Home / Ειδήσεις / Έλλειψη εμβολίων ιλαράς, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται
Έλλειψη εμβολίων ιλαράς, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

Έλλειψη εμβολίων ιλαράς, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΕΔΗΝ

Eλλειψη εμβολίων ιλαράς και έλλειψη αντιδραστηρίων για έλεγχο αντισωμάτων στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρείται στη χώρα μας, ενώ η ιλαρά… σαρώνει.

Ηδη τα καταγεγραμμένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούσματα είναι 166 (στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά και 43 θάνατοι), ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλους δύο επαγγελματίες υγείας, μια γιατρό του «Σισμανογλείου» και μια νοσηλεύτρια του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που έρχονται να προστεθούν στους έξι υγειονομικούς που νόσησαν από ιλαρά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση προς όσους εργάζονται στα νοσοκομεία πώς μπορούν να προφυλαχθούν από την ασθένεια. «Δεν βλέπεις καμία ανακοίνωση στα νοσοκομεία, ώστε να φοράμε μια μάσκα όσοι εργαζόμαστε, το πιο απλό δηλαδή. Ολα στην τύχη», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως λέει είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μεγάλη έλλειψη αντιδραστηρίων, επομένως δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι αντισωμάτων ιλαράς στους επαγγελματίες υγείας, καθώς και στους πολίτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εάν κάποιος πολίτης απευθυνθεί ιδιωτικά για τον έλεγχο αντισωμάτων θα επιβαρυνθεί με περίπου 50 ευρώ.

«Δεν γίνεται όμως να μην κάνουμε έλεγχο αντισωμάτων. Θα πάμε να εμβολιαστούμε ενώ μπορεί να έχουμε κάνει το εμβόλιο ή μπορεί να έχουμε νοσήσει και να μην το ξέρουμε ή θυμόμαστε;», αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος.
Πράγματι, οι συστάσεις των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι όποιος δεν έχει γνώση εάν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει νοσήσει, να προβαίνει σε έλεγχο αντισωμάτων. Η οδηγία με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, είναι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Οσοι είναι γεννημένοι πριν από το 1970, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, θεωρείται ότι έχουν νοσήσει. Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR).

Εξαφανισμένο όμως είναι το τριπλό αυτό εμβόλιο από τα ράφια των φαρμακείων. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ότι χθες έψαχνε εμβόλιο και δεν βρήκε ούτε ένα. «Την Πέμπτη, όσα είχα, γύρω στα έξι επτά, τα έδωσα όλα. Την επόμενη δεν έβρισκα κανένα εμβόλιο», δήλωσε. Οπως εξηγεί, το εμβόλιο είχε ήδη έλλειψη όπως και πολλά άλλα παιδικά εμβόλια που λείπουν από τα ράφια εδώ και καιρό, ωστόσο, το φαινόμενο επιδεινώθηκε μετά την έξαρση της ιλαράς. Για έλλειψη εμβολίων έκανε λόγο και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Διαδοχικά είναι τα κρούσματα ιλαράς σε γιατρούς, νοσηλευτές και σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.
Χθες, η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι έχουν νοσήσει, επίσης, μια γιατρός στο «Σισμανόγλειο» η οποία είναι τώρα καλά στην υγεία της, αλλά και μια νοσηλεύτρια του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» η οποία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λόγω επιπλοκών νοσηλεύεται στον «Ερυθρό Σταυρό».

Πρόκειται στην ουσία για το όγδοο κρούσμα σε επαγγελματίες υγείας, καθώς ήδη έξι είχαν σημειωθεί στο «Θριάσιο», κάτι που επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του και το ίδιο το νοσοκομείο. Η διοίκηση του Θριάσιου νοσοκομείου αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι που νόσησαν έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, ότι από την 3η Σεπτεμβρίου κανείς άλλος εργαζόμενος του νοσοκομείου δεν νόσησε και τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στο υπόλοιπο προσωπικό και τους ασθενείς.

Επίσης, αναφέρει ότι έχουν εμβολιαστεί 100 άτομα, «αριθμός ικανοποιητικός για επίτευξη ‘‘ανοσιακού τείχους’’ στον πληθυσμό των εργαζομένων στο νοσοκομείο».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καλώντας όλους τους ιατρούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους».

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …