Ο έλεγχος του επιπέδου της καφεΐνης στο αίμα μπορεί να αποτελέσει ένα νέο απλό τρόπο που θα βοηθήσει μελλοντικά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με επιστήμονες στην Ιαπωνία
Η νέα μελέτη διαπίστωσε οι άνθρωποι με Πάρκινσον έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους, σε σχέση με τους υγιείς, ακόμη κι αν πίνουν τους ίδιους καφέδες και γενικότερα καταναλώνουν παρόμοιες ποσότητες καφεΐνης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σίντσι Σαΐκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζουντέντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν επί μια εξαετία 108 ασθενείς με Πάρκινσον, συγκριτικά με 31 άτομα χωρίς τη νόσο.
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περιοδικά τεστ αίματος για καφεΐνη, καθώς και για 11 υποπροϊόντα της, που εμφανίζονται όταν το σώμα την μεταβολίζει. Επίσης όλοι μελετήθηκαν για τυχόν μεταλλάξεις στα γονίδια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της καφεΐνης. Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν κατά μέσο όρο το ισοδύναμο περίπου δύο φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα. Όμως οι ασθενείς με Πάρκινσον είχαν στο αίμα τους πολύ χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και εννέα υποπροϊόντων της.