Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ανανέωσε τη συνεργασία της με τον ΣΕΓΑΣ, ως θεσμικός εταίρος του Μαραθωνίου της Αθήνας, στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία». Με κεντρικό σύνθημα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής», η ΕΠΕ θα υλοποιήσει ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνα (12 Νοεμβρίου), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών για βελτίωση της υγείας (όπως ο εμβολιασμός, η τακτική άσκηση, η αποχή απο το κάπνισμα, η ισορροπημένη διατροφή, ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος) και της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, παρέστησαν εκ μέρους της ΕΠΕ ο τέως πρόεδρος, Μιχάλης Τουμπής, και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η κα Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS).
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, η ανανέωση για ακόμη μία χρονιά της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, αλλά και ένα θεσμό με διεθνή εμβέλεια, που μας έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας για τη σημασία της πρόληψης», είπε ο κ. Τουμπής.
«Σύμφωνα με έρευνα του Κοινωνικού Βαρόμετρου, ενώ το 95% τω ερωτηθέντων αξιολογεί ως πολύ και αρκετά σημαντική την πρόληψη, το 46% δηλώνει ότι οικονομικοί λόγοι τους εμποδίζουν να λάβουν πρόσθετα προληπτικά μέρα. Παράλληλα το επίπεδο ενημέρωσης για μια σειρά ασθενειών, με σχετική εξαίρεση τη γρίπη και την πνευμονία, εμφανίζεται ακόμα χαμηλά. Ο εμβολιασμός ως μέτρο πρόληψης, γενικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα -μόνο στις ηλικίες 65+ καταγράφεται συγκριτικά μια ανοδική τάση- και είναι φανερό ότι απαιτείται έντονη και συστηματική ενημερωτική προσπάθεια, με επίκεντρο τον ιατρικό κόσμο, που θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης/προτροπής για εμβολιασμό σε ποσοστό 66%, προκειμένου να αλλάξει σημαντικά η εικόνα αυτή και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού ως ασφαλούς μέσου πρόληψης που διασφαλίζει καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε ο κ. Τουμπής.
Τέλος χαρακτήρισε γόνιμη και παραγωγική τη συνεργασία των τελευταίων χρόνων με τον ΣΕΓΑΣ, η ΕΠΕ θα συμμετέχει με δικό της περίπτερο στην έκθεση EXPO (9-11/11), όπου θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου του αναπνευστικού για όσους το επιθυμούν, τόνισε ότι συνολικά στο Μαραθώνιο κατά το παρελθόν έχουν γίνει 1.300 σπιρομετρήσεις με ελάχιστα βέβαια περιστατικά, αφού επρόκειτο για άτομα τα οποία αθλούνται, επισήμανε την αναγκαιότητα διακοπής του καπνίσματος, αφού όποιος κόψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το κάπνισμα κερδίζει περισσότερα χρόνια ζωής. Τέλος για το κάπνισμα που συνεχίζεται σε δημόσιους χώρους, ακόμη και νοσοκομεία, έχουν γίνει πολλές παραστάσεις από την ΕΠΕ τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο όσο και στο Κοινοβούλιο.
Ο κ. Παναγόπουλος είπε στην ομιλία του ότι: «Ο Μαραθώμνιος της Αθήνας δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Η συνεργασία μας με την ΕΠΕ όλα αυτά τα χρόνια μας έχει βοηθήσει να αναδείξουμε αυτή την πλευρά του Μαραθωνίου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο εμβολιασμός, μπορούν να προσφέρουν σε όλους καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η συνεργασία μας με την ΕΠΕ είναι σημαντική και ουσιαστική κι ελπίζω να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».
Η κα. Γκάγκα είπε από την πλευρά της: «Τα πνευμονολογικά νοσήματα αφενός είναι χρόνια και δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους και αφετέρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πνεύμονες είναι φτιαγμένοι για να αναπνέουν καθαρό αέρα -όχι καπνούς και σκόνες- και ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια άτομα. Φυσικά, εκτός από την πρόληψη, είναι επίσης σημαντική η διάγνωση σε αρχικά, πρώιμα στάδια, όπου τα νοσήματα μπορούν να ελεγχθούν ή να θεραπευτούν».
Και πρόσθεσε η κα. Γκάγκα: «Σύμφωνα με στοιχεία, στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) -την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως- είχαν περίπου 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από πνευμονία, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό της ίδιας ηλικίας, ενώ παράλληλα 33% των ασθενών με ΧΑΠ, που νοσηλεύονται λόγω επεισοδίου παρόξυνσης, μπορεί να έχουν πνευμονία».