Συμβουλές

Αν φοβάστε τις αράχνες, μάλλον φταίνε… οι γονείς σας

Η αραχνοφοβία είναι μια φοβία που επηρεάζει, ανάλογα την έρευνα, από το 3,5-6,1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα νούμερα μόνο μικρά δεν είναι λοιπόν και ο φόβος έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως ας πούμε μια εξόχως τρομακτική εμπειρία με ένα αραχνοειδές.

Μόνο που τώρα μια νέα έρευνα μας λέει πως η αραχνοφοβία μπορεί να έχει και κληρονομική βάση!

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Λειψίας αλλά και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα έψαξαν να βρουν αν η αραχνοφοβία είναι προϊόν μάθησης ή κληρονομικό χαρακτηριστικό. Βρήκαν λοιπόν πως ακόμα και μωρά έξι μηνών παρουσιάζουν εκδηλώσεις άγχους για αράχνες και φίδια, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στη σύντομη ζωή τους τέτοια πλάσματα.

Η υπεύθυνη της μελέτης, Stefanie Hoehl, είπε: «όταν δείξαμε στα μωρά φωτογραφίες φιδιών ή αραχνών αντί για λουλούδια ή ψάρια ίδιου μεγέθους και χρώματος, αντέδρασαν με σημαντικά μεγαλύτερη διαστολή των κορών του οφθαλμού… η αλλαγή στο μέγεθος της κόρης είναι ένα σημαντικό σημάδι της ενεργοποίησης του νοραδρενεργικού συστήματος του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις αγχογόνες αντιδράσεις».

Και προσθέτει: «Καταλήγουμε πως ο φόβος των φιδιών και των αραχνών έχει εξελικτική βάση. Όμοια με τα πρωτεύοντα, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου μας μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε αντικείμενα ως ‘‘αράχνη’’ ή ‘‘φίδι’’ και να αντιδρούμε σε αυτά πολύ γρήγορα. Η εμφανώς κληρονομημένη αυτή στρεσογόνα αντίδραση μας προδιαθέτει να μαθαίνουμε ότι αυτά τα ζώα είναι επικίνδυνα ή αηδιαστικά. Και όταν συνοδεύεται από άλλους παράγοντες, μπορεί να αναπτυχθεί σε πραγματικό φόβο ή φοβία».

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία διά στόματος του δρος Ross Menzies συνοψίζεται: «Είναι ένας βιολογικός φόβος που μπορεί να συμβεί κατά τη φυσιολογική ανάπτυξη και δεν φεύγει ποτέ. Αυτός ο φόβος μπορεί να μπει στη δεξαμενή των γονιδίων επειδή σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου υπάρχουν επικίνδυνες αράχνες και ο φόβος γι’ αυτές είναι πράγματι ένα καλό πράγμα»…

Πηγή: newsbeast.gr
Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies