Σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο της υγείας το επόμενο 18μηνο
Για σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο της υγείας μέσα στο επόμενο 18μηνο, κάνει λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση του Ομίλου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επερχόμενες συγχωνεύσεις.
Ο δρ. Αποστολόπουλος μιλάει για το ενδεχόμενο συμμετοχής και ξένων επενδυτών σε αυτές τις συγχωνεύσεις, με τον Όμιλο του Ιατρικού, να φιλοδοξεί να αποτελέσει τον ελληνικό πόλο.
Επίσης προαναγγέλλει το άνοιγμα μίας ακόμη μονάδας στο Βουκουρέστι εντός του 2017, αναφέρεται στις πρωτιές του Ιατρικού σε επιστημονικό πεδίο, ενώ δίνει έμφαση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης, που όπως λέει «αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εξωστρέφεια του Ομίλου και την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού».
Ακολουθεί το κείμενο της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Τάνια Μαντουβάλου
Θα ξεκινήσω από τις πρωτιές, τον «πρωταθλητισμό» που κάνετε σε επιστημονικό πεδίο στον όμιλο σας. Ποιες από αυτές θα ξεχωρίζατε;
Το βασικό συστατικό της διαχρονικής μας επιτυχίας από το 1984 που ξεκίνησε το Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι μέχρι και σήμερα, είναι ακριβώς αυτή η προσήλωση μας στις λεγόμενες πρωτιές. Ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε τον στεφανιογράφο, όταν ξεκινήσαμε. Στην πορεία ακολούθησαν πάρα πολλές πρωτιές, όπως ο πρώτος πολυτομικός αξονικός τομογράφος, η ρομποτική χειρουργική και πάρα πολλά άλλα, που μας κρατάνε πάντα στη συνείδηση του κόσμου ως τους πρωτοπόρους στο χώρο.
Έχετε αναφερθεί επανειλημμένα στη βαρύτητα που μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία ο ιατρικός τουρισμός. Τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση και τι ρόλο παίζει το Ιατρικό Διαβαλκανικό, στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο δίδετε ειδικό βάρος; Πράγματι το Διαβαλκανικό, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την εξωστρέφεια του ομίλου μας και την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ?90 όταν ο πρόεδρος του ομίλου μας συνέλαβε την ιδέα του Διαβαλκανικού, ο στόχος ήταν η προσέλκυση ασθενών από τις γειτονικές χώρες. Σήμερα αυτός είναι ένας στόχος τον οποίο έχουμε πετύχει πλήρως. Νοσηλεύουμε ετησίως περίπου 7.000 ξένους ασθενείς, οι οποίοι προέρχονται από 53 διαφορετικές χώρες.
Υπάρχουν και ειδικά προγράμματα, ειδικές υπηρεσίες που διευκολύνουν τον κόσμο πολύ πριν καταφθάσει στην Ελλάδα, αλλά και αφότου επιστρέψει στην πατρίδα του;
Διαθέτουμε δύο κέντρα εξυπηρέτησης ξένων ασθενών, ένα στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη, και τα κέντρα αυτά προσφέρουν μία «καθετοποιημένη» υπηρεσία, ξεκινώντας από τις πιθανές απορίες του ασθενούς πριν ταξιδέψει και καταλήγοντας στο τέλος όταν έχει ήδη νοσηλευτεί, έχει πάρει τις υπηρεσίες αποθεραπείας και έχει επιστρέψει στη χώρα του, με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό.
Στο Βουκουρέστι έχετε ήδη 4 μονάδες. Σκοπεύετε να επεκταθείτε περαιτέρω στη Ρουμανία και αν ναι με ποιο τρόπο;
Μέσα στο 2017 ο στόχος μας είναι να έχουμε ανοίξει άλλη μία μονάδα, την πέμπτη στην πόλη του Βουκουρεστίου. Είναι μία αγορά η οποία ταλαιπωρήθηκε όπως και η χώρα μας, αυτή την περίοδο. Βεβαίως εύχομαι να είμαστε στο τέλος. Αλλά είναι σε φάση ανάπτυξης ξανά και ο όμιλος, ο δικός μας, είναι από τις πρώτες ξένες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν στη Ρουμανία. Έχουμε ήδη συμπληρώσει 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να επιταχύνουμε το ρυθμό ανάπτυξης μας σε αυτή τη χώρα.
Είναι πάντως απορίας άξιο πώς μέσα σε όλο το δυσμενές οικονομικά περιβάλλον της Ελλάδας, εσείς επεκτείνεστε. Εννοώ ότι από το 2009 και εντεύθεν οι δαπάνες στην υγεία είναι γνωστό ότι καταγράφουν δραματική πτώση, την τελευταία πενταετία μία στις 4 ιδιωτικές κλινικές βάζει λουκέτο, κι εσείς μόλις μου είπατε ότι ανοίγετε νέα μονάδα.
Νομίζω ότι η εξωστρέφεια με την οποία αντιμετωπίσαμε τα πράγματα όλο αυτό το διάστημα έπαιξε σημαντικό ρόλο. Έγινε επέκταση και στην Ελλάδα, αφού σε κάθε μας νοσοκομείο ουσιαστικά δημιουργήσαμε καινούργια τμήματα. Προσφέρουμε καινούργιες ιατρικές υπηρεσίες, ενώ συνεχίσαμε να επενδύουμε σε ανανέωση εξοπλισμού και βιοϊατρική τεχνολογία. Δεν μειώσαμε το προσωπικό μας, αντιθέτως σε απόλυτα νούμερα υπάρχει μία αύξηση του 3% σε σχέση με την αρχή της κρίσης. Κι όλη αυτή η προσπάθεια νομίζω εκτιμήθηκε από την ελληνική κοινωνία, οπότε σαν εικόνα η προσέλκυση καινούργιων ασθενών και τζίρου, συνδυαζόμενη με τη μείωση των εξόδων (εκεί βεβαίως που μπορούσε να γίνει και όχι σε βάρος του επιπέδου των υπηρεσιών), έφερε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.
Το μυστικό της επιτυχίας; Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι οι 3.000 άνθρωποι που είναι μαζί μας βλέπουν τον Όμιλο σαν μία μεγάλη οικογένεια και αυτό το συναίσθημα δίνει καθημερινά αυτό που λένε οι ξένοι το «extra mile», το έξτρα μίλι, προκειμένου να δίνουμε όλοι το 100% της προσπάθειας μας, σε αυτόν τον ιερό σκοπό και στην υπηρέτηση αυτού του οράματος.
Οι έρευνες λένε ότι λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας διαφαίνονται τάσεις συγχώνευσης στην αγορά. Αναφέρομαι στην έρευνα της Deloitte, που είμαι σίγουρη ότι την γνωρίζετε. Και στην οποία συγκεκριμένα αναγράφεται ότι «λόγω της κρίσης που αντιμετώπισε ο ιδιωτικός τομέας την περίοδο 2012-2015, εμφανίζεται μία τάση συγχώνευσης, με τον αριθμό των ιδιωτικών νοσοκομείων να μειώνονται κατά 6%». Σε παλαιότερη συνέντευξη σας, το Μάιο του 2016 αν δεν κάνω λάθος, έχετε πει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σκοπεύετε να είστε πρωταγωνιστές Έχετε να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο σήμερα;
Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη της Deloitte. Άλλωστε είναι και ένα συμπέρασμα δικό μας πολύ πριν τη μελέτη αυτή, και μία στρατηγική μας στόχευση. Θα αλλάξουν πάρα πολλά στο χώρο της υγείας. Έχει έρθει η ώρα για μία συγκέντρωση στον κλάδο και ο δικός μας όμιλος αφενός φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και αφετέρου φιλοδοξεί να αποτελέσει τον ελληνικό πόλο, γιατί ενδεχομένως θα υπάρχει και εισροή ξένων επενδυτών. Άρα λοιπόν ο όμιλος ο δικός μας έχει σαν στόχο να επεκταθεί, αλλά και να διατηρήσει την ελληνικότητα του.
Μας δίνετε είδηση δηλαδή;
Νομίζω ότι το επόμενο 18μηνο είναι ένα λογικό πλαίσιο στο οποίο κανείς θα μπορούσε να δει κάποιες σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο.
Κατά καιρούς κάνετε προσφορές εξετάσεων. Ωστόσο στην Ελλάδα της κρίσης κάποιοι δεν δύνανται ούτε σε αυτά τα ποσά να αντεπεξέλθουν. Ετοιμάζετε κάποιες δράσεις για αυτές τις ευάλωτες ομάδες;
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη για μας είναι ένας βασικός πυλώνας στη στρατηγική μας, όχι επειδή είναι της μόδας και το κάνουν όλες οι εταιρείες, αλλά είναι μία πηγαία ανάγκη μας να επιστρέψουμε στην κοινωνία και σε αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα, ένα μέρος από αυτό που η ίδια η κοινωνία δίνει σε εμάς. Πέρσι δόθηκε ιδιαίτερη έκταση στην κίνηση που κάναμε στους Φούρνους Ικαρίας, με το να υιοθετήσουμε υγειονομικά όλη την περιοχή. Είναι όμως μία συνεχής δράση και σκοπεύουμε το επόμενο καλοκαίρι να εντάξουμε και άλλες ακριτικές περιοχές στο πλαίσιο αυτό.
Εκτός από διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών είστε και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, από το 2012. Θέλω κλείνοντας να μου πείτε πώς βλέπετε την ελληνική οικονομία δέκα χρόνια μετά;
Επιχειρηματίας στο τέλος της ημέρας σημαίνει αισιόδοξος. Άρα λοιπόν θα σας δώσω μία αισιόδοξη απάντηση. Θεωρώ ότι όλοι αυτοί οι κόποι και οι θυσίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από όλους μας θα έρθει η στιγμή που θα αποδώσουν, και νομίζω ότι στη χώρα μας αξίζει, αλλά και μπορεί να μας επιφυλάσσει ένα καλύτερο μέλλον.
Leave a Comment