Ειδήσεις

Έπιασαν “ταβάνι” τα χρέη της Υγείας, τριγμοί στην αγορά

Σοβαρούς τριγμούς στην ιδιωτική αγορά της Υγείας προκαλούν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των χρεών προς τις επιχειρήσεις του κλάδου: μέχρι και τον Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους παρόχους ανέρχονταν σε 1,11 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς του προμηθευτές αγγίζουν τα 558 εκατ. Το ύψος των οφειλών, που εκκρεμούν ακόμη και από το 2013 και κινδυνεύουν να παραγραφούν, έχουν προκαλέσει black out στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, με τις προσδοκίες για “άνοιγμα της κάνουλας” από το δημόσιο να είναι όλο και λιγότερες.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι θεσμοί ζητούν επιμόνως την αποπληρωμή των οφειλών της Υγείας προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Η άμεση τακτοποίηση των οφειλών αποτελεί εξάλλου προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης, με παράλληλο συμψηφισμό των απαιτήσεων του claw back (αναγκαστική επιστροφή από τις επιχειρήσεις της επιπλέον δαπάνης σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμό που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ) των προηγούμενων χρόνων.

Όσον αφορά τις φαρμακευτικές, τα φετινά χρέη ανέρχονται (μέχρι 31/08) στα 560 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 330 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν σε οφειλές του ΕΟΠΥΥ, 215 εκατ. ευρώ σε οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ 10 εκατ. είναι τα χρωστούμενα των στρατιωτικών νοσοκομείων. Παράλληλα εκκρεμούν παλιές οφειλές, των οποίων η αποπληρωμή παραμένει στο “κενό”. Μέχρι και το 2014 υπάρχουν 2 εκατ. εκκρεμή χρέη, 3 εκατ. είναι οι οφειλές από το 2015, ενώ περίπου 120 εκατ. ευρώ είναι το υπόλοιπο των οφειλών από την περασμένη χρονιά.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και για τις ιδιωτικές κλινικές. Για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά περίπου 85 εκατ. ευρώ, που αφορά στο 10% που παρακρατήθηκε από τις μηνιαίες εξοφλήσεις υποβολών. Επιπλέον 80 εκατ. ευρώ είναι τα χρωστούμενα προς τις κλινικές για το 2013, με κίνδυνο να παραγραφούν στο τέλος του χρόνου.

Με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων να μην περιορίζονται, οι προϋπολογισμοί της Υγείας θα δεχθούν νέες ισχυρές πιέσεις την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ θα είναι το 2018 η επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων. Αλλά και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται μειωμένη κατά 226 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προβλέπεται να ανέλθει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων.
Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή του claw back, στην περίπτωση που οι δαπάνες ξεπεράσουν τον “κλειστό” προϋπολογισμό θα ισχύσει για φαρμακευτικές επιχειρήσεις, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές και το 2018.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies