Στην 20ετία παραγράφονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Εντολή να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 1997, δίνει ο ΕΦΚΑ στις αρμόδιες υπηρεσίες του, καθώς κινδυνεύουν να παραγραφούν. Με εγκύκλιό του ξεκαθαρίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ενιαίο φορέα η 20ετής παραγραφή.
Συνεπώς σημειώνει η «Καθημερινή», χρέη κυρίως προς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ κινδυνεύουν να διαγραφούν, μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις. Αντίθετα, στο ΙΚΑ, για το οποίο μέχρι πρότινος ίσχυε η 10ετής παραγραφή, οι διαδικασίες αφορούν στην πράξη αξιώσεις του ΕΦΚΑ από το 2007 και εφεξής.
Απαιτήσεις
Αναλυτικά, η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή του άρθρου 95 του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), επισημαίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες εσόδων «να μεριμνήσουν εγκαίρως για την αναζήτηση και τον καταλογισμό των χρηματικών απαιτήσεών του, που πρόκειται να υποπέσουν σε παραγραφή στις 31/12/2017».
Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η παραγγελία κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας μιας 62χρονης από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης με χρέη 63.899 ευρώ (αρχική οφειλή 32.000 ευρώ).
Πηγές προερχόμενες από το Ταμείο έκαναν λόγο για «υπηρεσιακή ενέργεια» με στόχο να μην παραγραφεί μια οφειλή που δημιουργήθηκε προς το πρώην ΙΚΑ το διάστημα 1998-2006, υποστηρίζοντας ότι, λόγω παρέλευσης της 20ετίας και προκειμένου να μην έχουν οι υπάλληλοι του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, παραγγέλθηκε η κατάσχεση, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό.
Στην εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε, ξεκαθαρίζεται ότι σε εικοσαετή παραγραφή, που αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, υπόκεινται πλέον όλες οι ασφαλιστικές οφειλές. Εξαιρούνται, όπως είναι φυσικό, οι ήδη παραγεγραμμένες απαιτήσεις, ενώ στην περίπτωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ –τόσο για τη βεβαίωση όσο και για την είσπραξη– ο χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων παραμένει στα 5 έτη.
Ετσι, για τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης από 1/1/2005 έως 31/12/2005, ο ΕΦΚΑ είχε δικαίωμα σύνταξης καταλογιστικών πράξεων μέχρι και τις 31/12/2015 και παρεγράφη 1/1/2016 (σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς στο ΙΚΑ).
Στον αντίποδα, για τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης από 1/1/2006 έως 31/12/2006, το δικαίωμα του ΕΦΚΑ για σύνταξη καταλογιστικών πράξεων ισχύει μέχρι και 31/12/2026 (σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς). Προσοχή: Δεν εμπίπτουν στο πεδίο παραγραφής του νόμου, και κατά συνέπεια της εγκυκλίου, οι χρηματικές απαιτήσεις του ΕΦΚΑ από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, οι οποίες παραγράφονται ύστερα από μία δεκαετία από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκαν.
Δημοσιοποίηση ονομάτων
Να σημειωθεί ότι, από τις 30 Νοεμβρίου και μετά, ο ΕΦΚΑ θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων φυσικών ή νομικών προσώπων οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η δημοσιοποίηση θα γίνεται στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπου δημοσιοποιούνται και τα ονόματα των λοιπών οφειλετών με αντίστοιχα χρέη προς το Δημόσιο.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχει κληθεί ο οφειλέτης, τουλάχιστον 8 ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Leave a Comment