Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει και τυπικά το πρόγραμμα δημιουργίας Δικτύου για την στοχευμένη έρευνα και τις κλινικές μελέτες στο πεδίο της «εξατομικευμένης ιατρικής», ή «ιατρικής ακριβείας», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, με την ευκαιρία ομιλίας του, με θέμα «Ερευνητικά προγράμματα και εξατομικευμένη ιατρική», στο 3ο Περιφερειακό Ιατρικό Συνέδριο Exploring Novel Medical Frontiers.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πρόγραμμα των δράσεων που έχει σχεδιάσει ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας με απώτερο στόχο την ένταξή της στο δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Στο Δίκτυο αυτό έχουν ήδη κληθεί και μετέχουν σημαντικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας και των κλινικών εφαρμογών της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής και της πληροφορικής.
Σε πρώτη φάση, το Δίκτυο θα εστιάσει στην ογκολογία για την αξιοποίηση νέων φαρμάκων που μπορούν να περιορίσουν την ογκογένεση. Σταδιακά, το Δίκτυο θα επεκτείνει την συνεργασία του με ογκολογικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα ώστε να προσφέρει υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς.
Όπως επισήμανε ο κ. Φωτάκης, για την αρχική φάση, η οποία έχει σχεδιασθεί να υλοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ με δυνατότητα προσέλκυσης πρόσθετων πόρων που μπορεί να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια για την πρώτη φάση.
«Αυτό είναι κάτι που πρώτη φορά γίνεται και αγγίζει τρεις βασικές μάστιγες: τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Στην πρώτη φάση εστιάζουμε στον καρκίνο που θα δημιουργηθούν τέσσερις μονάδες εξατομικευμένης ιατρικής δύο στην Αθήνα, μία στο Ηράκλειο και μια στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη την ευθύνη την έχει ο κ. Κώστας Σταματόπουλος, οποίος είναι ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ, σε συνεργασία με νοσοκομεία της περιοχής», επισήμανε ο κ. Φωτάκης και πρόσθεσε: «Την άλλη βδομάδα έχουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για αυτό το πρόγραμμα».
Όπως τόνισε ο κ Φωτάκης, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι αφενός η πρόβλεψη η πρόληψη, αλλά και η εφαρμογή νέων θεραπευτικών τεχνικών. «Επίσης στόχος είναι στο μέλλον να επεκταθούμε δηλαδή στην ιατρική ακριβείας στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα πάντα με γνώμονα όλες αυτές οι νέες εφαρμογές και οι δυνατότητες να είναι προσβάσιμες από το δημόσιο σύστημα υγείας και από τον κάθε ασθενή», πρόσθεσε ο κ. Φωτάκης.