Ειδήσεις

Ξεκινάει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου!

Χρειάστηκε να περάσουν 44 χρόνια και 16 διοργανώσεις, για να… προσγειωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στη χώρα και την πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα αθλήματα της πισίνας. Η Βουδαπέστη υποδέχεται από σήμερα  έως τις 30 Ιουλίου την «αφρόκρεμα» της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης, της συγχρονισμένης κολύμβησης, των καταδύσεων, του open water και του high diving, σε μία διοργάνωση «μαμούθ», με συνολικά 74 αγωνίσματα, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 2.300 αθλητές και αθλήτριες από τουλάχιστον 180 χώρες.
Το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου είχε αρχικά ανατεθεί στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, που όμως στις αρχές του 2015 δήλωσε αδυναμία κάλυψης του κόστους και αποσύρθηκε. Η Βουδαπέστη, η οποία στο μεταξύ είχε αναλάβει τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2021, προσφέρθηκε να επισπεύσει τα έργα υποδομής και ανέλαβε τη φετινή διοργάνωση. Οι Ούγγροι φιλοδοξούσαν να χρησιμοποιήσουν το Παγκόσμιο υγρού στίβου ως απόδειξη της ικανότητάς τους να αναλαμβάνουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα, προσβλέποντας στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, σε μία υποψηφιότητα που τελικά αποσύρθηκε πριν λίγο καιρό, λόγω των λαϊκών αντιδράσεων.
Έστω κι έτσι, η ουγγρική πρωτεύουσα έχει την ευκαιρία να προσφέρει μία σπουδαία διοργάνωση, διαθέτοντας το προνόμιο μίας μεγάλης μάζας φιλάθλων που γνωρίζουν και αγαπούν τα αθλήματα του υγρού στίβου. Προνόμιο βεβαίως αποτελεί και η ολοκαίνουρια και υπερσύγχρονη «Duna Arena», που θα φιλοξενήσει τα αγωνίσματα της κολύμβησης και των καταδύσεων. Το εντυπωσιακό κολυμβητήριο, που για τη διοργάνωση αυτή θα έχει χωρητικότητα 15.000 θεατών (για τις μετέπειτα χρήσεις θα μειωθεί στις 5.000), αποπερατώθηκε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και ήδη φιλοξένησε στα τέλη Μαΐου το final-6 του Champions League υδατοσφαίρισης.
Τα τουρνουά ανδρών και γυναικών του πόλο, από την άλλη, θα φιλοξενηθούν στο εμβληματικό κολυμβητήριο «Αλφρεντ Χάγιος», μία ανοιχτή εγκατάσταση που βρίσκεται πάνω στο ειδυλλιακό Νησί της Μαργαρίτας, στη μέση του Δούναβη. Πρωτοτυπία αποτελεί η διεξαγωγή της συγχρονισμένης σε διαφορετική εγκατάσταση από αυτή της κολύμβησης. Πιο συγκεκριμένα, οι Μαγυάροι στήνουν μία προσωρινή πισίνα στο κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Ηρώων, θέλοντας να προβάλλουν μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης ένα από τα ομορφότερα σημεία της Βουδαπέστης. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την εγκατάσταση των καταδύσεων από μεγάλο ύψος, στις όχθες του Δούναβη, απέναντι από το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο κτίριο του Κοινοβουλίου. Τα αγωνίσματα της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, τέλος, θα διεξαχθούν στη λίμνη Μπάλατον, η οποία βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης και έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν σημαντικούς αγώνες του open water, τόσο στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα, όσο και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η «αυλαία» της διοργάνωσης ανοίγει σήμερα με καταδύσεις και συγχρονισμένη κολύμβηση, ενώ το βράδυ  θα γίνει στη γέφυρα Σέτσενι η τελετή έναρξης, που προβλέπεται φαντασμαγορική. Αύριο  ξεκινούν στη λίμνη Μπάλατον τα αγωνίσματα της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα παίρνουν σειρά τα τουρνουά υδατοσφαίρισης γυναικών και ανδρών, αντίστοιχα. Στο καθένα από αυτά μετέχουν 16 ομάδες (μεταξύ των οποίων και οι εθνικές ομάδες της Ελλάδας), χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Ο πρώτος κάθε γκρουπ προκρίνεται απευθείας στους προημιτελικούς, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος παίζουν χιαστί μεταξύ τους (ο Α΄ όμιλος διασταυρώνεται με τον Β΄ και ο Γ΄ με τον Δ΄) για τις υπόλοιπες θέσεις της οκτάδας. Η Σερβία στους άνδρες και οι ΗΠΑ στις γυναίκες κυριαρχούν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια και είναι τα μεγάλα φαβορί για να διατηρήσουν τα πρωτεία, πιο κάτω όμως η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός νέου Ολυμπιακού κύκλου και αρκετές ομάδες θα εμφανιστούν ριζικά ανανεωμένες.
Την Κυριακή 23 Ιουλίου αρχίζει το… κυρίως πιάτο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η κολύμβηση, όπου αναμένεται να «λάμψουν» τα αστέρια της Αμερικανίδας Κέιτι Λεντέκι, του Βρετανού Ανταμ Πίτι, της… γηπεδούχου Κατίνκα Χόζου, του Ιταλού Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι και της Σουηδής Σάρα Σιέστρεμ. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία των αθλητών που… ξεπετάχτηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπως η Αμερικανίδα Σιμόν Μάνιουελ, ο Τζόζεφ Σκούλινγκ από τη Σινγκαπούρη και η Πένι Ολέκσιακ από τον Καναδά, που καλούνται να αποδείξουν ότι δεν ήταν… φωτοβολίδες μιας χρήσης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και σημαντικές απουσίες, κυρίως από την Αυστραλία (Κέιτ Κάμπελ, Κάιλ Τσάλμερς, Τζέιμς Μάγκνουσεν), ενώ δεν θα είναι παρόντες να υπερασπιστούν τους τίτλους τους ο Γάλλος Φλοράν Μανοντού, ο Αμερικανός Ράιαν Λόχτε και ο Κινέζος Ζετάο Νινγκ.
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Η απουσία του Σπύρου Γιαννιώτη «σημαδεύει» την ελληνική αποστολή στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Βουδαπέστη. Ο Κερκυραίος κολυμβητής, ο οποίος ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του πέρυσι, με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, είχε δώσει το «παρών» σε οκτώ διαδοχικές διοργανώσεις (από το 2001 κι εντεύθεν) και είναι… υπεύθυνος ή συνυπεύθυνος για περισσότερα από τα μισά μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα: σε σύνολο 13 ελληνικών μεταλλίων, ο Γιαννιώτης έχει πάρει έξι ατομικά (δύο χρυσά, δύο ασημένια, δύο χάλκινα), ενώ ήταν και μέλος του ομαδικού του opew water που πήρε τη δεύτερη θέση το 2013 στη Βαρκελόνη!
Συνολικά 54 αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Βουδαπέστη και στη λίμνη Μπάλατον (όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα), συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των 26 μελών των εθνικών ομάδων υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών. Για πρώτη φορά μετά το 1994 η χώρα μας δεν θα συμμετάσχει στα αγωνίσματα των καταδύσεων, στον αντίποδα όμως ο 16χρονος Βασίλης Γκορτσίλας «ρίχνει» το… γυναικείο κάστρο της συγχρονισμένης κολύμβησης, καθώς θα αγωνιστεί στο μικτό ντουέτο με παρτενέρ τη Σήλια Κοφίδη (ελεύθερο πρόγραμμα) και την Όλγα Κουργιαντάκη (τεχνικό).
Η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών καλείται να υπερασπιστεί το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε πριν δύο χρόνια, στο Καζάν, όμως το έργο της είναι αρκετά δύσκολο. Η απόφαση του Χρήστου Αφρουδάκη και του Μανώλη Μυλωνάκη να «βάλουν τελεία» στην καριέρα τους με το εθνόσημο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφήνει δυσαναπλήρωτα κενά, κυρίως στο κομμάτι της εμπειρίας και της ηγετικής προσωπικότητας που διαθέτουν οι δύο αθλητές, συνδετικοί κρίκοι της ομάδας του 2015 με εκείνη του 2005, που επίσης είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Μόντρεαλ. Ο Θοδωρής Βλάχος καλείται να βρει λύσεις εκ των έσω, αναβαθμίζοντας το ρόλο παικτών όπως ο Γιάννης Φουντούλης, ο Άγγελος Βλαχόπουλος, ο Αλέξανδρος Γούνας και ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, όμως η μέχρι τώρα εικόνα από τα προκριματικά του World League και τα φιλικά, δείχνει ότι η νέα εθνική ομάδα χρειάζεται ακόμη δουλειά. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την πανίσχυρη Σερβία, κάτοχο όλων των διεθνών τίτλων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οπότε η πρώτη θέση και η απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Λογικά, η ελληνική ομάδα θα παλέψει με την Ισπανία για τη δεύτερη θέση (τον Γ΄ όμιλο συμπληρώνει η αδύναμη Νότια Αφρική) και στη συνέχεια θα παίξει χιαστί αγώνα με Ρωσία ή ΗΠΑ για μία θέση στην οκτάδα. Ως δεύτερη, πάντως, αποφεύγει στα προημιτελικά την οικοδέσποινα Ουγγαρία…
Μετά από μία πενταετία μακριά από τις διακρίσεις, η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών βλέπει τη Βουδαπέστη ως εφαλτήριο ανάκαμψης, ώστε να επανέλθει στις κορυφαίες θέσεις του παγκόσμιου πόλο. Στον πάγκο της ομάδας επέστρεψε μετά από «διάλειμμα» ενός χρόνου ο «αρχιτέκτονας» των επιτυχιών, Γιώργος Μορφέσης, και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Οι πρωταθλήτριες κόσμου του 2011 έχουν τη δική τους μεγάλη απώλεια, καθώς η εμβληματική Αντιγόνη Ρουμπέση των οκτώ (!) Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων αποχώρησε από την ενεργό δράση, όμως η εικόνα στο γυναικείο τουρνουά είναι σαφώς πιο ρευστή, με εξαίρεση τη δεδομένη ανωτερότητα των ΗΠΑ, που αποτελούν και πάλι το μεγαλο φαβορί. Θεωρητικά η ελληνική ομάδα κληρώθηκε σε δύσκολο όμιλο, όμως η ριζικά ανανεωμένη Αυστραλία του (μέχρι πριν ένα εξάμηνο ομοσπονδιακού προπονητή) Σάκη Κεχαγιά δεν μοιάζει να αποτελεί αυτή τη στιγμή φόβητρο, ενώ την… αλλοπρόσαλλη Ρωσία η εθνική μπορεί να τη νικήσει στην πρεμιέρα της Κυριακής, αν την «εγκλωβίσει» σε αργό ρυθμό. Εφόσον αυτό συμβεί, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει σοβαρές πιθανότητες για την πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου (τον οποίο συμπληρώνει το Καζακστάν), που οδηγεί απευθείας στα προημιτελικά και… μάλλον σε μία κόντρα με την Ισπανία. Αν η εθνική τερματίσει δεύτερη, θα έχει ένα εύκολο χιαστί με Γαλλία ή Ιαπωνία, αλλά μετά θα διασταυρωθεί λογικά με τις ΗΠΑ, ενώ, αν μείνει τρίτη στον όμιλό της, θα χρειαστεί να ξεπεράσει ένα υψηλό εμπόδιο (Ολλανδία ή Ουγγαρία) για να μπει στην οκτάδα.
Το open water έχει χαρίσει στην Ελλάδα τα 9 από τα 13 μετάλλια που έχει κατακτήσει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του Σπύρου Γιαννιώτη, φέρνει στο προσκήνιο την Κέλλυ Αραούζου, που έχει ήδη κατακτήσει δύο παγκόσμια μετάλλια (ασημένια το 2013 στο ομαδικό και το 2015 στα 5χλμ.), ενώ έχει και δύο τέταρτες θέσεις, το 2013 στη Βαρκελόνη, σε 5 και 10χλμ. Στους άνδρες, ο Γιώργος Αρνιακός και ο 20χρονος Αστέριος Δαλδογιάννης δεν έχουν ιδιαίτερες πιθανότητες διάκρισης, ενώ ο Δημήτρης Νέγρης, που ενσαρκώνει τη μεγαλύτερη ελληνική ελπίδα για το μέλλον, προτίμησε να αφοσιωθεί φέτος στην πισίνα.
Στα αγωνίσματα της κολύμβησης, ο εφικτός στόχος είναι κάποιες προκρίσεις σε τελικούς και οτιδήποτε περισσότερο θα συνιστά υπέρβαση πρώτου μεγέθους. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ανδρέας Βαζαίος στα 200μ. μικτή ατομική, ο Απόστολος Χρήστου στα αγωνίσματα του υπτίου και ο Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. ελεύθερο (όπου ήταν φιναλίστ και το 2015 στο Καζάν) έχουν τις περισσότερες ελπίδες για μία καλή παρουσία, ενώ ακολουθούν η Νόρα Δράκου στα 50άρια (περισσότερο του υπτίου και λιγότερο στο ελεύθερο), ο Στέφανος Δημητριάδης στα 200μ. πεταλούδα και η ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών, με τους Γκολομέεβ, Χρήστου, Οδυσσέα Μελαδίνη και Χρήστο Κατραντζή. Η Άννα Ντουντουνάκη χρειάζεται να ξαναβρεί τις περσινές επιδόσεις της για να διεκδικήσει θέση στα ημιτελικά των 100μ. πεταλούδα, ο Γιάννης Καρπουζλής θα έχει μία τρίτη ευκαιρία (μετά τη Βαρκελόνη και το Καζάν) να «βγάλει» επιτέλους ένα καλό 50άρι πρόσθιο σε μεγάλη διοργάνωση, ενώ οι «πρωτάρηδες» Δημήτρης Νέγρης, Δημήτρης Δημητρίου και Ηλέκτρα Λεμπλ θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες, κυνηγώντας παράλληλα να βελτιώσουν τα προσωπικά ρεκόρ τους.
Στη συγχρονισμένη κολύμβηση, με την οποία ανοίγει την Παρασκευή η «αυλαία» των αγώνων, η Ελλάδα συμμετέχει με πλήρη ομάδα, δηλώνοντας για πρώτη φορά παρούσα και στο μικτό ντουέτο. Το Ολυμπιακό ντουέτο των Ευαγγελίας Πλατανιώτη και Εβελίνας Παπάζογλου συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες για μία διάκριση (ήτοι θέση στην οκτάδα), με την Πλατανιώτη να διεκδικεί μία καλή παρουσία και στο σόλο.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies