Ειδήσεις

Υπό ανάπτυξη δύο νέα τεστ όσφρησης και σχεδίου σε υπολογιστή για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον

Ένα απλό τεστ όσφρησης μπορεί στο μέλλον να βοηθά τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον, έως και μια δεκαετία προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα και καταστεί εφικτή η πρώτη διάγνωση.
Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να πετύχει ένα άλλο πειραματικό τεστ, που βάζει τους ανθρώπους να σχεδιάζουν σε οθόνη φορητού υπολογιστή. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο εργαλείο που μπορεί να διαγνώσει τη νόσο ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ορατών συμπτωμάτων.
Στην πρώτη περίπτωση, μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με κακή όσφρηση είναι πιθανότερο να εμφανίσουν Πάρκινσον σε σχέση με όσους μυρίζουν χωρίς πρόβλημα. Αυτό ισχύει περισσότερο για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χονγκλέι Τσεν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν περίπου 2.500 άτομα με μέση ηλικία 75 ετών.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ όφρησης για 12 κοινές οσμές (κανέλας, λεμονιού, βενζίνης, σαπουνιού, κρεμμυδιού κ.α.) και, ανάλογα με τις οσφρητικές επιδόσεις τους, χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες κακής, μέτριας και καλής όσφρησης. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα δέκα ετών κατά μέσο όρο, στη διάρκεια των οποίων 42 άνθρωποι εμφάνισαν Πάρκινσον.
Όσοι είχαν κακή όσφρηση, είχαν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο, σε σχέση με όσους είχαν καλή όσφρηση. Η μελέτη έδειξε μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο αποτέλεσμα του τεστ όσφρησης και στην εκδήλωση Πάρκινσον έως και έξι έτη αργότερα. Η σχέση υπήρχε ακόμα και τα επόμενα χρόνια, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι αυτό δεν σημαίνει πως κάθε άνθρωπος που δεν έχει καλή όσφρηση στα γεράματα, θα εμφανίσει Πάρκινσον και τόνισαν ότι θα χρειασθεί περισσότερη έρευνα, προτού καθιερωθεί ένα ευρείας χρήσης οσφρητικό τεστ για τη νόσο.
Τεστ σχεδίου σε ταμπλέτα
Μια άλλη αυστραλιανή επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι είναι δυνατό να γίνει αρχική διάγνωση, αλλά και να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου Πάρκινσον μέσω ενός ηλεκτρονικού τεστ σχεδιασμού.
Ανάλογα με την ταχύτητα που σχεδιάζει ένας άνθρωπος μια σειρά από γράμμα και σπιράλ και πόση πίεση ασκεί με το μολύβι του στο χαρτί, εκτιμάται κατά πόσο έχει τη νόσο, αλλά και η σοβαρότητά της κατάστασης ενός ασθενούς που έχει ήδη διαγνωσθεί με Πάρκινσον. Η ακρίβεια διάγνωσης φθάνει το 93%.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies