Όπως είναι γνωστό, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, που συστήθηκε με τις διατάξεις του Νόμου 3252/2004, αποτελεί τον επίσημο επαγγελματικό – επιστημονικό σύλλογο όλων των νοσηλευτών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα όργανα διοίκησης της ΕΝΕ είναι αιρετά με τριετή θητεία. Κατά συνέπεια η ΕΝΕ διοικείται από τα πρόσωπα της επιλογής των χιλιάδων ψηφοφόρων – νοσηλευτών, που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, όπως, εξάλλου, συμβαίνει με πλήθος άλλων νπδδ σωματειακής φύσης, όπως οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι ιατρικοί κλπ.
Δοθέντος ότι οι τελευταίες αρχαιρεσίες στην ΕΝΕ έλαβαν χώρα τον Νοέμβριο του έτους 2014, ήδη τα κατά τόπους Περιφερειακά Συμβούλια των πέντε (5) Περιφερειακών Τμημάτων της ΕΝΕ, ενεργώντας στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 17 παρ. 3 του Νόμου 3252/2004, δημοσίευσαν στις 18-09-2017 πράξη Προκήρυξης των εκλογών για τις 03-11-2017, οπότε και συμπληρώνεται η τριετής θητεία τους.
Ωστόσο
στις 21-09-2017, δηλαδή τρεις (3) ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων (
www.opengov.gr) σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το Νοσηλευτικό Κλάδο». Με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μια ριζική τροποποίηση της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ, αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι (6) μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών !
Αναμφίβολα ευρισκόμεθα ενώπιον μιας ωμής και εντελώς αιφνιδιαστικής παρέμβασης στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός νπδδ, το οποίο ως εκ της νομικής του φύσης όφειλε, τουλάχιστον, να απολαμβάνει μιας στοιχειώδους διοικητικής αυτοτέλειας.
Αντί αυτού ο Υπουργός Υγείας επιλέγει να παρέμβει στις αρχαιρεσίες της ΕΝΕ τρεις (3) μόλις ημέρες μετά την προκήρυξη των επικείμενων εκλογών (!) χωρίς την παραμικρή προφανή αιτιολογική βάση. Διότι ευλόγως διερωτώμεθα εν προκειμένω, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, η δυσλειτουργία ή το κενό που έρχονται να θεραπεύσουν οι εισηγούμενες διατάξεις ; Η ανυπαρξία πειστικής απάντησης επί του παραπάνω ερωτήματος καταδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργού Υγείας.
Ωστόσο είναι τουλάχιστον λυπηρό έως θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό, να πέφτουν θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων το σώμα των νοσηλευτών της χώρας και το οικείο επιμελητήριό τους. Ακόμη πιο λυπηρό και ταυτόχρονα ενδεικτικό του ύφους της εξουσίας που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός, ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή, έστω και τυπική, ενημέρωση της σημερινής διοίκησης της ΕΝΕ.
Μετά ταύτα η ΕΝΕ δεν μπορεί παρά να εκφράσει την θλίψη της για τις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις του Υπουργού Υγείας, ενώ επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις θέσεις της επί των άρθρων του νομοσχεδίου σε αμέσως προσεχή ανακοίνωση.
Leave a Comment