Άσκηση

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν ασκείσαι για δύο εβδομάδες

Εντάξει, όλοι το ξέρουμε πως με την γυμναστική καίμε περισσότερες θερμίδες και έτσι μπορούμε να χάσουμε κιλά. Επίσης ξέρουμε ότι η άσκηση κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην ψυχολογία μας. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν δεν γυμναζόμαστε καθόλου για δύο εβδομάδες;

Ακόμα κι αν είσαι φαν της γυμναστικής, υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι έχεις ανάγκη ένα μικρό διάλλειμμα από τις προπονήσεις σου. Αλλά ένα μικρό διάλειμμα, πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο και η 1-2 μέρες ξεκούρασης να γίνουν 8 ή 14 πριν καλά καλά το καταλάβεις.

Σίγουρα η καθιστική ζωή δεν κάνει σε κανέναν καλό και είναι ευρέως γνωστό. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να μην κάνει τίποτα και να ξεκουραστεί για λίγες εβδομάδες;

Αραγε πόσο λιγότερο υγιής μπορεί να γίνει; Κι όμως τα ευρήματα μιας έρευνας έδειξαν ότι δεν χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός για να επηρεαστεί η υγεία μας από την αποχή της άσκησης.

Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ βρήκε πως η αποχή 2 εβδομάδων από την τακτική, φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του ποσοστού του μυϊκού ιστού, αλλά και σε διαφοροποιήσεις του μεταβολισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες για διαβήτη, καρδιακό επεισόδιο ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να δουν πώς πραγματικά επηρεάζει την υγεία ενός ενήλικα η αποχή των δύο εβδομάδων, παρακολούθησαν 28 άνδρες και γυναίκες γύρω στα 25 που έκαναν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, κάνοντας τους λιπομέτρηση κ.ά.

Στην συνέχεια έβαλαν τους συμμετέχοντες για 2 εβδομάδες να περπατήσουν περίπου 1.500 βήματα την ημέρα – 80% λιγότερα απ’ότι είχαν συνηθίσει. Ουσιαστικά, κάθονταν 129 λεπτά περισσότερα την ημέρα.

Μετά από 2 εβδομάδες, όπου οι διατροφικές τους συνήθειες δεν άλλαξαν, οι συμμετέχοντες αύξησαν το βάρος τους, έχασαν μυϊκό ιστό και το συνολικό λίπος του σώματός τους αυξήθηκε, συγκεκριμένα γύρω από την κοιλιά.

Επιπλέον, δεν μπορούσαν να τρέξουν στην ίδια ένταση που έτρεχαν όταν ξεκίνησε η έρευνα και παρατηρήθηκε μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, αύξηση του συσσωρευμένου λίπους στο συκώτι και αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Το θετικό όμως ήταν ότι όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη φυσιολογική ζωή τους, τα ποσοστά των μετρήσεων τους επανήλθαν στα αρχικά τους επίπεδα μέσα σε 2 εβδομάδες.

Επομένως η άσκηση, ακόμα και το περπάτημα, κάνει περισσότερο καλό απ΄ όσο φαντάζεσαι…

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea
Tags: σώμα

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies