Την εξαίρεση του νοσοκομειακού clawback για τα φάρμακα σπανίων παθήσεων ζητούν ασθενείς και βιομηχανία
Τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις και οδιάλογος με όλους τους εμπλεκομένουςφορείςστο σύστημα υγείας,με στόχο την εξεύρεση λύσεων που εγγυώνται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε μοναδικέςκαι απαραίτητες για τη ζωή τους θεραπείες,ήταντο αντικείμενο εργαστηρίου(Workshop) που διοργανώσετοHealthDailyχθεςστο ξενοδοχείοNewHotelστο Σύνταγμα, με τη συμμετοχήΕλλήνων και ξένων εκπροσώπων τηςΕυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών (EUCOPE), τουΕυρωπαϊκού Συνδέσμου Θεραπειών Πρωτεϊνών Πλάσματος (PPTA), του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ),του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, τηςΠανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ)καιτης Ελληνικής Εταιρείας Σπάνιων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ), διοικητών νοσοκομείων, καθώς και καθηγητών από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.Την εκδήλωση συντόνισε οΠαναγιώτηςΣταφυλάς, ΣύμβουλοςHTA&eHealthκαι Δ/νων ΣύμβουλοςHealthlinkLP.
ΤοWorkshopανέδειξεμια σειράσημαντικώνθεμάτωνπου αφορούν τους ασθενείς με σπάνιες παθήσειςκαι την πρόσβασή τους στα ορφανά φάρμακα, τις θεραπείες με πρωτεΐνες πλάσματος και τα παράγωγα αίματος.Νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι σπάνιες ασθένειες είναι πάνω από 8.000, ενώσύμφωνα με τηνEurordisφαίνεται να φτάνουν τις12.000,εκ τωνοποίωνμόνο το 1% διαθέτει εγκεκριμένα φάρμακα από την ΕΕ. Τα ορφανά φάρμακα αποτελούν τη μόνη θεραπευτική λύση για τις ιατρικές ανάγκες των ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να προστατέψουν την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες.Συνολικά 75 ορφανά φάρμακα έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρώπη. Περίπου 45 φάρμακα κυκλοφορούν στην Ελλάδα, τα 17 από τον ΙΦΕΤ.Ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωσε το 2016 για ορφανά φάρμακα συνολικά 112,8 εκατ. ευρώ(περίπου 3-5% της συνολικήςδαπάνης).
Από την πλευρά των ασθενών τονίστηκε ηανάγκη γιαεκπόνησηΕθνικούΣχεδίοΔράσης για τις σπάνιες παθήσεις, προσπάθεια η οποία ενώ έχει ξεκινήσει από το 2008, ακόμη δεν έχειπαρουσιάσει έργο. Σημαντική ήταν ηαναλυτικήπαρουσίαση του πρώτου μητρώου σπάνιων παθήσεωνσεσυνεργασία της ΠΕΣΠΑ με τηνΙατρική Σχολήτου Εθνικού και ΚαποδιστριακούΑθηνών. Στο πλαίσιο τηςπαρουσίασηςτων πρώτων αποτελεσμάτωνέγινε πρόταση από τον ΔιευθύνονταΣύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, ΤάσοΤάγαρησε συνεργασία με το υπουργείοΥγείαςγια την καταγραφή των ασθενώνμέσωICD10,ώστενα διασυνδεθεί το μητρώο σπανίων παθήσεων με την ΗΔΙΚΑ για την καταγραφή και παρακολούθηση και των ασθενών με σπάνιες παθήσεις.
Η βιομηχανία από την πλευρά της εστίασε στηναποζημίωση των ορφανών φαρμάκων στην Ελλάδα,τονίζοντας ότιβρίσκεταιήδη στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη,ενώτα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το 2015 καταδεικνύουν πολύ περιορισμένες δαπάνες.Ηδιατήρηση τουclawbackστα ορφανά φάρμακα,παρά τη δέσμευση του υπουργού για εξαίρεση,υπονομεύει τη διατήρηση πολλών ορφανών φαρμάκων στην αγορά και είναι απαγορευτική για την είσοδο νέων. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια άκρως προβλέψιμη δαπάνη, καθώς η πρόσβαση σε ορφανά φάρμακα είναι αυστηρά ρυθμισμένη(η έναρξη της θεραπείας ή η ανανέωση των αναγκών θεραπείας απαιτεί έγκριση από τις εξεταστικές επιτροπές τουΕΟΠΥΥ). Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ασθενών και το κόστος θεραπείας είναι εξ’ ολοκλήρου ανελαστικά και εύκολα προβλέψιμα.
ToWorkshopάνοιξε με χαιρετισμό τουοΑντιπρόεδροςτηςVianex, ΚωνσταντίνοςΠαναγούλιας,ο οποίοςεστίασεστην πληθώρα αλλαγών και επιβαρύνσεων που έχουν προκύψειγια τη βιομηχανίααπό την αρχή του έτους,ειδικότερα στοννοσοκομειακό τομέα.«Από τον περασμένο Μάιο έχουμε συνεχείς αλλαγές στη φαρμακευτική αγορά, οι οποίες επηρεάζουν όλα τα φάρμακα και τα ορφανά και τα παράγωγα αίματος.Οι επιβαρύνσειςγιατην φαρμακοβιομηχανία, όπωςclawbackκαιrebates,θα ξεπεράσουν συνολικά το €1 διςτο2017. Επιπλέον, είχαμε ένα πρόσφατο νοσοκομειακό rebate που με τον νέο υπολογισμό του και την αναδρομικότητά του, επιβαρύνει κατά 4-5 φορές περισσότερο την φαρμακοβιομηχανία, σε σχέση με τα αρχικώς υπολογισθέντα.Το 2016 επεβλήθη νοσοκομειακό clawback, δημιουργώντας ένα αρνητικό μήνυμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η δαπάνη από τα 730 εκατ. στα 790 εκατ.ευρώ», σημείωσε ο κ. Παναγούλιας.Παράλληλα αναφέρθηκε σε κάποιους μύθουςπου πρέπει να καταρριφθούν:«1. Η Ελλάδα έχει ακριβά φάρμακα.Η μέση τιμή δεν είναι απλά η χαμηλότερητου μέσου όρου των3χαμηλοτέρων τιμών στις χώρεςΕ.Ε. αλλά κατά 40% χαμηλότερη της χαμηλότερης τιμής των χωρών της Ε.Εκαθώς οι υποχρεωτικές επιστροφές φτάνουνσυνολικάτο 39,7% της τιμής ενός φαρμάκου στην Ελλάδα.2. Υπερκατανάλωση παραγώγωναίματος. Με βάση στοιχεία 2014 η κατανάλωση σε ανοσοσφαιρίνες είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη και υπάρχουν φόβοι ότι τα προβλήματα θακλιμακωθούν στο άμεσο μέλλον. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει η Πολιτεία ότι για τα ευαίσθητα αυτά προϊόντα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα προς όφελος των ασθενών».
Αντίστοιχα οΑντιπρόεδροςPharmaInnovationForumκαιΔ/νων ΣύμβουλοςShireHellas, ΧρήστοςΔάκαςτόνισε ότι πλέον των υποχρεωτικών επιστροφών από τις εταιρίες, οι ασθενείς πληρώνουναπό την τσέπη τους επιπλέον 1 δισ. ευρώ ωςσυμμετοχήστο σύστημα, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός δεν επαρκείγια τις ανάγκες που έχει η χώρα, όπως τον έχει ορίσει το κράτος.Όσον αφορά για τις δαπάνες των φαρμάκων που αφορούν σε σπάνιες, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες τόνισε ότι αυτέςείναι ανελαστικές, γιατί οι ασθενείς είναι συγκεκριμένοι και η δαπάνη δεδομένη.«Σε όλη την Ε.Ε. τα φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις έχουν εξαιρεθεί από το clawback.Ενώ το υπουργείομας υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει το νοσοκομειακό clawback για τις σπάνιες παθήσεις και τα προϊόντα αίματος, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα»,τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δάκας.
«Το ζήτημα της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με σπάνιες παθήσεις είναι πρωτίστως ένα ανθρωπιστικό θέμα.Το 80%των παθήσεων είναι γενετικής προέλευσης και ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίζεται στα παιδιά.Η Πολιτεία ολιγωρεί και οι ασθενείς και οι οικογένειές τους εξαθλιώνονται οικονομικά.Τα ορφανά φάρμακα πρέπει να εντάσσονται άμεσα στη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων, με δίκαιη τιμολόγηση καιμηδενική συμμετοχή»,δήλωσε οΑντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος ΕΕΣΠΟΦ, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ειδική αναφορά έκανεστην ανάγκη ευαισθητοποίησης της ιατρικής κοινότητας για τις σπάνιες παθήσεις καθώς,όπως ανέφερε, «οι ασθενείς στην Ελλάδα ταλαιπωρούνται πολύ προκειμένου να έχουν τη διάγνωσή τους. Εξετάζονται από 4-8 γιατρούς στην ΠΦΥ και τουλάχιστον οι μισές διαγνώσειςθαείναι λάθος».Επιπλέον, μίλησε για σοβαρή έλλειψη μητρώων ασθενών (registries) και εθνικών κέντρων αναφοράς για τις σπάνιες παθήσεις (υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν με το πιστοποιημένο σύστημα που έχουν σε άλλες χώρεςή δεν υπάρχουν για κάποιες παθήσεις όπως π.χ. για την κυστική ίνωση).«Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για σπάνιες παθήσεις από την παιδική ηλικία. Αλλιώς δεν θα εντοπιστούν εγκαίρως και οι ασθενείς θα φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία με ακόμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΣΠΟΦ.
Για μεγάλη δυσκολία και ανισότητα στην πρόσβαση έκανε λόγο και ηΑικατερίνη Θεοχάρη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με σπάνια κληρονομικά και λυσοσωμικά νοσήματα “ΗΑλληλεγγύη”.Αναφέρθηκε στην έλλειψη ΕθνικούΣχεδίου Σπανίων Παθήσεων, το οποίο συζητιέται από το 2008, χωρίς ακόμα να έχει γίνει πράξη, όπως άλλωστε και ησύσταση Επιτροπής Σπανίων Παθήσεων, η οποία ακόμη δεν έχει οριστεί.«Υπάρχει μεγάλη απουσία σε δομές του δημόσιου τομέα όπως π.χ. τα σχολεία. Δεν υπάρχουν Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης,όπως στην Ιταλία για παράδειγμα, όπου ψηφίστηκε να μην εφαρμόζεται το clawback σε σπάνιες παθήσεις όπως τα λυσοσωμικά νοσήματα. Οι σύλλογοι ασθενών κάνουν συνεχείς προσπάθειες και διαβήματα για να διεκδικήσουν καλύτερη πρόσβαση στις θεραπείες τους»,δήλωσε η καΘεοχάρη.
Βασικά συμπεράσματα του πρώτου πάνελ συζήτησης με θέμα τις Σπάνιες Παθήσεις και την τρέχουσα κατάσταση στη Ελλάδα και την Ευρώπη ήταν ηέλλειψη στοιχείωνγια τις ασθένειες αυτέςστην Ελλάδα, η οποία αποτελεί και μια από τις βασικές αδυναμίες δημιουργίαςβάσεωνδεδομένωνστη χώρα μας.
ΟΗλίας Γκούντας, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑπαρουσιάζοντας αναλυτικά τηνΠρώτη Εθνική Βάση για σπάνια νοσήματακάλεσε τις επιμέρους ενώσες και τους ασθενείς να στηρίξουν την προσπάθεια, ενώ υπογράμμισε καιτην ανάγκη παρεμβάσεων ενημέρωσης των ασθενών για τα δικαιώματά τους.Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της βάσης, η οποίαμέχρι σήμερααριθμεί 199 εγεγγραμένους ασθενείς,προέκυψε ότι το57% των ασθενών δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του και το 27% τωνασθενών δεν τα διεκδικεί καν»όπωςδήλωσεχαρακτηριστικάο κ. Γκούντας.Μάλιστα όπως δήλωσε και ηΜαριάννα Λάμπρου, Πρόεδρος Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως τ. Πρόεδρος ΠΕΣΠΑ:«Σε εμάς τους ασθενείς δημιουργείται μεγάλη ανασφάλεια για την επάρκεια των φαρμάκων, αλλά και για την αποζημίωση των θεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα οι φαρμακευτικές εταιρείες δέχονται πιέσεις με νέα μέτρα που δυσκολεύουν την αποζημίωση και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο μέτρο για το επιπλέον 25% τέλος εισόδου για τα νέα φάρμακα.Όπως συζητάμε στη EURORDIS, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασθενών με Σπάνιες Παθήσεις, σε άλλες χώρες υπάρχει η συνεργασία των γιατρών όλων των ειδικοτήτων και η μέριμνα της Πολιτείας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Αντιθέτως εδώ στη χώρα μας, οι ασθενείς είναι πλέον απελπισμένοι».
ΟΓενικός ΔιευθυντήςSanofi–Genzyme, Ελλάδας & Κύπρου,DidierCochet,αναλύοντας τον μηχανισμό του νοσοκομειακούclawbackκαι πώς αυτόςεπηρεάζει άμεσα την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείεςτους,τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί το νοσοκομειακό clawback, αλλιώς θα τεθεί σε κίνδυνο η διαθεσιμότητα των θεραπειών και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να έρθουν νέες θεραπείες στην Ελλάδα. Ωστόσο πίσω από τα νούμεραβρίσκονται άνθρωποι καιοιασθενείς με σπάνιες και γενετικές παθήσειςπρέπει να καταγραφούν σε μητρώα ασθενών». Εκτενή αναφορά στιςθεραπείες με πρωτεϊνες πλάσματος έκανε και οBruno Santoni,Εκτελεστικός Δ/ντης τουPPTA.Για να παράξουν οι εταιρείες παράγωγα αίματος χρειάζονται 7-12 μήνες. Η επένδυση στο πλάσμα και στα παράγωγα αίματος είναι τεράστια με πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής. «Αυτή τη στιγμή γίνεται διάλογος σε Ιταλία για εξαίρεση αυτών των προϊόντων από το clawback και στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσης η διαβούλευση αναμένεται να καταλήξει σε ευνοϊκότερα μέτρα για τις εταιρείες που παράγουν παράγωγα αίματος.Η πρόσβαση σε πλάσμααίματος είναι πολύ δύσκολη για όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδαανά1.000 ασθενείς συλλέγονται ελάχιστα λίτρα πλάσματος.Υπάρχει μεγάλη έλλειψη λευκωματίνης αίματος παγκοσμίως. Μεγάλα εμπόδια στην πρόσβαση έχουν και οι ασθενείς με αιμορροφιλία.Πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα κέντρα συλλογής πλάσματος στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο»ανέφερε ο κ. Santoni.
ΟΙσίδωροςΚουγιουμτζόγλου,MarketAccessManagerVianexκαιΜέλος EUCOPEαναφέρθηκε συνολικά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και ειδικά στο καθεστώς τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι: «Όταν γίνονται ανατιμολογήσεις φαρμάκων αναναστατώνεται η αγορά. Μόνο 3 χώρες σε όλη την Ευρώπη κάνουν ανατιμολόγηση 2 φορές το χρόνο. Η Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα εργαλεία για την ορθότερη τιμολόγηση όπως το ΗΤΑ και οι συμφωνίες επιμερισμού ρίσκου. Το νέο μέτρο 9-6-3 για την αποζημίωση έχει ως εξαιρέσεις τις θεραπείες τηςθαλασσαιμίας και τα ορφανά φάρμακα. Όχι όμως τα παράγωγα αίματος, τα οποία είναι κι αυτά άκρως απαραίτητακαι οι ασθενείς που τα χρειάζονταιαντιμετωπίζουντεράστια προβλήματα πρόσβασης».
Η Διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Αναστασία Μπαλασοπούλουτάχθηκε υπέρ μιαςΕθνικήςΣτρατηγικήςκαιτηςδημιουργίαςΚέντρων Αναφοράς και Κέντρων Αριστείας για την αντιμετώπιση και διαχείριση των σπανίων και χρονίων παθήσεων. Επιπλέον, υπογράμμισε τηνανάγκη συντονισμού Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και μεγαλύτερης συνεργασίας με τις Ενώσεις Ασθενών.Ανέφερε ότι στο Ιπποκράτειο υπάρχουν ειδικά κέντρα γιαHIV, θαλασσαιμία, αιμορροφιλία και ρευματολογικά προβλήματα με εξειδικευμένο προσωπικό που φιλοδοξούν να γίνουν κέντρα αναφοράς και αριστείας.«Η ‘πλοήγηση’των ασθενών εντός του συστήματος υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία του πρέπει να γίνεται χωρίς ταλαιπωρία και να τους βοηθά να λάβουν την πλέον κατάλληλη υποστήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Στην Ελλάδα έχουμε από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν καταναλώσειςπαραγώγων αίματος στην Ευρώπη. Στις ανοσοσφαιρίνες γίνονται συχνά έκτακτες εισαγωγές προϊόντων στηχώρα μας, γιατί οι ποσότητες δεν επαρκούν»,δήλωσεηΜαριάννα Κωνσταντινίδη, Γενική ΔιευθύντριαCSLBehring.Μεταξύ άλλων τόνισε τη σημαντική συμβολή των νοσοκομειακών γιατρών στημείωση της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότιμειώνοντας συνέχεια τη φαρμακευτική δαπάνη είναιβέβαιο ότι κάποια στιγμήοι ασθενείς θα μείνουν ακάλυπτοι.
ΟΑντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ,Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της εξαίρεσης των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις από τοclawback, δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις, αντί να θέτουν μόνον το θέμα της απαλλαγής των θεραπειών αυτών από το νοσοκομειακόclawback. Όπως ανέφερε,θαπρέπει να βρεθεί και μια ισορροπία, η οποία ως εκκίνηση θα πρέπει να έχει την εισαγωγή των φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις στη θετική λίστα και την τιμολόγησή τους. Επίσης, πρότεινε και για αυτά τα φάρμακα τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ως μια αμοιβαία και κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση όλοι οι ασθενείς.
HΔέσποιναΜακριδάκη, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ, Πρόεδρος ΠΕΦΝΙ, ανέφερε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 124 δραστικές ουσίες για τις σπάνιες παθήσεις.Τόνισε ότι «οδηγός»στηνπορεία για την πρόσβασηστις θεραπείεςείναι οι Σύλλογοι Ασθενών,οι οποίοι έχουν τα καλύτερα στοιχεία για τις παθήσεις τους.Επίσης, ανέφερε ότι οπροϋπολογισμός των προϊόντωνγια σπάνιες παθήσειςίσωςθαπρέπει να αυτονομηθεί και να βασιστείσε κάποια άλλη αξιολόγηση.Παράλληλα, ανέφερε ότι ηπερίοδος της πρώιμης πρόσβασης τωνασθενών στοφάρμακο θαπρέπει να επιμηκυνθεί μέχρι την αποζημίωσή τους.
«Το ζήτημα των ορφανών φαρμάκων είναι πολύπλοκο θέμα, από τη στιγμή που μιλάμε για πολλές σπάνιες παθήσεις» ανέφερε οΔημήτρης Πανταζής, Δ/νων Σύμβουλος ΙΦΕΤ. Το ΙΦΕΤ ασχολείται με τις «υπερσπάνιες» παθήσεις (ultrararediseases),με εξαίρεση την κυστικήίνωση, που δεν θεωρείταιυπερσπάνιανόσος.Ο κ. Πανταζής ανέφερε ότι το ζήτημα τουclawbackθαπρέπει να ξανασυζητηθείσε άλλη βάση και λαμβάνοντας υπόψη μαςνέαστοιχεία, τα οποία όμωςακόμα δεν έχουμε στη διάθεσή μας.
Λόγωτων μικρών πληθυσμών ασθενών η τεκμηρίωσηστον τομέα των σπανίων παθήσεων συναντάεμπόδια,ενώ οικλινικές μελέτεςαντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω μικρού αριθμού συμμετεχόντων, όμως οι επιλέξιμοι για θεραπεία ασθενείς αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο, τόνισε οΑθανάσιοςΒοζίκης,Επ. Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης, Δ/ντής Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας» στο Παν. Πειραιώς.«Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ειδικά συστήματα για τα ορφανά φάρμακα και τα παράγωγα αίματος. Η επίπτωση στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό είναι στο 5% της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ευρώπη, όταν στην Ελλάδα φτάνει μόλις το 1,5%» ανέφερε ο κ.Βοζίκης, προσθέτοντας ότι ηλύση της διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό πρέπει ναακολουθηθούν μοντέλα αξιολόγησης με κριτήριαcost–effectiveness.Επίσης, ο κ.Βοζίκηςανέφερε ότι εάν οι κλειστοί προϋπολογισμοί επεκταθούν ολοένα και σε περισσότερες παθήσεις, θα οδηγηθούμε σε μια «ζούγκλα», όπου η μία πλευρά θα ικανοποιείται, σε βλάβη της άλλης.
Τις παρανοήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με τα ορφανά φάρμακα σχολίασε οΟλύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Δ/ντήςNovoNordiskHellas,με κύρια ότιένα ακριβό φάρμακο είναιπαράλληλακαι φάρμακο υψηλής κερδοφορίας.Όπως ανέφερε, αυτό δεν ισχύει,εάν λάβουμε υπόψη μας τα υψηλά κόστη έρευνας και ανάπτυξης, τα κόστη παραγωγήςβιο-τεχνολογικών προϊόντων και το υψηλό κόστος σεpostmarketingμελέτες για τηντεκμηρίωση αυτών των προϊόντων. Ανέφερε επίσης ότι μέσω των κλινικών μελετών για τα φάρμακα σπανίων παθήσεων δεν έχουμε μόνο τα κλασικά οφέλη των κλινικών μελετών για την έρευνα, αλλά ειδικά στη φάση ΙΙΙ με τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων, έχουμε σημαντική εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας.
Τόνισε ότι η βιομηχανία ζητάμιαπροβλεψιμότηταπου θατηςεπιτρέψει να διαθέτει τα φάρμακά της με όρους πουνατης είναι γνωστοί.Τέλος, ανέφερε ότι εάν δενυπάρξειεξαίρεσηαπό τοclawbackγια τα ορφανά φάρμακα, τότετίθεταιθέμα συνυπευθυνότητας της Πολιτείαςστον έλεγχο της δαπάνης του φαρμάκου.
ToWorkshopδιοργανώθηκεμε πρωτοβουλία και υπότην αιγίδα των:EUCOPE,PlasmaProteinTherapeuticsAssociation,ScientificSocietyofRareDiseases&OrphanDrugs, της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων και της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως και με τηυποστήριξη των εταιρειών:Shire,SanofiGenzyme,Vianex,GenesisPharma,Pharmathen,CSLBehringκαιNovoNordisc.
Leave a Comment