Η μεταμόσχευση ήπατος αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με μη αναστρέψιμη βλάβη του ήπατος. Οι ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος συνήθως πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όπως οξεία ηπατική ανεπάρκεια (ή αλλιώς κεραυνοβόλο ηπατίτιδα), χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (ή αλλιώς μη αντιρροπούμενη κίρρωση) και ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ).
Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο των οξέων και χρόνιων νοσημάτων του ήπατος, την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενών με ηπατολογικά νοσήματα. Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης, η Ε.Ε.Μ.Η. οργανώνει την ανοικτή για το κοινό ενημερωτική εκδήλωση για τη μεταμόσχευση ήπατος σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τους σχετιζόμενους συλλόγους ασθενών στις 26 Ιανουαρίου 2018 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα, από τις 18.00 μ.μ. έως τις 19.45 μ.μ.
Μερικά βασικά στοιχεία για το ήπαρ και τη μεταμόσχευση
• Ασθενείς που θα ζούσαν μόλις για λίγες εβδομάδες ή μήνες, μετά τη μεταμόσχευση ήπατος μπορούν να έχουν 5ετή επιβίωση που ανέρχεται στο 70% με εξαιρετική ποιότητα ζωής.
• Σε αντίθεση με τους νεφρούς, δεν υπάρχει τεχνητό ήπαρ προκειμένου να υποκατασταθεί η ηπατική λειτουργία για κάποιο χρονικό διάστημα.
• Δότες ήπατος μπορεί να είναι άτομα που βρίσκονται σε εγκεφαλικό θάνατο, δηλαδή έχουν υποστεί βαριά μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη (συνήθως λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ή σοβαρού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) και οι ζωτικές λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων διατηρούνται μόνο με μηχανικά μέσα.
• Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ικανό κομμάτι ήπατος από ένα ζωντανό δότη (που είναι συγγενής του ασθενούς και εφόσον πληρούνται σειρά προϋποθέσεων). Στη χώρα μας διενεργούνται μεταμοσχεύσεις μόνο από πτωματικό και όχι από ζώντα δότη.
• Η διενέργεια μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα διέπεται από τους ίδιους κανόνες που ισχύουν διεθνώς και ήδη αναφέρθηκαν προηγουμένως.
• Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε μόνο ένα μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στο “Ιπποκράτειο” Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος και στο “Λαϊκό” Νοσοκομείο Αθηνών.
• Από την Ε.Ε.Μ.Η. τονίζεται πως σημαντικό μειονέκτημα παραμένει η μεγάλη έλλειψη ηπατικών μοσχευμάτων, για την οποία χρειάζεται να γίνουν εντονότερες και πιο συντονισμένες προσπάθειες. Χαρακτηριστικά, κατά την τελευταία 5ετία, πάνω από 300 ασθενείς χρειάστηκε να ενταχθούν στη λίστα μεταμόσχευσης ήπατος, αλλά μόνο το 40% περίπου μεταμοσχεύτηκε ενώ 20% περίπου των ασθενών κατέληξε πριν προλάβει να μεταμοσχευτεί.
Leave a Comment