Μόλις το 31,1% της κρατικής επιχορήγησης κατάφερε να φτάσει από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, στο οκτάμηνο οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΠΕΔΥ και υγειονομικών περιφερειών υπολείπονται κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου: από τα 1,301 δισ. ευρώ που είναι το ετήσιο κονδύλι, έχουν αποδοθεί 404 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα πέρσι η επιχορήγηση άγγιζε τα 679 εκατ. Την ίδια στιγμή, τα χρέη του ΕΣΥ ανέχονται σε 550 εκατ. ευρώ.
Η υστέρηση στην επιχορήγηση είχε γίνει εμφανής ήδη από τους πρώτους μήνες της χρονιάς για να κορυφωθεί στα μέσα του χρόνου. Όπως είχαν δείξει τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του Γ.Λ.Κ., το πρώτο εξάμηνο, τα νοσοκομεία, ΥΠΕ και ΠΕΔΥ είχαν λάβει από τον προϋπολογισμό μόλις 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 15,4% της φετινής ετήσιας πρόβλεψης.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο χαιρετισμό του στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής, αναφερόμενος στα τμήματα επειγόντων περιστατικών του ΕΣΥ, παραδεχόταν πως αυτή η πολύ κρίσιμη “πρώτη γραμμή άμυνας” των δημόσιων νοσοκομείων έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών, εξαιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και εξαιτίας της εγγυημένης και δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών.
Η ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο και η υστέρηση που καταγράφεται στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης, συμπίπτει με την δημοσιοποίηση έρευνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σύμφωνα με την οποία, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και τεχνολόγων επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο, αλλά και τραγικές ελλείψεις σε μηχανήματα, καθώς τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε ευρώ για επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Η έρευνα έδειξε πως μόνο τέσσερα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα διαθέτουν μηχανήματα PET CT που έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο. Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως ο εξοπλισμός των νοσοκομείων που χρησιμοποιείται στη διάγνωση και την θεραπεία της νόσου είναι για απόσυρση της περασμένης εικοσαετίας, κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει εφόσον οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους είναι μηδενικοί. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα γενικότερα σε εξοπλισμό είναι πολλά, ενώ παραμένουν και οι ελλείψεις στις προμήθειες υλικών, ειδικά στα τμήματα των χειρουργείων.
Το 2015 τα νοσοκομεία έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ (1,117 δισ. που προβλέπονταν από τον αρχικό προϋπολογισμό και εντός του έτους αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ), ενώ πέρσι πήραν 1,156 δισ. ευρώ.