Home / Ειδήσεις / Μείον 200 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για τα νοσοκομεία
Μείον 200 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για τα νοσοκομεία

Μείον 200 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για τα νοσοκομεία

Σε σχέση με το 2016

Μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια ευρώ είναι οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ σε σχέση με το 2016, τη στιγμή που η κίνηση στα δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχει αυξηθεί δραματικά.

Μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια ευρώ είναι οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ σε σχέση με το 2016, τη στιγμή που η κίνηση στα δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχει αυξηθεί δραματικά.

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε, μεταξύ άλλων, ο καρδιολόγος κ. Γιώργος Βήχας, που προσκλήθηκε ως εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στις Βρυξέλλες.

«Πάντα υπήρχε μια ξεκάθαρη εικόνα σε όλους, για τα απάνθρωπα αποτελέσματα που είχαν αυτές οι πολιτικές στην υγεία των συμπολιτών μας. Τώρα με έκπληξη διαπιστώσαμε, πως υπάρχει μια σύγχυση για την κατάσταση στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί έχει καλλιεργηθεί μια εικόνα πως τα πράγματα στη χώρα μας καλυτερεύουν, πως η κρίση αρχίζει να μειώνεται ως προς την ένταση της και πως η κατάσταση στην Υγεία είναι πολύ καλύτερη», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει, η σύγχυση προέρχεται αποκλειστικά από το κυβερνητικό αφήγημα πως παρά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, δηλαδή μνημόνια και λιτότητα, είναι εφικτή η αποτελεσματική ανάταξη της Υγείας. Ως απόδειξη γι αυτό αναφέρει την πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών, την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΦΥ και το ότι τα Νοσοκομεία λειτουργούν με μια κανονικότητα πλέον χωρίς τις ελλείψεις του παρελθόντος. «Φυσικά από αυτό το αφήγημα λείπουν τα επίσημα στοιχεία (αριθμητική σχέση ασθενών- νοσηλευτικού προσωπικού κλπ) και εκείνα που δείχνουν τη σαφή επιδείνωση στους δείκτες θνησιμότητας, κυρίως της βρεφικής, αλλά και της νοσηρότητας.Αυτό το αφήγημα της κυβέρνησης έχει δύο χαρακτηριστικά τα οποία το καθιστούν αναληθές αλλά κυρίως επικίνδυνο», προσθέτει.

Πρόσβαση στους ανασφάλιστους χωρίς χρηματοδότηση

«Πρόσβαση έχει δοθεί στους ανασφάλιστους ασθενείς στις διαγνωστικές εξετάσεις και στη νοσηλεία – στην επίσκεψη στον ιατρό και στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχε δοθεί από το 2014 – αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή δεν έχει δώσει τα αντίστοιχα χρήματα, ούτε για τα νοσήλια ούτε και για τις διαγνωστικές εξετάσεις αυτών των ασθενών. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μείωση στους προϋπολογισμούς. Από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών πριν από ένα μήνα, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2017, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ήταν μειωμένες κατά 200.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2016.Οπότε είναι εύλογο το ερώτημα που προκύπτει, με τι χρήματα τα νοσοκομεία καλύπτουν κι αυτές τις νοσηλείες;

Την απάντηση την δίνει η ίδια η πραγματικότητα. Τα νοσοκομεία κυρίως τα μεγάλα, έχουν μείνει χωρίς χρήματα ήδη από τον Σεπτέμβριο», αναφέρει ο κ. Βήχας. Μάλιστα, θυμίζει ότι πριν από λίγες ημέρες στα Νοσοκομεία «Αττικό» και «Λαϊκό» δεν είχαν κανένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο για τις προγραμματισμένες θεραπείες των καρκινοπαθών. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε από το Κοινωνικό Ιατρείο και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθήνας (ΚΕΦΙ).

Γενικότερα όμως οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι πολλές. Αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία ή αιμοδυναμικές επεμβάσεις (αγγειοπλαστικές, βηματοδότες κτλ ) για τις αρχές του 2018, περιμένοντας τους νέους προϋπολογισμούς.

ΠΦΥ ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης

«Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι αναληθές και γιατί η περιβόητη ¨μεταρρύθμιση¨ της ΠΦΥ δεν πείθει το ιατρικό προσωπικό της χώρας για να το στηρίξει – για τη στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας / ΤΟΜΥ, υποβλήθηκαν αιτήσεις μόλις για το 50% του αριθμού των θέσεων που προκηρύχθηκαν. Και αυτό επειδή οικονομικά στηρίζεται σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για δύο χρόνια, και ενδεχομένως για άλλα δύο, συνολικά στη καλύτερη περίπτωση για 4 χρόνια. Και μετά τί; Είναι δυνατόν να σχεδιάζεις τη ΠΦΥ χωρίς να έχει προηγηθεί ο σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη και να υπάρχει η απαραίτητη μακροχρόνια χρηματοδότησή του;», αναρωτιέται ο κ. Βήχας και προσθέτει: «Εκτός όμως από αναληθές αυτό το αφήγημα της κυβέρνησης είναι και πολύ επικίνδυνο. Και είναι επικίνδυνο όχι μόνο γιατί προκαλεί αυτή τη σύγχυση στους πολίτες γενικότερα, αλλά και γιατί σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργεί προς τα έξω και την Ε.Ε. την ψεύτικη εικόνα πως η κατάσταση στο χώρο της υγείας βελτιώνεται.

Είναι επικίνδυνο γιατί με αυτό το αφήγημα αυτοακυρώνεται ένα από τα βασικά επιχειρήματα για τις επιπτώσεις της λιτότητας, το επιχείρημα για τις τραγικές επιπτώσεις στην Υγεία. Ένα επιχείρημα τόσο πολιτικό όσο και νομικό. Και είναι και νομικό επιχείρημα γιατί αυτές οι επιπτώσεις αφορούν θανάτους και επιδείνωση της υγείας χιλιάδων ασθενών».

Η παραπάνω διαπίστωση αποτυπώνεται στην καταγραφή των θανάτων στο γενικό πληθυσμό που αυξάνει κάθε χρόνο από το 2011 και κυρίως των θανάτων στη βρεφική ηλικία, (δείκτης βρεφικής θνησιμότητας από 4,0 το 2015 σε 4,2 το 2016 ανά 1000 γεννήσεις ζώντων βρεφών), όσο και στην αύξηση της νοσηρότητας.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …