Ας ρίξουμε μια ματιά στα τρία βασικά οφέλη που λέγεται πως αποκομίζεις από το χλιαρό νερό με λεμόνι:
Το λεμόνι βελτιώνει την πέψη.
Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιπτώσεις το φρούτο θα μπορούσε να επιδεινώσει κάποια θέματα με το στομάχι σου: το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει σε στομαχόπονο και κράμπες. Οπότε από πού προέκυψε η σκέψη πως πίνοντας νερό με λεμόνι βελτιώνεται η πέψη;
Υπάρχει μια μελέτη, ηλικίας περίπου τριών δεκαετιών, που δείχνει πως το κιτρικό οξύ μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την απορρόφηση του υδροξειδίου του αργίλιου (το ενεργό συστατικό στα περισσότερα αντιόξινα).
Διαβάζουμε στο Internet ότι η όξινη φύση του χυμού λεμονιού υποτίθεται πως υποστηρίζει ένα ιδανικό όξινο περιβάλλον στο στομάχι σου, αυτό όμως είναι απόλυτη εικασία και, όπως τονίσαμε νωρίτερα, σε κάποιους ανθρώπους θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ο χυμός λεμονιού ενισχύει την απορρόφηση των μετάλλων.
Η βιταμίνη C που υπάρχει στο χυμό του λεμονιού έχει αποδειχτεί πως ενισχύει την απορρόφηση των μετάλλων, αλλά δεν χρειάζεσαι ζεστό χυμό λεμονιού για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα. Η C είναι μία από τις πανταχού παρούσες βιταμίνες στα φρούτα και τα λαχανικά.
Συχνά θεωρούμε πως τα εσπεριδοειδή είναι η κύρια, ακόμη και η μοναδική πηγή βιταμίνης C. Ωστόσο άλλα, όχι απαραίτητα κίτρινα και πορτοκαλί, φρούτα και λαχανικά όπως οι στρογγυλές πιπεριές, οι λαχανίδες, οι φράουλες, το μπρόκολο και το σπανάκι διαθέτουν όλα τους σημαντικές ποσότητές της εν λόγω βιταμίνης.
Εφόσον τρως ένα φρούτο ή λαχανικό με το πρωινό σου, τότε μπορείς να περιμένεις ότι θα επωφεληθείς την ενισχυμένη απορρόφηση των μετάλλων σε εκείνο το γεύμα.
Το λεμόνι αποτοξινώνει.
Μια από τις μεγαλύτερες υπερβολές για τα λεμόνια και το χυμό λεμονιού είναι πως βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματός σου. Θα πρέπει να είσαι πολύ επιφυλακτική για κάθε τροφή ή συμπλήρωμα με ισχυρισμούς αναφορικά με την αποτοξίνωση. Είναι ένας τόσο γενικός όρος που είναι σχεδόν άχρηστος. Το ανθρώπινο σώμα είναι τόσο περίπλοκο, τι σημαίνει ότι αποτοξινώνεται; Ποιες είναι οι τοξίνες που απομακρύνονται; Πού πηγαίνουν;
Και η αλήθεια: τι να κρατήσεις!
Αναφορικά με το λεμόνι, υπάρχει ένα αντιοξειδωτικό στοιχείο στο φρούτο που ονομάζεται λεμονίνη, το οποίο βρίσκεται επίσης στα πορτοκάλια και είναι κυρίως συγκεντρωμένο στις φλούδες των λεμονιών ή των πορτοκαλιών.
Η λεμονίνη έχει αποδειχτεί πως ενεργοποιεί τα ένζυμα στο συκώτι που αποτελούν μέρος της Φάσης 1 και της Φάσης 2 της διαδικασίας αποτοξίνωσης. Αυτές οι διαδικασίες παίρνουν συστατικά από το συκώτι τα οποία είναι τοξικά για τα κύτταρα και τα μετατρέπουν σε μη βλαβερές ή λιγότερο βλαβερές εκδοχές. Εκείνες οι “τοξίνες” μπορούν να είναι από καφεΐνη μέχρι ιμπουπροφένη.
Περιέχει ο χυμός λεμονιού όση λεμονίνη χρειάζεται για να ενισχυθεί αυτή η διαδικασία; Πιθανότατα όχι. Ένα λίτρο χυμός εσπεριδοειδών (που δεν φτιάχνεται από τις φλούδες) περιέχει κατά μέσο όρο 100 mg λεμονίνης. Ερευνητές εκτιμούν πως η ενεργής δόση της λεμονίνης είναι κατά ελάχιστο 500 mg. Η λεμονίνη είναι ένα συναρπαστικό συστατικό που μπορεί επίσης να δρα καταπραϋντικά στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά οι δόσεις θα απαιτούσαν συμπλήρωμα.
Το συμπέρασμα; Ως εσπεριδοειδές, το λεμόνι έχει πολλά χαρακτηριστικά και συστατικά που συμβάλουν στην καλή υγεία, όμως ο χυμός ενός λεμονιού μέσα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό πιθανότατα δεν θα κάνει κάποιο ιδιαίτερο καλό για την υγεία σου.
Πηγή: shape.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment