Αρωματοθεραπεία για την αποκατάσταση της χαμένης όσφρησης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Η χαμένη όσφρηση μπορεί να αποκατασταθεί με την οσφρητική επανεκπαίδευση, η οποία ουσιαστικά είναι μια μέθοδος αρωματοθεραπείας. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας μπορεί να φτάσουν στο 60% αν η απώλεια της όσφρησης οφείλεται σε ίωση και στο 30% αν οφείλεται σε κακώσεις. Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής μυρίζει συγκεκριμένα αρώματα δύο φορές την ημέρα, έως ότου να ανακτήσει σιγά – σιγά την όσφρησή του. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής ΩΡΛ στο ΑΠΘ Ιορδάνης Κωνσταντινίδης, μιλώντας για τις πρωτοποριακές διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και για τις θεραπείες που γίνονται στο Ρινολογικό Ιατρείο της Β ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.
“Σε ασθενείς με προβλήματα όσφρησης, γίνονται οσφρητικά τεστ, τεστ γεύσης, ειδικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και σπινθηρογράφημα εγκεφάλου σε συνεργασία με την Πυρηνική Ιατρική. Αυτό το κάνουμε εδώ και 4-5 χρόνια κυρίως για να αποδείξουμε αν έχει ή όχι όσφρηση κάποιος που ισχυρίζεται ότι δεν έχει. Γίνεται κυρίως για τις περιπτώσεις που πηγαίνουν στο δικαστήριο προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας. Η απώλεια της όσφρησης είναι αναπηρία με μικρό ποσοστό, αλλά όταν ο ασθενής έχει και άλλα προβλήματα αν προστεθεί και αυτό αυξάνει το ποσοστό αναπηρίας”, εξηγεί ο κ Κωνσταντινίδης.
Σε περίπτωση που υπάρχει απώλεια της όσφρησης, ανάλογα με το αίτιο, υπάρχει και η θεραπεία με μικρότερα, ή μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. “Το πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε τι φταίει. Δεν αρκεί να πάρει κανείς μια συμπτωματική αγωγή γιατί με την αγωγή αυτή θα γίνει καλά για 7-10 μέρες, αλλά σε λίγο καιρό πάλι θα έχει το ίδιο πρόβλημα. Όσο νωρίτερα μπορεί κανείς να διαγνώσει συστηματικά νοσήματα, πολλά από τα οποία επηρεάζουν και τη μύτη, τόσο το καλύτερο. Το άλλο θέμα είναι ότι αυτό που ισχυρίζεται ο ασθενής δεν συμβαδίζει με αυτό που βλέπουμε κλινικά. Οπότε, όλες αυτές οι μετρήσεις μας βοηθούν να δούμε λίγο καλύτερα την αλήθεια. Πχ κάποιος λέει ότι δεν αναπνέει και η συσκευή που μετράει την αναπνοή λέει ότι αναπνέει. Τότε θα σκεφτούμε διαφορετικά και θα δούμε αν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα”, εξηγεί ο Κωνσταντινίδης.
Leave a Comment