Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα οστικής πυκνότητας και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Αυτό δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Osteoporosis International.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.057 γυναίκες και 763 άνδρες, που υποβλήθηκαν σε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Η συχνότητα κατανάλωσης γιαουρτιού υπολογίστηκε μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες.
Επιπλέον, αξιολογήθηκαν και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τη σκελετική υγεία, όπως η ημερήσια κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, ψαριού και αλκοόλ, οι συνήθειες καπνίσματος, ο δείκτης μάζας σώματος, η νεφρική λειτουργία, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D.
Συνολικά, η οστική πυκνότητα στο ισχίο και τον αυχένα του μηριαίου οστού βρέθηκε να είναι υψηλότερη κατά 3,1-3,9%, μεταξύ των εθελοντών με τη μεγαλύτερη πρόσληψη γιαουρτιού. Παράλληλα, η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίσθηκε με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης οστεοπενίας στις γυναίκες και οστεοπόρωσης και στα δύο φύλα.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το γιαούρτι αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που συνδέονται στενά με τη σκελετική υγεία και συνεπώς τα ευρήματα της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη. Κλείνοντας, σχολιάζει πως η αύξηση της κατανάλωσης γιαουρτιού θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική βελτίωσης της υγείας των οστών, αν και τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από κλινικές μελέτες.
Πηγή: neadiatrofis.gr
Leave a Comment