Ολοήμερες διαπραγματεύσεις Kυβέρνησης και Θεσμών έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, καθώς ο χρόνος εξαντλείται. Aπομένουν ουσιαστικά μόλις τρεις ημέρες προκειμένου να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία επί της αρχής (Staff Level Agreement) πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.
Από την προηγούμενη Τρίτη, η κυβέρνηση και οι Θεσμοί “σκανάρουν” γραμμή προς γραμμή τα επικαιροποιημένα κείμενα του Μνημονίου (MOU) στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πρόσθετες “ρήτρες” αλλά και μέτρα που αποκαλύπτονται από την εξειδίκευση δεσμεύσεων όπως αυτές για τον ΕΝΦΙΑ και την “επισκόπηση” των προνοιακών επιδομάτων.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για διάταξη περί επαναπροσδιορισμού της “υπεραξιολόγησης” που είχε οριστεί για το τέλος του προγράμματος (καλοκαίρι του 2018) για τον προσεχή Μάιο (σ.σ. αφού πλέον έως τον Μάιο – Ιούνιο επιχειρείται να κλείσει η τελική αξιολόγηση του προγράμματος). Πρόκειται ουσιαστικά για το δικαίωμα του ΔΝΤ (που έχει θεσπιστεί από την συμφωνία του προηγούμενου Ιουνίου) να κρίνει αν επαρκούν οι μειώσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 για να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ή αν πρέπει να έρθουν πιο μπροστά (από το 2019 αντί για το 2020) οι μειώσεις στο αφορολόγητο.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ρήτρα στα υπό διαμόρφωση κείμενα που εξειδικεύει την διαδικασία υπολογισμού των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές (σ.σ. αναβάλλεται οριστικά ο επαναϋπολογισμός τους για τον Μάρτιο του 2018 αντί για τον Δεκέμβριο του 2017 που είχε αρχικά οριστεί). Αυτή ορίζει ότι διασφαλίζεται ο εισπρακτικός στόχος μέσω αυξήσεων στους συντελεστές ή περικοπών στις ισχύουσες απαλλαγές, αν κριθεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.
Με ξεχωριστή διάταξη προβλέπεται και η διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο. Επίσης εξειδικεύεται η “επισκόπηση” των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων (σ.σ αύριο θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων) αποκαλύπτοντας τις αλλαγές που θα έρθουν για πολύτεκνους, ανάπηρους κι άλλες κατηγορίες.
Ουσιαστικά η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις πράξεις που πρέπει να γίνουν έως τον Φεβρουάριο του 2018 (για να υπάρξει η πολιτική συμφωνία επί των 110 προαπαιτούμενων και να καταβληθεί το πακέτο δόσεων των 5,5, δις. ευρώ) αλλά και όλα όσα πρέπει να γίνουν έως και τον Αύγουστο του 2018. Και κατά συνέπεια, για μία ακόμη φορά, οι… λιτές δεσμεύσεις για την επόμενη αξιολόγηση εξειδικεύονται και οι νέες παρεμβάσεις “αποκαλύπτονται”.
Οι 3 ημέρες περιθώριο
Το βασικό σενάριο στις διαπραγματεύσεις, προβλέπει ότι θα τεθούν επί τάπητος διαδοχικά σήμερα και αύριο τα μεγάλα “αγκάθια” προκειμένου να καταστεί εφικτός το Σάββατο ένας ολόκληρος κύκλος διαπραγματεύσεων και να υπάρξει η “τεχνική” συμφωνία πριν πάρει το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε αυτό το σενάριο θα πρέπει το πρωί της Δευτέρας να γίνει Εuroworking Group, το οποίο θα επικυρώσει τη συμφωνία ούτως ώστε να “παραδοθεί” έτοιμη προς πολιτική έγκριση στους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ που θέλουν να στρέψουν την προσοχή τους στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα αναφορικά με το νέο πρόεδρο του Eurogroup και την αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ατζέντα της Πέμπτης
Η ατζέντα περιλαμβάνει ολοήμερα διαδοχικά ραντεβού ξεκινώντας από τον τομέα Υγείας και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για τη συγκράτηση δαπανών ειδικά στον ΕΟΠΥΥ. Επόμενο θέμα στην ατζέντα είναι η δικαιοσύνη και η ανάγκη επιτάχυνσής της, ένα πεδίο το οποίο συνδέεται αφενός με τις εκκρεμείς δίκες των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του κ. Γεωργίου (που αποτελούν μεγάλα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης) και αφετέρου με το θέμα των πλειστηριασμών που ξεκίνησαν χθες εν μέσω εντονότατο αντιδράσεων.
Το ίδιο ζήτημα, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα συζητηθεί και στην επόμενη σημερινή συνάντηση που αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα και γενικότερα στην ευστάθεια των τραπεζών αλλά και στο αναπτυξιακό πεδίο και στην αναπτυξιακή τράπεζα η οποία είχε συμφωνηθεί από τον προηγούμενο Ιούνιο και ακόμα παραμένει στα σκαριά.
Το απόγευμα στο επίκεντρο μπαίνουν τα δημοσιονομικά ζητήματα. Στο “τραπέζι” των συζητήσεων θα τεθεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες και μνημονιακές δεσμεύσεις για τη συγκράτηση και τον μηδενισμό τους, μαζί με την πορεία απορρόφησης των 800 εκατομμυρίων ευρώ της δεύτερης υποδόσης αλλά και γενικότερα θέματα δημοσιονομικής εποπτείας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί από ελληνικής πλευράς και το αίτημα για διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα επιχειρείται η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Βεβαίως, επί τάπητος θα τεθεί το θέμα των αντικειμενικών αξιών και των όρων αύξησης του ΕΝΦΙΑ για να διασφαλισθούν τα έσοδα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο κι τα άλλα ζητήματα που προκύπτουν από τα σχέδια επικαιροποίησης των μνημονίων .
Η συμφωνία επί της αρχής ακόμη και αν επιτευχθεί έως τη Δευτέρα θα σημάνει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις αλλά και ο νέος νόμος με τα προαπαιτούμενα τα οποία έχουν αυξηθεί σε αριθμό.
Η τρίτη αξιολόγηση συνδεόταν αρχικά με 95 απαιτούμενα σε σύνολο 113 έως το τέλος του Μνημονίου. Πλέον αριθμός τους έχει αυξηθεί σε 110 μόνο για την τρίτη αξιολόγηση (καθώς όπως ανέφεραν χθες πηγές του διαπραγματευτικού επιτελείου, κάποια έχουν διασπαστεί σε ξεχωριστές δράσεις). Μάλιστα αυτή η “εξειδίκευση” των δεσμεύσεων του 2018 αναδιαμορφώνει ανάλογα την νέα “γενιά” από προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση και για τον ρόλο του ΔΝΤ.
Όσο για το ποσοστό ετοιμότητας, προς το παρόν φέρεται να παραμένει παγωμένο περίπου στο 30%.Για να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να φτάσει στο 100% και αυτό να πιστοποιηθεί από το Compliance Report που θα πρέπει να συντάξει έως τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.