14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, αφιερωμένη στη γυναίκα
Δικαίωμα στη Θεραπεία, στη Γνώση, στη Ζωή.
Διεκδίκησε το, σήμερα. Άλλαξε, το αύριο!
70% των περιπτώσεωνΔιαβήτη τύπου 2μπορούν να προληφθούν με ένανυγιεινό τρόπο ζωής.
«Δικαίωμα στη Θεραπεία, στη Γνώση, στη Ζωή. Διεκδίκησε το,σήμερα. Άλλαξε,το αύριο!»είναιτοκεντρικόμήνυματηςκαμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσηςγια το Σακχαρώδη Διαβήτη πουπαρουσίασε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία(ΕΔΕ),σεΣυνέντευξη Τύπου,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Καθώςμία στις δέκα γυναίκεςσήμεραζει μεΔιαβήτη, φέτος ηΠαγκόσμιαΗμέρα,σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίαςγια τοΔιαβήτη (IDF–Europe),είναιαφιερωμένη στηγυναίκα…που δίνει τη ζωή… αγωνίζεται για τη ζωή… στηρίζει τη ζωή!
Στο πλαίσιο αυτό,ηΕλληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)δημιούργησε έναanimationvideo(διάρκειας 46”),με κεντρικό πρόσωποτη γυναίκα που πάσχει απόΔιαβήτη,τη γυναίκασε κύηση, τη γυναίκα/μητέρα,τη γυναίκα/σύζυγο,τη γυναίκα/κόρη.Μέσα από τους διαφορετικούς ρόλους, ηγυναίκα καθημερινά καλείταινα στηρίξει τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν απόΔιαβήτηκαινα συμβάλλει στηνυιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.Τοvideoπροβάλλεται πανελλαδικά ως κοινωνικό μήνυμα.
ΟΓεώργιος Δημητριάδης,Πρόεδρος της ΕΔΕ, Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν.«Αττικόν»,αναφερόμενος στην καμπάνια ενημέρωσης τόνισε:«Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αριθμεί42 χρόνια συστηματικής προσφοράςστο τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη. Πρόβλημα που έχει οδηγήσει σεοικονομικό αδιέξοδοτα Εθνικά Συστήματα Υγείας παγκοσμίως. Μέσααπό έργακαι δράσειςόπως:εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας με σεμινάρια, ημερίδες καιwebinars, έκδοση οδηγιών για ιατρούς (αντιμετώπιση) και ασθενείς (αυτοδιαχείριση), συνεργασία με την Πολιτεία και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτωντωνMελών,επί42 χρόνια συμβάλλει ενεργά και καθοριστικά στην αντιμετώπιση του Διαβήτη στη χώρα μας. Αυτή τη χρονιά, η Παγκόσμια ΗμέραΔιαβήτηείναιαφιερωμένη στηγυναίκαπου δίνει τηζωή… αγωνίζεται για τηζωή… στηρίζει τηζωή».
Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας της ΕΔΕ είναι η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίησητου κοινούσχετικά με τη σημασία τηςοικονομικά προσιτήςκαιδίκαιης πρόσβασηςγια όλες τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισηςΔιαβήτη ή ζουν μεΔιαβήτη: a).στις βασικέςθεραπείεςκαιτεχνολογίεςαντιμετώπισης του, β). στονπρογεννητικό έλεγχο, γ). στην εκπαίδευση τηςαυτοδιαχείρισηςκαι δ) την ενίσχυση της ικανότητάς τουςνα αποτρέψουν την εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2.
Την ανάγκη σύστασης άμεσα Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αποβλέπει τόσο στη βελτίωση της παρεχόμενης Φροντίδας των ασθενών όσο και στην Πρόληψη του ΣακχαρώδηΔιαβήτη, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίαςγια τοΔιαβήτη και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας,επεσήμανε οDr.Σταύρος Παππάς, Αντιπρόεδρος ΕΔΕ, Παθολόγος, Διαβητολόγος «οΣακχαρώδης Διαβήτηςείναι μίαχρόνιανόσος που συνιστά σήμεραμείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά και για τη χώρα μας.Ησυχνότηταεμφάνισης τουαυξάνει διαχρονικά, δραματικά, σχεδόν επιδημικά. Το1970οεπιπολασμόςήταν2,8%ενώ το2017είναιμεγαλύτεροςαπό 10%.Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κάνει πρόσκληση σε όλους. Είναι ώρα δράσης.Ο Σακχαρώδης Διαβήτηςδεν θεραπεύεται. Αντιμετωπίζεται & κυρίως Προλαμβάνεται. Μας αφορά Όλους».
Σύμφωνα μεστοιχείατης Διεθνούς Ομοσπονδίαςγια τοΔιαβήτη(IDF),20,9 εκατομμύρια ή το 16,2% των γυναικών παγκοσμίωςπου γέννησαν επιτυχώς το 2015,παρουσίασανκάποιαςβαρύτηταςυπεργλυκαιμία κατά την εγκυμοσύνη. Περίπουτο50% τωνγυναικώνμε ιστορικόΔιαβήτη,κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,αναπτύσσουνΔιαβήτη τύπου 2εντός5έως10ετών μετά τη γέννηση,ενώ1 στις 7 γεννήσειςεπηρεάζεται απόΔιαβήτη κύησης.Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο έλεγχος για τοΔιαβήτηπριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςνα ενσωματωθεί στις υπηρεσίες μητρικής υγείας,σε επίπεδοπρωτοβάθμιας περίθαλψης,με στόχο τον έγκαιροεντοπισμόκαιτην καλύτερηαντιμετώπισητου.
Σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει ο Διαβήτης στη ζωή του γενικού πληθυσμού, τις επιπλοκέςαλλά και το κόστος στο Σύστημα ΥγείαςαναφέρθηκεοΑνδρέας Μελιδώνης,Γεν. Γραμματέας ΕΔΕ,Παθολόγος, Συντονιστής–Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου,Γ.Ν.Πειραιά«ΤΖΑΝΕΙΟ».«ΟΔιαβήτηςαποτελεί τηνπρώτη αιτίατύφλωσης των ενηλίκων, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, μη τραυματικού ακρωτηριασμού, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώσυνδέεται άμεσακαι με την καρδιαγγειακή νόσομε τουςασθενείς μεΔιαβήτηνα παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με τους μη διαβητικούς που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια».Στην Ευρώπη ηδημόσια δαπάνηγια τη φροντίδα τουασθενήμε Διαβήτηπροσεγγίζει το12%ετησίως του συνολικού κόστους Υγείαςόπως εξήγησε ο κ. Μελιδώνης.«Ο ρυθμισμένος ασθενής μεΔιαβήτη χωρίς επιπλοκές καισυννοσηρότητεςστοιχίζει περίπου1000 ευρώετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον50% επιπλέονκαι ο αρρύθμιστος ασθενήςμεΔιαβήτημε επιπλοκές καισυννοσηρότητεςπροσεγγίζει το κόστος των7.500 ευρώετησίως,σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης Hercules».
«Επιπολασμόςτου φαρμακευτικάθεραπευόμενουΔιαβήτη της τάξεως 7%σε άνδρες και γυναίκες διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 01/06/2014 έως 31/05/2015, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών καταγράφεται ραγδαία αύξηση,αγγίζοντας το 30,3%» ανέφερε ο ΚωνσταντίνοςΜακρυλάκης, Ταμίας ΕΔΕ & Μέλος στο ΔΣ της IDF-Europe, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίουΑθηνών, Α’Προπ. Παθολογική Κλινική και ΔιαβητολογικόΚέντρο, Γ.Ν.Α.«Λαϊκό»
Λίγα Λόγια για την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία(ΕΔΕ)
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)ιδρύθηκε το 1975 καιείναι μέλος του Ευρωπαϊκού τμήματος τηςΔιεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF-Europe).Στο πλαίσιοτου επιστημονικού της έργουη ΕΔΕέχει ιδρύσει 5 Ομάδες Εργασίας:Μελέτης Θεραπευτικής Εκπαίδευσης, Παιδικού και Εφηβικού Διαβήτη, ΕντατικήςΙνσουλινοθεραπείας– Προηγμένης Τεχνολογίας, Διαβητικής νευροπάθειας και Διαβητικού ποδιού, Διαβήτη και καρδιά.Παράλληλα, έχει οργανώσει δυο Πανελλαδικές επιδημιολογικές μελέτες για τον επιπολασμό των επιπλοκών τουΔιαβήτη τύπου 2 στη χώρα μας που αφορούν: (1) την καταγραφή της νεφρικής νόσου η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί, (2) την καταγραφή της νευροπάθειας και της περιφερικής αγγειακής νόσου ηοποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώσυμμετέχεικαι στην «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου –ΕπιπολασμόςΔιαβήτη (ΕΜΕΝΟ)».
Λίγα Λόγια για το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίαςγια τοΔιαβήτη
Το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίαςγια τοΔιαβήτη (IDF-Europe)εκπροσωπεί τόσο τα άτομα που ζουν μεΔιαβήτη όσο και τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τονΔιαβήτη στην Ευρώπη.Περιλαμβάνει 70 Εθνικές Ενώσεις Διαβήτη σε 47 χώρεςκαι στόχος της είναι να επηρεάζει την πολιτική των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αυξάνει την ευαισθητοποίηση του κοινού προς τα ζητήματα τουΔιαβήτη, να ενθαρρύνει τη βελτίωση της υγείας και την προώθηση της ανταλλαγής των καλύτερων πρακτικών καινα παρέχειόσο το δυνατόν πιο υψηλής ποιότητας πληροφόρηση για τονΔιαβήτη σε όλη την Ευρωπαϊκή Επικράτεια.
Leave a Comment