Ειδήσεις

Αύξηση στις χορηγήσεις “πατεντών” στην Ελλάδα

Τον μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά, αριθμό αιτήσεων για ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, κατέθεσαν πέρυσι οι καινοτόμες επιχειρήσεις και άλλοι φορείς, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για το 2016.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office-EPO) χορήγησε σχεδόν 95.940 διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) το 2016, έναντι 68.419 το 2015, καταγράφοντας αύξηση 40,2% σε σχέση με το 2015.

Τα περισσότερα διπλώματα χορηγήθηκαν σε αιτούντες από τη Γερμανία, (18.728), τη Γαλλία (7.032) και την Ελβετία (3.910).

Οι αρχικές αιτήσεις που κατατέθηκαν για νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (patent filings), ξεπέρασαν τις 296.000, σημειώνοντας αύξηση 6,2% σε σχέση με το 2015 (279.000).

Η χώρα μας εμφάνισε μια μικτή εικόνα το 2016. Από τη μία, στην Ελλάδα χορηγήθηκαν 39 ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας (έναντι 22 το 2015), εμφανίζοντας αύξηση 77,3%, γεγονός που την κατέταξε στην 23η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του EPO.

Από την άλλη, στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση 20,9% στις αιτήσεις για νέες πατέντες, καθώς υποβλήθηκαν 72 αιτήσεις για ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έναντι 91 το 2015. Όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν για ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σε σχέση με τον πληθυσμό μιας χώρας, η Ελλάδα βρέθηκε στην 37η θέση (σε σύνολο 48 χωρών) με 6,7 αιτήσεις ανά εκατ. κατοίκους.

Οι χώρες διεθνώς με τις περισσότερες αιτήσεις για ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας ήσαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ελβετία, ενώ σημειώθηκε ξανά νέα μεγάλη αύξηση των αιτήσεων από την Κίνα (24,8% το 2016). Από τις ευρωπαϊκές χώρες, το Βέλγιο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (άνω του 5%) στον αριθμό αιτήσεων σε σχέση με το 2015.

Με βάση τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν για ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σε σχέση με τον πληθυσμό μιας χώρας, η Ελβετία ήταν και πάλι πρώτη στην κατάταξη για το 2016, με 892 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν η Ολλανδία (405) και η Σουηδία (360), ακολουθούμενες από τη Δανία (334) και τη Φινλανδία (331). Η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα ήταν και πάλι η Ιαπωνία, στην ένατη θέση (166).

Οι περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατέθηκαν στον τομέα της Ιατρικής Τεχνολογίας, ενώ ακολούθησαν οι τομείς της Ψηφιακής Επικοινωνίας και της Τεχνολογίας Υπολογιστών. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα Ηλεκτρικά μηχανήματα/συσκευές/ενέργεια (5,1%).

Το 2016, οι ευρωπαϊκές εταιρείες προηγούνταν σε εννέα από τους δέκα μεγαλύτερους τεχνολογικούς τομείς, όσον αφορά τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, “κλέβοντας” την πρωτοκαθεδρία από τις ΗΠΑ στον τομέα της Ιατρικής Τεχνολογίας.

 

 

 

 

 

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies