ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΚΟΣ – Director, Head of Messenger Business, Facebook
Ο Έλληνας που βρίσκεται στον ομφαλό του Facebook μίλησε για όλα στο Up Event των Ημερών Καριέρας (Το βίντεο της συνέντευξης απομαγνητοφωνήθηκε για να έχετε και γραπτώς τις πιο ωραίες συμβουλές της χρονιάς και για μια σύντομη γνωριμία με τον… Ζούκερμπεργκ.
Αποκλειστική συνέντευξη: Μία Κόλλια
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σου αυτή τη στιγμή;
Είμαι υπεύθυνος για το Messenger – ξέρω ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιείτε πολύ το What’s Up όμως σε άλλες χώρες το Messenger είναι πρώτο ως επιλογή επικοινωνίας. Σε όλον τον κόσμο 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Messenger. Δική μου δουλειά είναι να μπορέσουμε να κάνουμε το Messenger την κυρίαρχη πλατφόρμα επικοινωνίας των εταιριών με τους πελάτες τους.
Πως σου έτυχε η πρώτη δουλειά στο εξωτερικό;
Ξεκίνησα να σπουδάζω στο Πολυτεχνείο πολιτικός μηχανικός, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα μου όπως κάνουν αρκετοί νέοι. Στη συνέχεια μετακόμισα στο εξωτερικό για να κάνω το μεταπτυχιακό μου, ενώ εργαζόμουν σε τράπεζες και αργότερα σε τηλεπικοινωνίες, κυρίως στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Γύρισα στην Ελλάδα το 2006 όταν όλοι πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται… Όταν ήμουν λοιπόν στη Hellas Online, το 2009, μου έγινε μία πρόταση από την Google. Η Google μου έδωσε ξανά τη δυνατότητα να ταξιδεύω πολύ, στην Αμερική και αλλού και να ασχολούμαι με ένα κομμάτι που είχε ανταπόκριση και εκτός Ελλάδας. Τότε θυμήθηκα πόσο ωραία ήταν τα χρόνια που πέρασα στο εξωτερικό και αποφάσισα, χωρίς δεύτερη σκέψη, να μεταπηδήσω στο Facebook, αρχικά στο Δουβλίνο.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να δικτυωθεί στο εξωτερικό, ειδικά αν έχει σπουδάσει στην Ελλάδα;
Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις εδώ. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στείλει το βιογραφικό τους και έχουν βρει δουλειά αμέσως και υπάρχουν άλλοι που έχουν προσπαθήσει πολύ και δεν τα έχουν καταφέρει. Η δική μου εμπειρία λέει ότι πρέπει να χτίσει κάποιος ένα network από ανθρώπους στους οποίους θα μπορεί να απευθύνεται, που θα είναι σε θέση να προωθήσουν το βιογραφικό του εκεί που πρέπει. Χρειάζεται τόλμη πάντως – ο Γούντι Άλεν λέει ότι «το 80% της επιτυχίας είναι το “να είσαι εκεί”».
Πώς είναι η ζωή στο Πάλο Άλτο;
Πολύ ωραία, φυσικά, και με αρκετή δουλειά πάντως! Απλώς στο Silicon Valley, ο κόσμος δουλεύει ό,τι ώρες επιθυμεί, δεν υπάρχει σταθερό ωράριο και όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα – από τους πολύ νέους ως τους παλαιότερους. Το Πάλο Άλτο είναι ένα αρκετά μεγάλο προάστιο κοντά στο Σαν Φραντσίσκο, μία πανέμορφη πόλη, και δίπλα στο Σαν Χοσέ που έχει πολύ ήλιο και μοιάζει με την Ελλάδα. Μόνο που εκεί είναι δίπλα σου όλες οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίες και λαμβάνουν χώρα όλες οι εξελίξεις. Η Apple, η Google, η Oracle, το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρίες έχουν «γεννηθεί» εκεί!
Περίγραψέ μας το γραφείο σου.
Κατ’ αρχάς δεν έχουμε γραφεία στο facebook, ούτε καν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν έχει κλειστό γραφείο. Εχει ο καθένας το δικό του desk σε ένα open space περιβάλλον.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σου και πώς την αντιμετώπισες;
Επειδή είχα ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, στην Αμερική και στη Γαλλία, το να επιστρέψεις στην Ελλάδα, ειδικά το 2006, ήταν μία πολύ εύκολη απόφαση. Η ζωή στην Ελλάδα ήταν σαν να σε περιμένει πάντα και όσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό, μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Η πιο δύσκολη απόφαση της καριέρας μου ήταν όταν, στα 44 μου χρόνια, έπρεπε να πάρω την οικογένεια μου και να φύγουμε ξανά στο εξωτερικό. Σε αυτό με στήριξε πολύ η γυναίκα μου και πιστεύω τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά ως τώρα.
Τι πιστεύεις ότι σε βοήθησε περισσότερο σε στιγμές κρίσης;
Κατ΄αρχάς, η οικογένεια μου. Οσον αφορά στη δουλειά τώρα, αυτό που συνειδητοποίησα μεγαλώνοντας, είναι δεν πρέπει προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις αδυναμίες μας, αλλά να ενδυναμώνουμε ακόμα περισσότερο όλα αυτά στα οποία υπερτερούμε. Αυτό που με έχει βοηθήσει σε περιόδους κρίσης είναι το ότι δίνω το βάρος εκεί που είμαι καλός.
Πόσο ρόλο έπαιξαν η τύχη και οι συγκυρίες σε όσα έχεις κάνει; Θυμάσαι κάποια παραδείγματα ή τα πάντα έγιναν επειδή πήρες κάποια πρωτοβουλία;
Πάντα είναι συνδυασμός και των δύο: πρέπει να παίρνεις πρωτοβουλίες και να μην επαναπαύεσαι αλλά, από την άλλη, χρειάζεται και η τύχη. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τηλεφώνημα που δέχτηκα για να πάω στο facebook – αυτό ήταν τυχερό. Τότε, όμως, ήμουν διακοπές στην Ελλάδα και τις διέκοψα. Μπήκα στο αεροπλάνο και πήγα στην Αμερική, για μία μέρα, αν και είχα τη δυνατότητα να κάνω τη συνέντευξη με video conference. Αυτό πιστεύω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είχαν πει κάποτε στον τενίστα John Mcenroe ότι κέρδιε ένα παιχνίδι με μια ιδιαιτέρως τυχερή μπαλιά και εκείνος απάντησε «Πράγματι! Και όσο πιο πολύ προπονούμαι, τόσο πιο τυχερός είμαι».
Τι καθιστά το facebook, best place to work, όπως εμφανίζεται διεθνώς;
Είναι όντως ένας πολύ ωραίος χώρος εργασίας, ο κόσμος είναι νέος και όλοι κρίνονται με βάση τα αποτελέσματα. Αυτό, όμως, που κάνει το facebook αληθινά καλό εργασιακό χώρο, είναι ότι έχει ως πραγματικό σκοπό να αλλάξει τον κόσμο. Ακόμη και αν αυτό φαίνεται σε μερικούς μακρινό και ιδεατό, πάρα πολλοί μέσα στο facebook και ειδικά οι leaders, το πιστεύουν και προσπαθούν να το επιτύχουν, με αποτέλεσμα να παρακινούνται όλοι και να έχουν τον ίδιο στόχο. Να σας πω ένα παράδειγμα: το facebook έχει σαν μότο τη φράση «είμαστε στο 1% των πραγμάτων που μπορούμε να καταφέρουμε, έχουμε 99% πράγματα ακόμα να κάνουμε» και γι’ αυτό τον λόγο όλα τα κτίρια του facebook είναι… ημιτελή. Δείχνουμε έτσι στους υπαλλήλους ότι υπάρχουν πράγματι πολλά ακόμη να γίνουν! Μερικοί μπορεί να γελάσουν με αυτό… Όμως ετούτο σε συνάρτηση με άλλα, δημιουργούν την αίσθηση στον κόσμο ότι το μέλλον της εταιρίας είναι μπροστά τους και αυτό λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη.
Έχεις κάτι να πεις για το φαινόμενο Ζούκερμπεργκ;
Πιστεύω ότι όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Mark Elliot Zuckerberg), ο Στηβ Τζομπς (Steven Paul Jobs) και ο Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos) είναι ιδιοφυΐες. Εγώ τους συγκρίνω με τους Λαπλάς (Laplace), Γκάους (Gauss), Όιλερ (Euler) και άλλες μαθηματικές ιδιοφυΐες που έζησαν το 1700 ή το 1800. Αντίστοιχα, οι ιδιοφυΐες του σήμερα ασχολούνται με την τεχνολογία. Πιστεύω ότι θέλουν να καταφέρουν να αλλάξουν το πώς λειτουργούν αρκετά πράγματα στον κόσμο. Μπορεί να μην τα καταφέρνουν πάντα, αλλά προσπαθούν και γι’ αυτό έχουν πετύχει όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα.
Για να σου δείξω πόσο διαφορετικός είναι ο Μαρκ από εμένα και από τον περισσότερο κόσμο, αρκεί να σου πω ότι, παρότι τρέχει μία εταιρία σαν το facebook – μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο – και την τρέχει ο ίδιος – είναι ο διευθύνων σύμβουλος, κάθε πρωί έρχεται και κάνει όλα τα meetings, παίρνει όλες τις αποφάσεις – αποφάσισε μέσα σε έξι μήνες να μάθει κινέζικα και κατάφερε μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες να μιλάει τη γλώσσα σαν Κινέζος. Πήγε σε ένα πανεπιστήμιο της Κίνας –κάτι που μπορεί κάποιος να δει στο youtube ή στο facebook- και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των φοιτητών στα κινέζικα! Ένα μυαλό σαν το δικό μας δεν μπορεί να το κάνει τόσο εύκολα. Άλλο ένα παράδειγμα είναι ότι έβαλε σαν στόχο να διαβάζει οχτώ βιβλία το μήνα και το κατάφερε.
Πώς είναι ο Ζούκερμπεργκ σαν συνεργάτης;
Μιλάει πάρα πολύ λίγο και ακούει πάρα πολύ σε αντίθεση με όλους τους άλλους ανθρώπους σε υψηλές θέσεις! Σε μία σύσκεψη, για παράδειγμα, συνήθως ακούει και σπανίως μιλάει.
Υπάρχουν συμβουλές για την επιλογή εργασίας ή την αναζήτηση αυτής.
Αυτό που είπα και πριν: πρέπει όλοι να βλέπουν σε τι είναι καλοί και να προσπαθούν να βρουν μία δουλειά που να αναδεικνύει τις δυνατότητες τους όσο περισσότερο γίνεται και όχι να ασχολούνται με τις αδυναμίες τους. Τώρα βέβαια αυτό μπορεί να ακούγεται και λίγο θεωρητικό, καθώς μπορεί κάποιος να μην βρει τη δουλειά που θέλει από την πρώτη φορά, ούτε καν τη δεύτερη ή την τρίτη. Προτείνω, λοιπόν, ειδικά σε όσους είναι σε μεγάλες εταιρίες, να ποντάρουν σε ανθρώπους και να μαθαίνουν από αυτούς. Συνήθως, οι καριέρες απογειώνονται από ανθρώπους και όχι από το τι κάνεις μέσα στην ίδια τη δουλειά. Αν δουλέψεις, δηλαδή, με τον κατάλληλο άνθρωπο που θα μπορέσει να σε τραβήξει μαζί του, είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί.
Ποιον και πώς προσλαμβάνεις; Τι σε έχει κάνει να απολύσεις;
Η πρόσληψη ανθρώπων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση γιατί σε μία συνέντευξη της μισής ώρας, δεν μπορείς πάντα να αξιολογήσεις κάποιον, πόσο μάλλον από ένα βιογραφικό. Αυτό που έκανα λάθος παλαιότερα, και το κάνει αρκετός κόσμος, είναι ότι συνήθως προσλαμβάνουμε κάποιον που μας «μοιάζει». Καταλήγω, λοιπόν, στο ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε θετικά μόνο τους ανθρώπους που «αναγνωρίζουμε» αλλά και εκείνους που είναι διαφορετικοί από εμάς. Γιατί αυτοί θα μας δώσουν την «άλλη» ιδέα, θα κάνουν κάτι διορατικό, θα είναι οι συμπληρωματικοί μας. Άρα, προτείνω να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και να καλωσορίζουμε ανθρώπους που έχουν διαφορετικό προφίλ και ενδιαφέροντα. Τώρα, το να απολύεις ανθρώπους είναι δυσάρεστο και ελπίζω να μην χρειάζεται να το κάνει κανένας. Συνήθως πάντως χρειάζεται να απολύσεις ανθρώπους που είναι στη λάθος θέση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απολυθεί και έχουν κάνει μεγάλη καριέρα σε άλλες θέσεις. Όταν κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει και δεν συμβαδίζει με τις δυνατότητες σου, εκνευρίζεσαι, κουράζεσαι και βαριέσαι πιο εύκολα. Αυτό που προτείνω είναι να υπάρχει συνεχής επικοινωνία των ιθυνόντων με τους υπαλλήλους τους για να μπορούν να διοχετεύουν τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.
Πώς είναι να δουλεύεις σε μία εταιρία που ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι είκοσι οχτώ;
Αυτό είναι σχετικό – προσωπικά βλέπω πολύ θετικά το γεγονός ότι είμαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που έχουν καινούργιες ιδέες και όρεξη για δουλειά.
Μπορεί το facebook να λειτουργήσει ως μέσο για να βρει κάποιος δουλειά;
Το facebook είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέσα από το οποίο μπορείς να γνωρίζεις κόσμο και να ενημερωθείς, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι το βασικό μέσο για να βρει κάποιος δουλειά. Υπάρχουν καλύτερα δίκτυα όπως το LinkedΙn – αν κάποιος ψάχνει για δουλειά πρέπει να έχει οπωσδήποτε εκεί προφίλ. Τo facebook μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσεις ανθρώπους και να επικοινωνήσεις μαζί τους μέσω του Messenger. Ενα ακόμη σημαντικό πράγμα, που θα φανεί προφανές αλλά το τονίζω γιατί δεν γίνεται πάντα, είναι να πηγαίνεις πάντα πολύ καλά προετοιμασμένος σε μια συνέντευξη εργασίας. Και το διαδίκτυο μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.
Το Messenger μπορεί να λειτουργήσει ως επαγγελματικό εργαλείο;
Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μου, να διαδοθεί ακόμη περισσότερο ως εργαλείο δουλειάς. Θεωρούμε ότι το Messenger θα αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας των εταιριών με τους πελάτες τους, θα ανοίξει δρόμους επικοινωνίας πολύ πιο προσωπικούς και με τη δυνατότητα ταυτόχρονης επικοινωνίας.. Δεν έχετε βαρεθεί να χρησιμοποιείτε το e mail που δεν έχει αλλάξει μορφή από το 1995;
Πες μας μια λειτουργία του Messenger που πιστεύεις ότι αγνoούμε.
Πιστεύω ότι στην Ελλάδα ο κόσμος μιλάει πολύ στο What’s Up και δεν χρησιμοποιεί το group chat στο Messenger. Με τo group videο chat στο Messenger μπορούν να μιλούν 4–5 άτομα ταυτόχρονα! Είναι το καλύτερο video chat στον κόσμο!
Έχεις προσδοκίες από τις κόρες σου;
Από τις κόρες μου έχω την προσδοκία να γίνουν καλοί άνθρωποι και να μπορέσουν να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Όπως είπα και στην αρχή, πολλοί στην Ελλάδα, και όχι μόνο, ακολουθούν το επάγγελμα των γονιών τους ή το όνειρο εκείνων. Αυτό που θέλω να δώσω στα παιδιά μου είναι τα εργαλεία για να γίνουν αυτό που ονειρεύονται.
Leave a Comment