Γυναικολογία

Διατροφή, βότανα και άσκηση που βοηθούν στα ινομυώματα. Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Τα Ινομυώματα είναι «μη καρκινικές» νεοπλασίες στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.
Το τι τρώμε είναι ζωτικής σημασίας, διότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρβασης των επιπέδων των οιστρογόνων που μπορεί να ενθαρρύνουν την δημιουργία και αύξηση ενός ινομυώματος.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ινομυώματα μπορούν να προληφθούν και μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης.
Γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ινομυώματα, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν μόλις μια μερίδα. Οσο περισσότερα φρούτα έτρωγαν οι γυναίκες τόσο μικρότερος ο κίνδυνος ινομυωμάτων, ενώ το ίδιο δεν ίσχυε για τα λαχανικά.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο ινομυωμάτων, επηρεάζοντας ίσως την δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό.
Η βιταμίνη C έχει τη μοναδική ιδιότητα να διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο μυικό ιστό, προάγοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του, και να απομακρύνει άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού έξω από το σώμα. Έτσι συμβάλει στην καλή λειτουργία του μυός της μήτρας μειώνοντας τις κράμπες και, επειδή ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, δύναται να μειώσει την ένταση μιας βαριάς περιόδου. Πολλά φρούτα περιέχουν και φυτοοιστρογόνα.
Το τι τρώμε είναι ζωτικής σημασίας, διότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρβασης των επιπέδων των οιστρογόνων που μπορεί να ενθαρρύνουν την δημιουργία και αύξηση ενός ινομυώματος. Και εάν θα πρέπει να καταφύγετε σε χειρουργική θεραπεία, διότι π.χ. το ινομύωμα εμποδίζει την εγκυμοσύνη, τότε είναι σημαντικό αμέσως μετά αλλά και ακόμη και πριν από την χειρουργική επέμβαση, να αρχίσετε να τρώτε σωστά, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέου ινομυώματος μετά την αφαίρεση του παλαιού.
Θα χρειαστεί να γίνει μια συνειδητή στροφή προς την σωστή διατροφή. Διότι τα πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά περιέχουν ορμόνες και χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα.
Τροφές με πολλές φυτικές ίνες, θα βοηθήσουν να απομακρύνονται τα επιπλέον οιστρογόνα. Μία τέτοια τροφή μπορεί να είναι ο Λιναρόσπορος, όπου πέρα από τις φυτικές ίνες μπορεί να παρέχει λιγνάνες και άλλες φυτοθρεπτικές ουσίες χρησιμότατες για το ορμονικό σύστημα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ωφέλεια με την μετρημένη και εξατομικευμένη χρήση προϊόντων Σόγιας .
Θεραπεία της αναιμίας Οι γυναίκες με ινομυώματα που δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής μπορεί να αναπτύξουν αναιμία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, και τα ενισχυμένα με σίδηρο ψωμιά και τα δημητριακά. Καλό είναι να λαμβάνονται και συμπληρώματα σιδήρου.
Τι πρέπει να τρώτε
-Προϊόντα ολικής άλεσης και ανάλατους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα και καρύδια, λιναρόσπορος, wheat germ).
Πηγή βιταμίνης Ε, απαραίτητων λιπαρών οξέων καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, βοηθούν στη σωστή ρύθμιση των ορμονών και την ελάττωση των οιστρογόνων.
Περιέχουν μαγνήσιο που απαλύνει τον πόνο από τις κράμπες τις περιόδου. Επίσης αποτελούν καλή πηγή καλίου που είναι φυσικό διουρητικό, βοηθώντας στη μείωση της αίσθησης του πρηξίματος.
Οι φυτικές ίνες έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν οιστρογόνα και να τα απομακρύνουν από το σώμα μέσω του εντέρου.
-Πολλά λαχανικά, πράσινα φυλλώδη σαλατικά και φρούτα: η βιταμίνη C έχει τη μοναδική ιδιότητα να διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο μυικό ιστό, προάγοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του, και να απομακρύνει άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού έξω από το σώμα.
Έτσι συμβάλει στην καλή λειτουργία του μυός της μήτρας μειώνοντας τις κράμπες και, επειδή ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, δύναται να μειώσει την ένταση μιας βαριάς περιόδου. Πολλά φρούτα περιέχουν και φύτοοιστρογόνα.
-Όσπρια και σόγια. Πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, ινών, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Ιδιαίτερα η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα (βιοφλαβονοειδή), τα οποία κατά κάποιο τρόπο συναγωνίζονται με τα οιστρογόνα, βοηθώντας στη σωστή ρύθμιση και κυκλοφορία τους, καθώς και την μείωση της αιμορραγίας.
-Ψάρι: περιέχει λινολεικό οξύ/ απαραίτητα λιπαρά οξέα, καθώς και ιχνοστοιχεία, ιώδιο και κάλιο. Εξαιρετική επιλογή αποτελούν ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα και η σαρδέλα.
-Καλά έλαια: Αγνό παρθένο ελαιόλαδο, έλαιο από λιναρόσπορο, καρυδέλαιο, σησαμέλαιο σε λογικές ποσότητες
Τι πρέπει να αποφεύγετε
-Κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω της περιεκτικότητας τους σε περιβαλλοντικά οιστρογόνα και αραχιδονικό οξύ
-Αλάτι
-Κορεσμένα λίπη
-Ζάχαρη, καφέ, αναψυκτικά (αφαιρούν από το σώμα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες).
Βότανα
Σκοπός από την χρήση των διαφόρων Βοτάνων είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό στην προσπάθεια του να εξισορροπήσει τις ορμόνες και να διασφαλίσει ότι το συκώτι διαχειρίζεται τα οιστρογόνα αποτελεσματικά και κάθε τυχόν περίσσεια αποβάλλεται σωστά. Εάν τα ινομυώματα προκαλούν βαριά αιμορραγία μπορεί να χρησιμοποιήσετε φάρμακα. Ωστόσο, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ποσότητα του φαρμάκου που ενδεχομένως θα πάρετε, χρησιμοποιώντας συγχρόνως και Βότανα. Μετά από λίγες περιόδους, καθώς τα Βότανα αρχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, θα διαπιστώσετε ότι αρχίζουν να ελέγχουν την ροή σας.
Υπάρχουν βότανα, που περιέχουν φυτικά χημικά που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τα οιστρογόνα μέσα στο σώμα.  Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη δημιουργία και την ανάπτυξη των ινομυωμάτων της μήτρας.
Agnus Castus (Λυγαριά)
Αυτό το βότανο είναι περισσότερο γνωστό ως ο εξισορροπιστής των γυναικείων ορμονών και βοηθά στην ρύθμιση της ισορροπίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης έτσι ώστε τα επίπεδα της προγεστερόνης να είναι τα καλύτερα δυνατά. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την δυνατότητα των οιστρογόνων που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη ινομυωμάτων. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση Agnus Castus: 200 – 400 mg
Milk Thistle (Γάλα Γαϊδουράγκαθου – Silymarin marianum)
Σημαντικό βότανο για το συκώτι – υποβοηθά την διαδικασία αποτοξίνωσης, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα να αποβληθεί η περίσσεια οιστρογόνων από τον οργανισμό και να προλαμβάνεται η επανακυκλοφορία «παλαιών» οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα πρέπει να απενεργοποιούνται από το συκώτι και στην συνέχεια να αποβάλλονται. Εάν το συκώτι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, παρατηρείται συσσώρευση ορμονών – όσων δηλαδή παράγονται φυσιολογικά κατά την διάρκεια του κύκλου, καθώς και «παλαιών» οιστρογόνων από προηγούμενους κύκλους που δεν έχουν απεκκριθεί. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση Milk Thistle: 100 – 300 mg
Κόκκινο Τριφύλλι
Το Κόκκινο τριφύλλι αναπτύσσεται στα λιβάδια της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας. Βοτανολόγοι χρησιμοποιούν αποξηραμένα λουλούδια του κόκκινου τριφυλλιού για ιατρικούς σκοπούς. Περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως το χρώμιο, το μαγνήσιο, νιασίνη, βιταμίνη C και θειαμίνη.
Οι ισοφλαβόνες
Το UMMC εξηγεί ότι το κόκκινο τριφύλλι περιέχει επίσης χημικές ουσίες γνωστές ως ισοφλαβόνες, οι οποίες παράγουν οιστρογόνα που παράγουν αποτελέσματα όμοια με αυτά του σώματος.  Έτσι, οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν το κόκκινο τριφύλλι για τη θεραπεία συνθηκών που τα οιστρογόνα συμμετέχουν, όπως για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ακανόνιστες περιόδους και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Επειδή το κόκκινο τριφύλλι περιέχει οιστρογόνα, οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και θα βοηθήσει τις γυναίκες στη θεραπεία των ινομυώματα τους, χωρίς τις παρενέργειες που συχνά συνδέονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Προσοχή
Δεν θα πρέπει να πάρετε κάποιο από τα παραπάνω Βότανα εάν λαμβάνετε: Αντισυλληπτικό χάπι, Φάρμακα γονιμότητας, HRT ή οποιαδήποτε άλλη ορμονική θεραπεία ή άλλα φάρμακα, εκτός εάν συνιστώνται από τον θεράποντα ιατρό σας.
Αντιμετώπιση των ινομυωμάτων με την άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τα ινομυώματα. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που ασκούνται επτά ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερα ινομυώματα από τις γυναίκες που γυμνάζονταν λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Η παχυσαρκία, είναι, επίσης, ένας παράγοντας κινδύνου για τα ινομυώματα. Έτσι, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο για ινομυώματα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies