Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Αιγαιοπελαγίτικη Διημερίδα Φαρμακοποιών, που διοργάνωσαν, για τρίτη φορά, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου και Χίου, στις 27 και 28 Μαΐου 2017 στη Μυτιλήνη, με την οργανωτική ευθύνη του Φ.Σ. Λέσβου. Η διοργάνωση αυτή γίνεται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί πλέον θεσμό, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο τη «διά βίου μάθηση» των αιγαιοπελαγιτών φαρμακοποιών και την επικοινωνία τους, για ανταλλαγή προτάσεων, με συναδέλφους τους, προέδρους άλλων συλλόγων και εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και Α΄αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, επισήμανε ότι “Η Αιγαιοπελαγίτικη Διημερίδα Φαρμακοποιών αποτελεί θεσμό σήμερα και αποσκοπεί στο να φέρει το «Κέντρο» στο Αιγαίο μας. Τη γνώση στα «σπίτια» μας. Το ενδιαφέρον της Πολιτείας και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στα νησιά μας. Οι αιγαιοπελαγίτες φαρμακοποιοί πρέπει να αισθάνονταιότι βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και των αποφάσεων, και όχι μόνο ωςαποδέκτες των συνεπειών.”
Με κεντρικό θέμα “Το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου: Εκσυγχρονισμός, βιωσιμότητα, προοπτικές”, η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης και την επόμενη μέρα για τα φαρμακεία της χώρας. Το φορολογικό, ασφαλιστικό, το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας, η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, οι ανατιμολογήσεις των φαρμάκων, είναι κάποια από τα θέματα που αντιμετωπίζει καθημερινά το ελληνικό φαρμακείο.
‘Όπως επισήμανε o κ. Βαλτάς “Πάντα πίστευα ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν λύσεις. Δεν υπάρχουν τελεσίγραφα. Υπάρχει ο διάλογος. Δεν υπάρχει (ή τουλάχιστον δεν πρέπει να υπάρχει) το ΕΓΩ. Υπάρχει το ΕΜΕΙΣ. Πρέπει να υπάρχει η συλλογικότητα. Από το τέλμα μπορούμε να βγούμε, μόνο όταν συλλογικά ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ, ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ και ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ένα βιώσιμο μέλλον για τα φαρμακεία μας. Μόνο όταν προτάξουμε το ΕΜΕΙΣ στη ζωή μας, στη δουλειά μας, στους συλλόγους μας, στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Και όλα αυτά τα κάνουμε με μοναδικό σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσίας στον πολίτη“.
Το πρόγραμμα της Διημερίδας συνδύαζε θέματα επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, ενώ περιλάμβανε και συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου. Στις εργασίες της έλαβαν μέρος ως ομιλητές καταξιωμένοι επιστήμονες, οι οποίοι ανέπτυξαν θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του φαρμακείου. Αναλυτικότερα:
Η καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, κα Ιωάννα Χήνου, ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα για τα φυτικά σκευάσματα στο φαρμακείο.
Ο «Μητρικός Θηλασμός» παρουσιάστηκε από την κα Ιωάννα Αντωνιάδου–Κουμάτου, αναπτυξιακή παιδίατρο, Διευθύντρια Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας και Παιδιού, δίνοντας το έναυσμα για καίριες ερωτήσεις από τους συνέδρους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το στρογγυλό τραπέζι «Ο Φαρμακοποιός ως σύμβουλος υγείας», όπου ο κ. Κώστας Περαντζάκης, φαρμακοποιός MSc Κλινικής Φαρμακευτικής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Πρακτικής (ΕΕΦΠ), ανέπτυξε το θέμα «Συμβουλή αυτοθεραπείας στο φαρμακείο: προσέγγιση ασθενή και επικοινωνία». Στη συνέχεια τον λόγο πήρεο κ. Ανδρέας Βίτσος, φαρμακοποιός M.Sc., υποψήφιος διδάκτωρΦαρμακευτικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Δ.Σ. Φ.Σ. Ζακύνθου, ο οποίος και μίλησε για τη συμβουλή του φαρμακοποιού στη διαχείριση των χρόνιων ελκών του δέρματος.
Για τα ζητήματα θεραπευτικής επικοινωνίας κατά τη συγχορήγηση φαρμάκων με ΜΗΣΥΦΑ,συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά από τον φαρμακοποιό μίλησε στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του ο φαρμακοποιός Μανώλης Μιτάκης, πρόεδρος της Ακαδημίας Μάρκετινγκ Επαγγελματιών Υγείας.
Το πάντα επίκαιρο θέμα της εξυπηρέτησης δύσκολων πελατών ανέπτυξε ο κ. Αντώνης Κατσαλής, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Exeter Αγγλίας, σύμβουλος επιχειρήσεων / εκπαιδευτής-συγγραφέας.
Μέσα από ένα πλήθος εικόνων και μια γλαφυρή περιγραφή, ο καθηγητής Νικόλαος Ζούροςπαρουσίασε την ιστορία και τα εκθέματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το ενδιαφέρον των συνέδρων συγκέντρωσε και το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Βιωσιμότητα και προοπτικές της φαρμακευτικής αλυσίδας. Ο ρόλος της πολιτείας», στο οποίο Πολιτεία, Βιομηχανία, Φαρμακοποιοί συζήτησαν για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο του φαρμάκου, αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το μέλλον της φαρμακευτικής αγοράς στη χώρα μας. Στη συζήτηση που συντόνισε ο Α’ αντιπρόεδρος ΠΦΣ και πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου, κ. Απόστολος Βαλτάς, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Ευστράτιος Ζαφείρης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριος Μπερσίμης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΦΕΧ, κ. Βασίλειος Σερέτης, και ο πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Πιερίας, κ. Πολυχρόνης Συμεωνίδης. Στη Διημερίδα παραβρέθηκαν φαρμακοποιοί από τις Κυκλάδες, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, όπως και συνάδελφοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος, πρόεδροι φαρμακευτικών συλλόγων και αντιπρόσωποι στον ΠΦΣ.
Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους:
• Θεόδωρο Τρύφων, πρόεδρο ΠΕΦ, αντιπρόεδρο Δ.Σ. ELPEN
• Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης
• Λιμενικό Σώμα Λέσβου
• Ζωή Λειβαδίτου, εθελόντρια
Τέλος, η στήριξη από 36 εταιρείες-χορηγούς, με μεγάλο χορηγό την εταιρεία ELPEN,δείχνει την ευαισθησία των εταιρειών για να υποστηρίξουν τον αιγαιοπελαγίτικο θεσμό, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των νησιωτών φαρμακοποιών για συνεχή μάθηση, όσο μακριά και αν βρίσκονται από το κέντρο, όσα προβλήματα κι αν έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως το προσφυγικό.
Χορηγοί επικοινωνίας: Αλήθεια, Δημοκράτης, Εμπρός, Τα Νέα της Λέσβου, Πλοηγός Υγείας και TVΜυτιλήνη.
Leave a Comment