Home / Ειδήσεις / Διπλάσια ποσότητα αλατιού από τη συνιστώμενη καταναλώνουν οι Θεσσαλονικείς
Διπλάσια ποσότητα αλατιού από τη συνιστώμενη καταναλώνουν οι Θεσσαλονικείς

Διπλάσια ποσότητα αλατιού από τη συνιστώμενη καταναλώνουν οι Θεσσαλονικείς

Διπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη, όπως προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καταναλώνουν οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από ελληνικά και ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς υγείας. Στην ίδια μελέτη διαπιστώνεται ότι, στον αντίποδα, η ευεργετική πρόσληψη καλίου είναι μικρότερη από την προτεινόμενη.
Η μελέτη εκτίμησης της πρόσληψης αλατιού με την ονομασία “SING Study” (Salt Intake in Northern Greece) είναι η πρώτη που έγινε στην Ελλάδα με την ενδεδειγμένη μεθοδολογία, όπως προτείνεται από τον Π.Ο.Υ. Η μέθοδος βασίστηκε στην εκτίμηση της πρόσληψης νατρίου σε ούρα που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου. Τον συντονισμό της συλλογής των δεδομένων είχε η Ελένη Βασάρα, από το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Nutrients”.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ένα επαρκές δείγμα 252 υγιών ενηλίκων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η μέση πρόσληψη αλατιού ήταν 10,7g ημερησίως, δηλαδή ποσότητα διπλάσια από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (η οποία για τους ενήλικες είναι λιγότερο από 5g την ημέρα από όλες τις τροφές).
Η μελέτη διεξήχθη κατά τη διάρκεια ενός χρόνου (Φεβρουάριος 2015 ? Μάρτιος 2016). Το 45,2% των συμμετεχόντων ήταν άντρες, οι οποίοι φάνηκε να καταναλώνουν περισσότερο αλάτι (11,9g ημερησίως) από ότι οι γυναίκες (9,7g ημερησίως).
Παράλληλα, η μέση πρόσληψη καλίου -ενός ηλεκτρολύτη με σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία- ήταν 3,3g ημερησίως, δηλαδή λίγο μικρότερη από τις συστάσεις διεθνών οργανισμών (3,5g ημερησίως). Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και εκείνοι που ακολουθούν πιο πιστά το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, το οποίο συνάδει με την υγεία και τη μακροζωία, μπορεί να έχουν υψηλή πρόσληψη αλατιού, καθώς το αλάτι είναι “κρυμμένο” σε πολλά τρόφιμα όπως ψωμί, τυριά, επεξεργασμένα κρέατα, σάλτσες ακόμη και γλυκίσματα, ενώ προστίθεται επίσης στο μαγείρεμα και στο πιάτο.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …