Το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι πολύτιμη πηγή ασβεστίου για την υγεία των οστών και των δοντιών. Αυτό το έχουμε εμπεδώσει! Επειδή όμως (σχεδόν) όλοι προσπαθούμε να μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών, μια εύκολη λύση είναι να προτιμάμε το light γάλαή ακόμη και το πλήρως αποβουτυρωμένο. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, όμως, συστήνει να προτιμάμε την πλήρη μορφή του γάλακτος και των άλλων γαλακτοκομικών.
“Η κατανάλωση ημίπαχου ή άπαχου γάλακτος δεν είναι μόνο ανθυγιεινή, πίνετε επίσης κάτι αφύσικο” επισημαίνει ο David Ludwig, ερευνητής και παιδίατρος στο Χάρβαρντ. “Τα προϊόντα αυτά έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία προκειμένου να έχουν λίγα λιπαρά και καλύτερη γεύση. Με αυτή την επεξεργασία και τα συστατικά που τους προστίθενται, όπως σάκχαρα, δεν είναι παράξενο που πολλοί άνθρωποι που προτιμούν σταθερά τα light γαλακτοκομικά είναι τελικά παχύσαρκοι”, εξηγεί ο καθηγητής.
Κι αν δεν θέλετε να το παρακάνετε στις θερμίδες ή να προσθέσετε περισσότερα λιπαρά στη διατροφή σας, αρκεστείτε σε ένα ποτήρι γάλα και ένα γιαούρτι τη μέρα.
Σύμφωνα, δε με τον Ludwig, το λίπος των γαλακτοκομικών ανήκει στα “καλά” λιπαρά.Ενώ τα τρανς και τα πολυακόρεστα λιπαρά δεν είναι καλά για τον οργανισμό, τα λιπαρά του γάλακτος μας κάνουν καλό. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα,τα λιπαρά του γάλακτος συμβάλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, στη ρύθμιση του διαβήτη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών άλλων τροφών από τον οργανισμό.
Πηγή: capital.gr