Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs) συνδέονται με την ευφυΐα και η σχέση αυτή καθοδηγείται από την επίδραση των λιπαρών στην οργάνωση του δικτύου προσοχής και συγκέντρωσης του εγκεφάλου.
Προϊόντα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα εξής:
– ελιές & ελαιόλαδο
– ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, μακαδάμια) & βούτυρα από ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστικοβούτυρο)
– λάδι κανόλα
– αβοκάντο
– σουσάμι
– πασατέμπος
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο έπειτα από αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 99 υγιείς ενήλικες, μελετώντας τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους, τα ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας και τα αποτελέσματα ενός τεστ γενικής ευφυΐας.
Leave a Comment