Σημαντική άνοδο γνωρίζει η κατανάλωση της επιτραπέζιας ελιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την περίοδο 2017-18 το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) προβλέπει αύξηση κατά 4% στην παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς, αγγίζοντας έτσι τους 2.953.000 τόνους.
Σύμφωνα με συγκεκριμένη έκθεση, στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 31%, ενώ στην Ιταλία κατά 20%. Αντίθετα, ο βασικός ανταγωνιστής της Ελλάδας, η Ισπανία, αναμένεται να δει μείωση κατά 12%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Παραγωγή ρεκόρ αναμένουν ακόμη η Αίγυπτος και η Τουρκία με 650.000 και 455.000 τόνους αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εξαγωγών της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς είναι η επιχείρηση του Γιώργου Σακελλαρόπουλος. Ο ίδιος έχει υπό την επίβλεψή του κτήματα με ελαιόδεντρα στην περιοχή της Σπάρτης στη Λακωνία, με την παραγωγή του να κατευθύνεται επί το πλείστον σε αγορές του εξωτερικού. Από το 2012 έχει κατακτήσει 75 βραβεία, ωστόσο αυτό δεν τον καθησυχάζει καθώς θα βρεθεί στο Λονδίνο όπου θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό επιτραπέζιων ελιών London ITOC (International Table Olive Competitions) 2018, που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Απριλίου στην βρετανική πρωτεύουσα. «Στόχος μας είναι να αναγνωριστεί η ποιότητά μας και στο Λονδίνο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος.
Ο ίδιος καλλιεργεί ελιές ποικιλιών «Κορωνέϊκης» και «Καλαμών», με πλήρως βιολογικό τρόπο, πιστοποιημένες από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης ΒΙΟ-ΕΛΛΑΣ. Μεταξύ άλλων παράγει επιτραπέζια ελιά και ελαιόλαδο. Όσον αφορά το ποιο από τα δύο προϊόντα έχει το μεγαλύτερο κέρδος υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό εξαρτάται τόσο από την ποιότητα όσο και από τη χρονιά. «Επίσης, είναι δύσκολο να πούμε ότι η επιτραπέζια ελιά έχει περισσότερα κέρδη, επειδή η τιμή της ίσως είναι λίγο υψηλότερη από το ελαιόλαδο, ωστόσο έχει περισσότερα έξοδα για τον καλλιεργητή», είπε και τόνισε ότι «υπάρχουν προϊόντα που πέρα από τα γευστικά και χαρακτηριστικά και τις βραβεύσεις έχουν και γεωπροστατευτικές ιδιότητες».
«Βρισκόμαστε στο χώρο των Functional foods, που στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ γνωστές. Αυτό σημαίνει, πως είμαστε μικρές παραγωγές, που έχουν ένα τρόφιμο που το καταναλώνεις και κάνει καλό στην υγεία σου», πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρόπουλος.