Νέοι επιστήμονες και πανεπιστημιακές ομάδες που μετατρέπουν έρευνα και ιδέες σε επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης
Αθήνα, 30.11.2017
Στο πλαίσιο των εργασιών του πρώτου κύκλου λειτουργίας της θερμοκοιτίδαςInvent ICT πραγματοποιήθηκετο η εκδήλωση «InventNetworkingEvent»παρουσία των ομάδων, των μεντόρων, τωνεκπροσώπων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Κλάδου των Κινητών Επικοινωνιών.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν ηδιασύνδεση των ομάδων με την επιχειρηματικήκαι ακαδημαϊκήκοινότητακαι η ενημέρωση τους για θέματα που άπτονται της τεχνολογίας αλλά και της χρηματοοικονομικής ικανότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά.Οι συμμετέχουσες ομάδες,καθώς βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποφοίτησή τους από το πρόγραμμα,ανέδειξαν την πρόοδο των εργασιών τουςσε σύντομες παρουσιάσεις. Το τεχνολογικό επίπεδο, αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο του εγχειρήματός τους όπως έχει μετεξελιχθεί από την αρχική σύλληψη της ιδέας τους, προκάλεσε το ισχυρό ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων και τροφοδότησε τηνευρύτερη δικτύωση και συζήτησηστη συνέχεια.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα του συντονιστή του προγράμματοςInvent ICT,Δρ.Ε.Σιώκα, ο οποίος επισήμανε ότι: «Είναι ιδιαιτέρως σημαντικές τέτοιες εκδηλώσεις για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων του προγράμματος και την δυναμική ώθηση των καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων».
Στη συνέχεια,ακολούθησε χαιρετισμός του ΚαθηγητήΕΜΠ καιμέλους του επιστημονικού συμβουλίου του προγράμματος,κ.Γ. Καλογήρου,ο οποίος στάθηκε στην ιδιαιτερότητα του προγράμματος το οποίο: α) αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα συνεργασίας του ακαδημαϊκού κόσμου με τη βιομηχανία και με τον οργανισμόIndustry Disruptors Games Changersμε στόχο την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, β) στηρίζεται στη συστηματική εξατομικευμένη υποστήριξη ερευνητικών ομάδων (coachingκαιmentoring) και γ) αξιοποιεί τη διεθνή πείρα και πρακτική καθώς συμπράττει σε αυτό και ο μη κερδοσκοπικός βελγικός οργανισμός S.O.Kwadraat που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο τουLeuvenκαι έχει αναδειχθείστον τομέα αυτό ως το πιο καινοτόμο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Παράλληλα τόνισε πως: «Εάν η χώρα μας θέλει να βγει από την κρίση και να μπει σε μια ανοδική τροχιά,ένας δρόμος υπάρχει: να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα αξιοποιηθεί το δυναμικό που βρίσκεται στα Πανεπιστήμια, στα Πολυτεχνεία και στα ΤΕΙ ώστε είτε την έρευνά του, είτε τις ιδέες που έχει να μπορεί να τις μετατρέψει σε καινοτομία και στησυνέχεια σε επιχειρηματικότηταεντάσεως γνώσης».
Από την ακαδημαϊκή πλευρά, οΚαθηγητής ΕΜΠ και μέλος του επιστημονικούσυμβουλίου του προγράμματος,κ.Β.Μάγκλαρης σημείωσε τη σπουδαιότητα της έμπρακτης στήριξης νέων επιστημόνων και πανεπιστημιακών ομάδων από το σύγχρονο ισχυρό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας και τεχνολογίας, τονίζοντας αφενός τον σημαντικό ρόλο που έχει στο πρόγραμμα η αξιοποίηση του ανθρώπινου δικτύου των αποφοίτων του ΕΜΠ και αφετέρου τη διαχρονική ικανότητα του ΕΜΠ στο να πρωτοπορεί και να αποτελεί πηγή καινοτόμων ιδεών και φυτώριο ταλέντων.
Από την πλευρά της αγοράς,οκ.Μ.Στάγκος,Συνιδρυτής τωνIndustryDisruptorsGameChangers,αναφέρθηκε στοσύστημα προαγωγής της επιχειρηματικότηταςκαι των επενδυτικών ευκαιριών που αναδύονται, λέγοντας πως: «Αυτή η σύμπραξητου ιδιωτικού και δημόσιου φορέα με στόχο τη δημιουργία μίας νέας γενιάς επιχειρηματιώναποτελεί ένα νέο μοντέλοσυνεργατικότητας. Είναι μια ευκαιρία την οποίαεάναξιοποιήσουμε σωστά, μπορεί ναπαράξειυπεραξία και να ανοίξει το δρόμο για μια εκ νέου διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».
Για τα θέματα των τεχνολογικών εξελίξεων και της αξίας που δίνουν στα νέα επιχειρηματικά σχήματα μίλησε οκ.Γ. Στεφανόπουλος, Γεν. Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών ΚινητήςΤηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «Η νέα βάση τηςψηφιοποίησηςτης οικονομίας είναι τα δίκτυα. Αυτά τα δίκτυα μπορούν να δημιουργήσουν ένανέο συνεργατικό μοντέλο,το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη όλων των Κλάδων της Οικονομίας και ταυτόχρονη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Στεφανόπουλος τόνισεπωςένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τηςίδρυσης της συγκεκριμένης θερμοκοιτίδας είναι η συνεργασία τηςΑκαδημαϊκήςΚοινότητας με την Επιχειρηματικήγια πρώτη φορά ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, τη Βιομηχανία αλλά και την Πολιτεία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από τονκ.Γ. Καραντώνη,Αντιπροέδροτου Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) ηδυνατότητα συμμετοχήςγιαstartups τουInvent ICTστο συνέδριοMobile World Congress2018, συμμετοχή που θα τους δώσειτην ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μεstartupsτης διεθνούς αγοράς. Τοκλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από την κα.Μ.Παπαθάνου,Συνιδρύτρια& ΜέτοχοτουMetavallonFund,η οποία παρουσίασε τα νέα εργαλεία χρηματοδότησηςτης ελληνικής αγοράς και τον τρόπο αξιολόγησης και επένδυσης των νέων επιχειρήσεων.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνει η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου τουInvent ICT.
Leave a Comment