Ειδήσεις

Μεγάλο ποσοστών μαθητών χρησιμοποιούν δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης

Πάνω από το 80% των παιδιών πέμπτης και έκτης δημοτικού στην Ελλάδα έχουν παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, όπως επισημαίνει  ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Ε.Κ.Α.Δ.), Γιώργος Κορμάς, εθνικός εκπρόσωπος στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ασφαλούς Διαδικτύου Insafe (Internet Safety for Europe), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Με αφορμή την αλλαγή σελίδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα από τις 25 Μαΐου, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα από παιδιά μέχρι και 16 ετών, και την εφαρμογή και στη χώρα μας του ευρωπαϊκού κανονισμού 679/ 2016, ο κ. Κορμάς επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων από τις κυβερνήσεις». Οι αλλαγές, σημειώνει, είναι ριζικές και αναμένεται να μεταμορφώσουν την επικοινωνία των νεαρότερων μελών της ελληνικής κοινωνίας μέσα από κάθε δίκτυο και εφαρμογή ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης.
«Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 679/ 2016 απαγορεύεται η χρήση των κοινωνικών δικτύων, δηλαδή δικτύων το Facebook, το Instagram και το Snapchat και όλων των δικτύων που εν πάση περιπτώσει έχουν μέσα το κοινωνικό κομμάτι, από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Αυτό ίσχυε ως νόμος στις ΗΗΠΑ από το 1998, η είσοδος όμως ή μη των παιδιών ήταν ευθύνη των γονέων. Εδώ τώρα αλλάζει το πλαίσιο και πλέον την ευθύνη την έχουν τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα» εξηγεί ο κ.Κορμάς περιγράφοντας μια δομική, θεμελιώδη αλλαγή στη σχέση ατόμων και κοινωνικών δικτύων, για να προσθέσει πως η αυστηρότητα του νόμου θα εξαντλείται.
Τα πρόστιμα, σημειώνει, είναι πάρα πολύ μεγάλα φτάνουν και τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν να κάνουν πλέον με το ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν την ευθύνη ελέγχου, την πιστοποίηση δηλαδή αν ο χρήστης είναι κάτω ή άνω των 13 ετών.  «Καταλαβαίνει κάποιος λοιπόν ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν θα είναι στα κοινωνικά δίκτυα. Η εικόνα στη χώρα μας είναι ότι παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού, σε ποσοστό πάνω από το 80%, είναι στα κοινωνικά δίκτυα. Με τη νέα νομοθεσία θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με αυτό» τονίζει ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Πρόκειται, όπως λέει, για μια πραγματικότητα που «δεν έχει καμία λογική, αντιθέτως δημιουργούσε παιδιά που ζούσαν σε ένα περιβάλλον χυδαιότητας και φαυλότητας, υιοθετούσαν πρότυπα τα οποία ουσιαστικά τους στιγμάτιζαν μια ζωή. Ήταν μία πολύ μεγάλη ανησυχία που είχαμε όλα τα κέντρα στην Ευρώπη, αλλά και όλοι οι γονείς και ευτυχώς εμφανίστηκε πλέον αυτός ο κανονισμός και βάζει τα πράγματα σε μια σειρά» σημειώνει ο κ. Κορμάς, που συστημικά εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο έρχεται η αλλαγή. «Είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και θα εφαρμοστεί από τις 25 Μαΐου σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι οδηγία, είναι κανονισμός»  καταλήγει.

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies