Κάθε χρόνο περίπου το 30% των Βορειοευρωπαίων υποφέρουν το χειμώνα από μελαγχολία. Στη γλώσσα των ειδικών αποκαλείται στα αγγλικά Seasonal Affective Disorder. Ένα τυπικό φαινόμενο είναι ότι ξεκινάει το φθινόπωρο, εκδηλώνεται το χειμώνα, διαρκεί 90 ημέρες και το καλοκαίρι εξαφανίζεται.

Στην πιο βαριά της μορφή μοιάζει με την κατάθλιψη όπου ο ασθενής έχει διαταραχές στον ύπνο και ανορεξία. Η χειμερινή θλίψη χαρακτηρίζεται περισσότερο από μεγάλη διάθεση για ύπνο και όρεξη για γλυκά και υδατάνθρακες με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Άλλα συμπτώματα είναι η έλλειψη διάθεσης, η παραμέληση των προσωπικών επαφών, η κούραση, η ευερεθιστότητα.

Η χειμωνιάτικη θλίψη εκδηλώνεται πάντως πιο ελαφρά και τα συμπτώματά της διαφέρουν από της κατάθλιψης από την οποία στην πραγματικότητα υποφέρει το 2% με 8%.

Κύρια αιτία της χειμωνιάτικης «κατάθλιψης» είναι η έλλειψη φωτός και ήλιου που επικρατεί στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ήλιος και το φως βοηθούν δυο πολύ σημαντικές ορμόνες: την μελατονίνη και την σεροτονίνη, οι οποίες είναι σημαντικές για την ευεξία και την καλή διάθεση. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν όμως από την έλλειψη ηλιοφάνειας και διαταράσσεται το ορμονικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να νιώθουν κουρασμένοι και να μην έχουν μεγάλη διάθεση.

Οι γυναίκες πιο επιρρεπείς στη χειμωνιάτικη δυσθυμία

Το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από την χειμωνιάτικη θλίψη είναι γυναίκες. Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι κατάλοιπο του παρελθόντος, από την εποχή των παγετώνων. Τότε οι γυναίκες εξαντλημένες από τις εγκυμοσύνες, τις γέννες και την ανατροφή των παιδιών έμεναν κλεισμένες στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε λόγω του ψύχους ήταν προτιμότερο να μην βγαίνουν έξω στο κρύο και να κοιμούνται σκεπασμένες με γούνες ζώων.

Εκτός αυτού, ένας λόγος ακόμη που υποφέρουν περισσότερες γυναίκες οφείλεται ενδεχομένως στην ορμόνη οιστραδιόλη, η οποία ‘αντιπαλεύει’ με την σεροτονίνη.

Οι ειδικοί, σύμφωνα με την deutsche welle, συμβουλεύουν πως μια βόλτα στον ήλιο, ο καθαρός αέρας, η κίνηση βοηθούν στο να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος και κατ επέκταση στην καλύτερη διάθεση. Ακόμη τα σπορ είναι πάντα μια καλή λύση ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν αρκεί τζόκινγκ για λίγη ώρα αλλά τρεις φορές την εβδομάδα άθληση για μισή ώρα και η φανέλα «να ιδρώνει».

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η επιθυμία για γλυκά αυξάνεται το χειμώνα και θα πρέπει να προσέχει κανείς να παίρνει και αρκετές βιταμίνες.

Πηγή: newsbeast.gr
Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies