Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και ορίζεται ως η αποθήκευση υπερβολικής ποσότητας λίπους, που δύναται να οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας.
Η αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Στην Ε.Ε. η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων.
Για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ή για τη μέτρηση της παχυσαρκίας, χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Όταν η τιμή του ΔΜΣ είναι 30 kg/m ή μεγαλύτερη ένα άτομο θεωρείται παχύσαρκο.
Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική νόσος, η οποία επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως: γενετικοί (π.χ. γονίδια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό), φυσιολογικοί, περιβαλλοντικοί (π.χ. κοινωνικές διατροφικές συνήθειες), ψυχολογικοί καθώς και από τον τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή και άσκηση).
Κατά βάση, η παχυσαρκία προκαλείται από τη διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου με την πάροδο του χρόνου: όταν λαμβάνονται περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, με αποτέλεσμα την αποθήκευση περίσσειας ενέργειας με τη μορφή λίπους.
Πολλά άτομα με παχυσαρκία αγνοούν τη βαρύτητα του βαθμού παχυσαρκίας από την οποία πάσχουν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Η παχυσαρκία αποτελεί την πέμπτη πιο σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως, λόγω των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτή και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας.
Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα είναι πιο πιθανό να πάσχουν από άλλες παθήσεις, όπως: διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια, υπέρταση, αποφρακτική άπνοια ύπνου, καθώς και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτή προκαλεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Επιπλέον του οικονομικού φορτίου, υπάρχουν και τα έμμεσα κόστη που απορρέουν της παχυσαρκίας, εξαιτίας: της μακροχρόνιας ανικανότητας, της μειωμένης παραγωγικότητας, του επιδόματος ασθένειας, των αυξημένων ασφάλιστρων και του πρόωρου θανάτου.12
Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση, θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε προσπάθειας απώλειας βάρους, ωστόσο τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα δυσκολεύονται να επιτύχουν και να διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος.
Μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά οφέλη για την υγεία από μια διαρκή απώλεια βάρους 5-10% στα παχύσαρκα άτομα, όπως βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και αρτηριακής πίεσης, μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, βελτίωση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου,του λιπιδαιμικού προφίλ και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία.
Επιστημονικές εταιρείες, συνιστούν τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση, ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τα άτομα με παχυσαρκία.
Στις επιλογές θεραπείας δεύτερης γραμμής περιλαμβάνεται η φαρμακοθεραπεία και η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την επίπτωσή τους στην υγεία.
Η Novo Nordisk Ελλάς ανακοίνωσε την κυκλοφορία στην Ελλάδα του νέου φαρμάκου για την θεραπεία της παχυσαρκίας Saxenda® (λιραγλουτίδη 3.0 mg).
Το Saxenda® είναι η εμπορική ονομασία της λιραγλουτίδης 3.0 mg, η οποία είναι το πρώτο άπαξ ημερησίως ανάλογο του ανθρώπινου γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1) για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το οποίο έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη. Η λιραγλουτίδη 3.0 mg, ενδείκνυται στην ΕΕ ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τον έλεγχο του βάρους σε ενήλικες ασθενείς με αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥30 kg/m2 (παχύσαρκοι), ή σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥27 kg/m² έως <30 2=”” kg=”” m=”” span=””>
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου φαρμάκου για την παχυσαρκία ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς Ολύμπιος Παπαδημητρίου δήλωσε:
«Είμαστε διπλά χαρούμενοι στη Novo Nordisk Ελλάς για την κυκλοφορία του Saxenda® στην Ελληνική αγορά. Αφ’ ενός γιατί σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας μας σε μια νέα θεραπευτική περιοχή, αυτή της Παχυσαρκίας, όπου υπάρχει σημαντική ακάλυπτη ιατρική ανάγκη λόγω περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών, και αφετέρου διότι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παχυσαρκία, μια θεραπευτική επιλογή με τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, που μπορεί να τους βοηθήσει να ελαττώσουν σημαντικά το σωματικό τους βάρος και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους για τη διαχείριση του συνήθως χρόνιου και δυσεπίλυτου προβλήματος αυτής της νόσου.»
Σχετικά με την λιραγλουτίδη 3.0 mg
H λιραγλουτίδη 3.0 mg, είναι ένα άπαξ ημερησίως ανάλογο του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1) εμφανίζοντας 97% ομοιότητα με το φυσιολογικά προκύπτον ανθρώπινο GLP-1, μια ορμόνη που απελευθερώνεται ως απόκριση στην πρόσληψη τροφής. Παρόμοια με το GLP-1, η λιραγλουτίδη 3.0 mg, ρυθμίζει την όρεξη και συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους μέσω της μειωμένης πρόσληψης τροφής. Όπως ισχύει και με άλλους αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, η λιραγλουτίδη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και μειώνει την έκκριση γλυκαγόνης με εξαρτώμενο από την γλυκόζη τρόπο. Οι εν λόγω επιδράσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
H λιραγλουτίδη 3.0 mg, αξιολογήθηκε στο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών φάσης 3 SCALE™ (Satiety and Clinical Adiposity-Liraglutide Evidence in Nondiabetic and Diabetic people), το οποίο περιελάμβανε περισσότερα από 5.000 άτομα με παχυσαρκία (ΔΜΣ ≥30 kg/m2) ή τα οποία ήταν υπέρβαρα (ΔΜΣ ≥27 kg/m2) με τουλάχιστον μία συννοσηρή πάθηση σχετιζόμενη με το βάρος.
H λιραγλουτίδη 3.0 mg, έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2014 και στον Καναδά τον Φεβρουάριο 2015, ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τη χρόνια διαχείριση του βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία (ΔΜΣ ≥30 kg/m2) ή οι οποίοι είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ ≥27 kg/m2) με τουλάχιστον μία συννοσηρή πάθηση σχετιζόμενη με το βάρος.