Φαίνεται πως τα οφέλη του κρασιού δεν περιορίζονται στην προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Η επιστήμη αρχίζει να κατανοεί το μηχανισμού με τον οποίο η κατανάλωση κρασιού –πάντα με μέτρο- διατηρεί υγιή τον εγκέφαλό μας, καθυστερώντας πιθανότατα την εξέλιξη διανοητικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία μας δεν είναι άγνωστη στους ερευνητές: Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2, ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφής ο λόγος που συμβαίνει αυτό.
Η επικεφαλής της μελέτης που συνδέει το κρασί με την υγεία του εγκεφάλου, δρ Esteban-Fernández από το ινστιτούτο Food Science Research στη Μαδρίτη, ερευνά εδώ και χρόνια τις νευροπροστατευτικές ιδιότητες του κρασιού και πρόσφατα δημοσίευσε τα ευρήματα της ομάδας της στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Η δρ Esteban-Fernández και η ομάδα της δεν μελέτησαν το κρασί απευθείας, αλλά αυτό που αφήνει πίσω του το κρασί αφού περάσει από το σώμα μας, μεταβολίτες στο έντερο που προέρχονται από την πέψη του κρασιού, οι οποίοι βρίσκονται στα κόπρανα.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν αυτούς τους μεταβολίτες σε ανθρώπινα κύτταρα που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Παρότι ανακάλυψαν πως ορισμένοι μεταβολίτες όντως προστατεύουν τα εκφυλιζόμενα κύτταρα, σύμφωνα με τη Esteban-Fernández, το διαφορετικό εντερικό μικροβίωμα –τα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και που είναι διαφορετικά στον καθένα μας- παίζει ρόλο στο είδος των μεταβολιτών που θα δημιουργήσει το σώμα μας, που σημαίνει πως δεν θα αναπτύξουμε όλοι το είδος που προστατεύει τον εγκέφαλο. Όπως τόνισε η ερευνήτρια στη μελέτη, προτού μπορέσουν οι επιστήμονες να αποφανθούν κατηγορηματικά για το αν το κρασί προστατεύει τον εγκέφαλο, θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα το πώς στοιχεία της διατροφής μας ευνοούν τη φυσιολογική λειτουργία του πολύτιμου αυτού οργάνου και δημιουργεί τους ωφέλιμους μεταβολίτες.
Ωστόσο, τα καλά νέα της μελέτης είναι πολλά και σύμφωνα με τους ειδικούς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η διατροφή μας (και το τι πίνουμε) επηρεάζει τη συνολική μας υγεία. “Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ορισμένα συστατικά τροφών προστατεύουν τον εγκέφαλο από την εξέλιξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, χωρίς να μεσολαβεί κανένα φάρμακο. Δεν υποστηρίζω να αντικαταστήσουμε τα φάρμακα με τροφές, θέλουμε όμως να γίνει αντιληπτό πως και η διατροφή παίζει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών ή μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε” σχολιάζει η ερευνήτρια.
Όπως όμως προειδοποιεί η δρ Esteban-Fernández, παρότι οι τροφές και άλλες ουσίες όπως π.χ. το κρασί, φαίνεται πως είναι ωφέλιμα για την υγεία μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι πιστεύουμε και τι εφαρμόζουμε.
Όσο για το κρασί, η ευεργετική του επίδραση έχει αναγνωριστεί ήδη από τον Ιπποκράτη και είναι γνωστό πως δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό και πολλές μορφές καρκίνου. Επιπλέον, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως πιθανόν να δρα προστατευτικά και για τον εγκέφαλο και κατά των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Το μυστικό –όπως συνήθως- είναι το μέτρο, που σημαίνει πως ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό είναι αρκετό για να απολαύσουμε τη γεύση και τα αρώματα και να επωφεληθεί ο οργανισμός μας. Το παραπάνω, επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί, αρχίζει και επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο…
Πηγή: capital.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment