Ψυχολογία

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 11718, για δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την κατάθλιψη

Το κενό ενημέρωσης που υπάρχει για τη σύγχρονη μάστιγα που είναι η κατάθλιψη, μια ψυχική νόσος που σημειώνει αλματώδη άνοδο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας και την παροχή ορθών κατευθύνσεων, με στόχο την πρόληψη, θεραπεία και καταπολέμηση του στίγματος που φέρουν οι ψυχικές παθήσεις, έρχεται να καλύψει το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (ΚΕΚΑ).
Συστάθηκε μέσω της συνεργασίας του Σταμάτη Μαλέλη, συγγραφέα, δημοσιογράφου και ιδρυτής της ιστοσελίδας kontasou.com και του Δρ Θάνου Ασκητή, νευρολόγου-ψυχιάτρου και προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, με τη χορηγική στήριξη του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών».
Οι δράσεις του Κέντρου είναι η δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18, η λειτουργία της ενημερωτικής ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.keka.gr, η υλοποίηση ενημερωτικών ημερίδων με θέμα «η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή», όπου βασικό εργαλείο θα αποτελεί η δωρεάν διανομή ενός πρακτικού επιστημονικού οδηγού για την κατάθλιψη, που φέρει την επιστημονική επιμέλεια του Δρ Θ. Ασκητή.
Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18 είναι στη διάθεση του κοινού και λειτουργεί καθημερινά 10.00-14.00 και 16.00-20.00, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για την κατάθλιψη από κλινικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που αναζητούν λύσεις για τον εαυτό τους, ανησυχούν για τη συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειας του ή για κάποιο άλλο πρόσωπο οικείο και σημαντικό γι’ αυτούς. «Με αυτό τον τρόπο, δίδεται η δυνατότητα στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την ασθένεια να μιλήσουν για τα προβλήματα τους με τους ειδικούς, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία», ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ΚΕΚΑ ο κ. Ασκητής.
Υπογράμμισε ότι αρκετοί άνθρωποι πάσχουν σήμερα από κατάθλιψη χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ η οικονομική κρίση αύξησε τα ποσοστά των ανδρών με κατάθλιψη, που πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν «γυναικεία υπόθεση».
«Η οικονομική κρίση χαστούκισε ιδιαίτερα τους άνδρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκητής, προσθέτοντας ότι αρκετοί άνδρες δεν λένε στους δικούς τους ότι έχουν χάσει τη δουλειά τους, ντρέπονται και σιγά-σιγά «κατρακυλούν» στην κατάθλιψη.
Σημείωσε ότι η κατάθλιψη, ως ασθένεια, έχει ψυχικό και σωματικό πόνο και συνδέεται με πολλά νοσήματα όπως στεφανιαία νόσος, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, δερματικά νοσήματα κ.ά. Εκανε λόγο για έλλειμμα κοινωνικής ενημέρωσης με αποτέλεσμα οι ασθενείς να φοβούνται να μιλήσουν για την ασθένεια τους, αλλά και για επιστημονικό έλλειμμα καθώς, όπως είπε, αρκετοί γιατροί δεν γνωρίζουν τι είναι η κατάθλιψη, επισημαίνοντας ότι όσο πιο γρήγορα αποδεχτεί κανείς το πρόβλημα τόσο πιο γρήγορα θα γίνει καλά.
Στον «λαβύρινθο» της κατάθλιψης που ο ίδιος βίωσε, αναφέρθηκε ο Σταμάτης Μαλέλης, επισημαίνοντας ότι στη διαδρομή συνειδητοποίησε πόσοι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη. «Οταν έγινε η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου που έγραψα για τη δική μου προσωπική μάχη με το τέρας της κατάθλιψης, χάρηκα γιατί είχε απήχηση, αλλά και στενοχωρήθηκα γιατί αντιλήφθηκα οτι ο κόσμος βιώνει την κατάθλιψη πολύ περισσότερο και με μεγαλύτερη συχνότητα από οσο νομίζουμε» είπε.
Αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον κ. Ασκητή και στην υποστήριξη του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», σημειώνοντας χαρακτηριστικά «οργανωθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε το “τέρας” της κατάθλιψης».
Στη μάστιγα της κατάθλιψης αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», Χρήστος Αποστολόπουλος, με τη χορηγία του οποίου θα λειτουργήσει το Κέντρο. «Οι έρευνες δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσος στην επόμενη δεκαετία, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχοντας την εταιρική υπευθυνότητα ως αιχμή της στρατηγικής μας και έπειτα από την προτροπή των κυρίων Μαλέλη και Ασκητή, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να υποστηρίξει ενεργά αυτό το εγχείρημα με τη χορηγική υποστήριξη της τηλεφωνικής γραμμής 1 17 18, με τη δημιουργία του www.keka.gr, με την έκδοση του βιβλίου για την κατάθλιψη, καθώς και με τη χορηγία των ενημερωτικών ημερίδων σε τουλάχιστον δέκα πόλεις της χώρας» επισήμανε ο κ. Αποστολόπουλος. Στόχος μας, είπε, είναι να συνδράμουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην κατάρριψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού που αυτό συνεπάγεται. «Για εμάς είναι σημαντικό να αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, παραμένοντας προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και υποστηρίζοντας συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη» προσέθεσε.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου, μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της προσφοράς στην κοινωνία.

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies