Θέλεις να κάνεις ό,τι μπορείς για να γίνει το μωρό σου όσο το δυνατόν πιο έξυπνο; Τότε το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να του μιλάς.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η συνομιλία με τα βρέφη βοηθά στην ανάπτυξή τους και είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της γλωσσικής ανάπτυξής τους.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ βρήκαν ότι οι νέες μητέρες που ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στην προσπάθεια των μωρών τους να πουν δυο κουβέντες, ακόμα κι ας είναι άναρθρες κραυγές, βοηθούν ουσιαστικά στην επιτάχυνση της γλωσσικής ανάπτυξής τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς επιτρέπει την αμοιβαία «συνομιλία» μεταξύ των μητέρων και των παιδιών τους.
Ο τρόπος αυτός ενισχύει την ικανότητα των μωρών να επικοινωνούν, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις περιπτώσεις όπου οι μητέρες δεν ανταποκρίνονται με την ίδια προσοχή στην προσπάθεια των παιδιών τους να μιλήσουν.
Επομένως οι γονείς μπορεί να μην καταλαβαίνουν την «ομιλία» του μωρού σε αυτή την ηλικία, το λεγόμενο βάβισμα, όμως ακούγοντας τα μωρά και απαντώντας σε αυτά, κάνουν τα μωρά τους να παράγουν πιο σύνθετους ήχους και να χρησιμοποιήσουν συντομότερα πιο αναπτυγμένη ομιλία.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, που βρήκε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς ανταποκρίνονται στο βάβισμα των παιδιών τους, μπορεί να διαμορφώσει πραγματικά τον τρόπο που τα βρέφη επικοινωνούν και χρησιμοποιούν τα φωνήματα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ 12 μητέρων και των 8 μηνών βρεφών τους, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού τους δύο φορές το μήνα, για 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι μηνών.
Αυτό που οι ερευνητές ανακάλυψαν είναι ότι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες απάντησαν σε ό,τι νόμιζαν ότι έλεγαν τα μωρά τους, εκείνα παρουσίασαν αυξημένη ανάπτυξη στην ομιλία τους.
Από την άλλη πλευρά, τα βρέφη των οποίων οι μητέρες δεν προσπάθησαν τόσο πολύ να τα καταλάβουν και έστρεφαν την προσοχή των βρεφών τους σε κάτι άλλο, δεν έδειξαν το ίδιο ποσοστό αύξησης στη γλώσσα και τις επικοινωνιακές δεξιότητες.
Τέλος οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μέχρι την ηλικία των 11 μηνών (προτού δηλαδή αρχίσουν να μιλάνε από μόνα τους) τα παιδιά είχαν ήδη μάθει να ξεχωρίζουν τη μητρική τους γλώσσα από τις υπόλοιπες.
Οπότε, άρχισε να μιλάς στο μωρό σου και προσποιήσου ότι καταλαβαίνεις τι σου λέει.
Πηγή: bovary.gr