Χωρίς αποτέλεσμα στον περιορισμό της συνταγογράφησης φαρμάκων είναι τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία έχει πάρει το υπουργείο Υγείας με σκοπό τον περιορισμό της ζήτησης, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγεία Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Όπως είπε επίσης, το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης και ο προϋπολογισμός για το φάρμακο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί στο να υπάρχουν άδικες -όπως τις χαρακτήρισε- επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα της υπέρβασης.
“Είμαστε σε μία φάση επούλωσης πληγών για την οικονομία και για τη χώρα, ελπίζουμε και για το σύστημα υγείας. Παραμένουν όμως ακάλυπτες ανάγκες, υπέρμετρες ίσως και άδικες επιβαρύνσεις. Ευελπιστούμε πως αυτή θα είναι η χρονιά που θα κλείσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας. Κανείς μας όμως δεν αναπολεί περιόδους ασυδοσίας” είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, κατά την ομιλία του είπε ότι τα ποσά που προκύπτουν από τις επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων είναι αδύνατο να πληρωθούν, με ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν οικογενειακές βιομηχανίες πολλών χρόνων. “Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη και να αποκτήσουμε οικονομική ανεξαρτησία. Ο τομέας του φαρμάκου θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση, για να προσελκύσει επενδύσεις. Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον κι εμείς πυροβολάμε τον εαυτό μας”.
Leave a Comment