του Γιώργου Μονεμβασίτη, M.D.*, medlabnews.gr
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ;
Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διεξάγει ποικίλες λειτουργίες όπως η παραγωγή ωαρίων, η σύλληψη και η παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τον αναπαραγωγικό κύκλο. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης το αναπαραγωγικό σύστημα σταδιακά σταματά να παράγει τις απαραίτητες ορμόνες για τη σωστή διεξαγωγή του αναπαραγωγικού κύκλου.
Οι γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία βιώνουν κύκλους ορμονικής δραστηριότητας που επαναλαμβάνονται σε διάστημα ενός μηνός. Με κάθε κύκλο το γυναικείο σώμα προετοιμάζεται για μία πιθανή εγκυμοσύνη.
Ο συνήθης έμμηνος κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες και χωρίζεται σε τρεις φάσεις: την ωοθυλακική φάση, την ωορρηκτική φάση και την ωχρινική φάση.
Ανάμεσα στις βασικές ορμόνες (χημικές ουσίες που διεγείρουν ή ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των κυττάρων ή των οργάνων) που εμπλέκονται στον έμμηνο κύκλο είναι: η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) τα οιστρογόνα (όπως η οιστραδιόλη) και η προγεστερόνη.
ΩΟΘΥΛΑΚΙΚΗ ΦΑΣΗ
Η φάση αυτή ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου. Κατά την ωοθυλακική φάση συμβαίνουν τα ακόλουθα:
ΩΟΡΡΗΚΤΙΚΗ ΦΑΣΗ
Η ωορρηκτική φάση, ή αλλιώς ωορρηξία, ξεκινά περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξη της ωοθυλακικής φάσης. Η ωορρηκτική φάση βρίσκεται στο μέσο του κύκλου με την επόμενη περίοδο να ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες μετά. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής συμβαίνουν τα ακόλουθα:
ΩΧΡΙΝΙΚΗ ΦΑΣΗ
Η ωχρινική φάση ακολουθεί την ωορρηξία και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
ΠΟΣΑ ΩΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ;
Η συντριπτική πλειοψηφία των ωαρίων στις ωοθήκες πεθαίνουν, μέχρι να εξαντληθούν εντελώς κατά την εμμηνόπαυση. Κατά τη γέννηση υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο ωάρια και μέχρι την εφηβεία έχουν επιβιώσει μόνο περίπου 300.000. Από αυτά τα 300 με 400 θα μπουν στη φάση της ωορρηξίας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας. Τα ωάρια συνεχίζουν να εκφυλίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τη χρήση αντισυλληπτικών και με την απουσία ή παρουσία κανονικών έμμηνων κύκλων.
ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Οι ορμόνες παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία της γυναίκας. Οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τη διάθεση, τη σεξουαλική επιθυμία, τη γονιμότητα και την ωορρηξία. Με άλλα λόγια η ορμονική ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΡΜΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Πολλοί παράγοντες μπορούν να διαταράξουν τη σωστή ορμονική ισορροπία και τη σωστή διεξαγωγή του έμμηνου κύκλου. Τα αντισυλληπτικά, το στρες, η χορήγηση διάφορων φαρμάκων, η εξάρτηση από καφεΐνη ή αλκοόλ, ακόμα και η φτωχή διατροφή ενοχοποιούνται για ορμονικές διαταραχές.
Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ορμονική ανισορροπία περιλαμβάνουν:
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ;
Τα επίπεδα ορμονών στο αίμα, όπως των FSH, LH, της οιστραδιόλης και της προλακτίνης, ελέγχονται μετά από απλή αιμοληψία κατά τη 2η με 6η ημέρα του κύκλου (κατά προσέγγιση ανά περίπτωση) στις παρακάτω περιπτώσεις:
Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment