότι προκαλεί απώλεια εσόδων 460 εκατ. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα Μία απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στις 15 Ιουνίου οδηγεί στην εκταμίευση του πακέτου δόσεων μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα (θα πρέπει να μεσολαβήσουν εγκρίσεις από κοινοβούλια και μετά από τον ESM) και στην εκκίνηση της πληρωμής οφειλών προς ιδιώτες από τον Ιούλιο (γιατί πρέπει τα λεφτά να φτάσουν από τον κεντρικό λογαριασμό στους φορείς και μετά να αρχίσουν να διατίθενται στους ιδιώτες). Αν υπάρξει παράταση στο “θρίλερ”, τότε ανάλογα το χρονοδιάγραμμα “μεταφέρεται” προς τον Ιούλιο- Αύγουστο.
Σε διεθνές επίπεδο οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν ορίσει τελευταίο “ραντεβού” πριν τις διακοπές του Αυγούστου για την 10η Ιουλίου. Οι επόμενες συνόδους της ΕΚΤ έχουν οριστεί στις 8 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου.
Όσο για τις μεγάλες λήξεις ξεκινούν με το ΔΝΤ στις 18 Ιουλίου και κορυφώνονται με την EKT στις 20 Ιουλίου. Στις 17 Ιουλίου λήγει και το 3ετες ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου.
Leave a Comment